Calcul al Primăriei Galaţi: Agent termic neplătit cât consumul pe 650 de ani

Calcul al Primăriei Galaţi: Agent termic neplătit cât consumul pe 650 de ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În total, între Apaterm şi cele 159 de asociaţii debranşate sunt 3.095 de procese pentru neplata unor facturi


„Noi toţi decontăm ani de zile de iresponsabilitate, anii electorali în care cei care ar fi trebuit să vegheze la colectarea banilor au spus "nu plătiţi că nu se întâmplă nimic". Acum plătim tribut unei atitudini care a însemnat de-a lungul timpului minciună şi iar minciună. Sunt convins că tot acest subiect înseamnă şi un decont electoral. Nu mă sperie. Nu se poate rezolva de pe un sezon pe altul ceea ce nu s-a făcut 20 de ani”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Marius Stan. În acest moment, datoria celor 159 de asociaţii care nu primesc agent termic de la Apaterm este de 93 milioane lei - peste 21 milioane de euro, aproape 60 la sută din ce are de încasat din oraş distribuitorul de apă caldă şi căldură. Conform Primăriei, facturile pentru consumul de energie termică al acestor asociaţii, acte emise în anul 2013, se ridică la 18 milioane de lei, iar plăţile la doar 14,7 milioane lei. „În total, între Apaterm şi cele 159 de asociaţii debranşate sunt 3.095 de procese pentru neplata unor facturi emise în ultimii ani. Fiecare proces a fost declanşat, în medie, pentru două luni şi jumătate de neplată, ceea ce înseamnă că cele 159 de asociaţii debranşate au acumulat aproape 650 de ani de consum neplătit”, susţine Primăria.

Datorii mai mici la Apă Canal

Conform Primăriei, cele 159 de asociaţii înregistrează datorii şi către Apă Canal, în sumă de 16 milioane de lei. În cursul anului, au achitat pentru furnizorul de apă potabilă 9,9 milioane de lei, deşi factura pentru apă rece a însumat 14,7 milioane de lei. Comparând însă plăţile făcute către Apaterm cu cele făcute către Apă Canal, reiese faptul că 53 de asociaţii - din cele 159 – au plătit pentru apă rece mai mulţi bani decât pentru energie termică. Primăria nu exclude că acest fapt a fost determinat de încercarea conducerilor asociaţiilor de proprietari de a evita sistarea apei reci, necesară bunei funcţionări a centralelor termice de apartament, chiar dacă asta a însemnat creşterea datoriilor către Apaterm, ceea ce a dus la sistarea furnizării de energie termică celor branşaţi la sistemul public.

Primăria ne-a pus la dispoziţie o analiză a situaţiei financiare şi juridice pe fiecare dintre cele 159 de asociaţii în raport atât cu Apaterm, cât şi cu Apă Canal, dar şi o listă cu 137 de datornici care în primele nouă luni ale anului nu au achitat niciun leu pentru întreţinere.

CLICK AICI PENTRU LISTA DATORNICILOR CARE NU AU ACHITAT NIMIC ÎN 2013.

CLICK AICI PENTRU LISTA ASOCIAŢIILOR DEBRANŞATE.

Citit 3594 ori Ultima modificare Joi, 21 Noiembrie 2013 21:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.