Câţi bani a cheltuit, anul acesta, Primăria pentru distracţia gălăţenilor (GALERIE FOTO)

Câţi bani a cheltuit, anul acesta, Primăria pentru distracţia gălăţenilor (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Concerte în aer liber pe Faleză şi în Parcul Rizer, surprize pentru copii, concursuri şi artificii, de asta au avut parte gălăţenii de Serbările Galaţiului, Festivalul Scrumbiei, 1 Mai, Ziua Copilului, Ziua Marinei, 23 August şi Moş Nicolae * 20 de vedete naţionale, plus trei ansambluri folclorice ne-au cântat, unele şi de câte două ori - Smiley, Mandinga şi Anca Ţurcaşiu * Dacă punem la socoteală două gale de box, gala K1 care urmează şi Revelionul, se cheamă că distracţia nu ne-a lipsit anul acesta


De îndată ce s-au stins focurile de artificii care au marcat intrarea în 2013, gălăţenii şi-au luat revanşa pentru anii de plictiseală. De altfel, chiar primarul Marius Stan şi-a dorit ca oraşul să nu mai fie cunoscut ca fiind „tern, roşu, muncitoresc, care nu are nimic de spus, nimic de arătat”. Şi petrecerile s-au ţinut lanţ! Am pus cap la cap evenimentele publice de anvergură organizate de Primăria Galaţi şi bugetele aprobate de aleşii locali şi am aflat cât de mare a fost factura distracţiei.

Luna şi evenimentul

Nici nu se stinseseră controversele legate costurile Serbărilor Galaţiului şi ale Revelionului trecut, că aleşii locali aprobau un buget estimat la 263.000 de euro fără TVA pentru gala de box de pe 22 februarie. Potrivit primarului, evenimentul ne-a costat 245.234 de euro - 125.000 de la bugetul local, restul din sponsorizări. Tot edilul a admis că nu rămânem cu bani după gală, ci cu "o imagine formidabilă".

A urmat Festivalul Scrumbiei, pe 28 aprilie, când am avut parte de o zi plină de evenimente plus un concert cu Sofia Vicoveanca, Alexandra Ungureanu & Crash şi Mandinga.

Am sărbătorit apoi 1 Mai cu magie, muzică, jocuri şi concursuri cu premii, clovni şi face-painting pentru cei mici, iar pentru cei mari - un recital Smiley!

Scrumbia a avut un buget de 134.000 de lei, iar petrecerea de 1 Mai a costat 60.000 de lei de la bugetul local. Total - 44.000 de euro.

De 1 Iunie, Parcul Rizer a fost neîncăpător pentru copiii care au avut parte de o după-amiază de neuitat cu Anca Ţurcaşiu, Maria Crăciun, Alexandra Lupoae, artiştii “Gulliver” şi ai Centrului de Dans Galaţi şi componenţii Karate Club Galaţi, jongleri, clovni şi o lansare de lampioane zburătoare. Costul: 66.000 de lei de la bugetul local - 15.000 de euro.

De două ori 23 August

Pe 23 august, cine n-a avut chef de gala de box putea alege distracţia din Parcul Rizer. Chiar dacă ideea manifestării a fost de a parodia excesele regimului comunist în sărbătorirea zilei de 23 August, cei mici şi-au luat porţia de distracţie: clovni, face-painting, jocuri şi concursuri, teatru de marionete, spectacol cu personaje pe picioroange cu trupa The Sky din Iaşi, magie şi demonstraţii de salsa. Recitalul lui Mihai Constantinescu şi concertul trupei Vunk au fost cele mai gustate!

Revenind la gala de box din aceeaşi zi, aleşii locali stabiliseră un buget de 100.000 de euro, dar jură că nu s-au cheltuit decât 52.000. Cât despre ziua de 23 august, costurile nu au fost făcute publice, dar potrivit surselor noastre s-au ridicat la aproximativ 14.000 de euro.

Ziua Marinei fără jocuri marinăreşti

De Ziua Marinei, am avut iar o zi plină cu de toate - concursuri, teatru pentru copii, demonstraţii sportive, un festival nautic marca Ivan Patzaichin şi un superconcert Colibri, Cargo şi Smiley (din nou!), plus foc de artificii. De toate, mai puţin jocuri marinăreşti, pentru că autorităţile nu s-au înţeles la preţ cu marinarii. Cert este că suma alocată de aleşi a fost de 330.000 de lei de la bugetul local - 75.000 de euro.

Spectacolul parcurilor

Primăria a reuşit să transforme repornirea fântânii arteziene din Grădina Publică şi inaugurarea celui mai modern parc din oraş, Viva, în spectacole în toată regula, şi asta bazându-se doar pe artiştii locali. Momentele extraordinare oferite de Teatrul Muzical au recreat atmosfera boemă de altădată din Grădina Publică. Demonstraţiile sportive de tot felul, talentaţii copii din corul Allegria, „Scufiţa Roşie” jucată de păpuşarii de la „Gulliver”, animaţia şi face-paintingul au făcut de neuitat prima zi de distracţie în Parcul Viva!

Se poate şi „fără bani”!

De Serbările Galaţiului ne-am bucurat de trei zile de concerte în aer liber. Pe Faleza Dunării, gălăţenii au jucat fie de drag, fie ca să se încălzească după cum le-au cântat Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” cu Petrică Mâţu Stoian, Niculina Stoican, Constantin Enceanu şi Mariana Ionescu Căpitănescu, Orchestra „Lăutarii” cu Laura Lavric, Daniela Condurache şi Ovidiu Homorodeanu şi Ansamblul Jidvei România. Pe scenă au urcat şi Connect-R, Voltaj, Elena Gheorghe, Daggu Project din Germania, Vama, Mandinga şi Zdob şi Zdub. Prin votul aleşilor locali, Primăria a încheiat un parteneriat cu SC Vision Improve SRL din Braşov, şi i-a pus la dispoziţie domeniul public, iar firma l-a manageriat astfel încât să iasă în câştig şi să plătească atât concertele, cât şi focul de artificii.

Lumini şi Moş Nicolae

Trebuie să includem la capitolul distracţie şi iluminatul festiv în valoare de 2.230.022 de lei fără TVA - peste 500.000 de euro. Nu uităm nici de spectacolul de Moş Nicolae pe esplanada din faţa Sălii Sporturilor: muzică pentru copii, colinde, demonstraţii de dans, un recital extraordinar susţinut de Anca Ţurcaşiu şi o discotecă în aer liber. Costurile manifestării nu au fost făcute publice, dar conform surselor noastre ele se ridică la aproximativ 8.000 de euro.

Puse cap la cap, până acum ne-am distrat şi iluminat de aproape un milion de euro! Dar asta nu e tot!

Ce urmează

Pe 21 decembrie va fi Superkombat World Grand Prix, care are un caracter umanitar, şi pentru care s-a alocat de la bugetul local suma de 150.000 euro.

Iar pentru evenimentele lunii decembrie care vor culmina cu revelionul în aer liber cu Bosquito, Michael Bolton şi formaţia Smokie au fost repartizate de la bugetul local al  2.900.000 de lei (2.300.000 de lei din bugetul lui 2013 şi 600.000 de lei din bugetul lui 2014) - total 659.000 de euro.

Ce spune primarul Marius Stan: „Am cheltuit banii pentru că i-am avut”

La recenta şedinţă a Consiliului Local, primarul Marius Stan a ţinut să explice public cum şi de ce s-au cheltuit bani pentru iluminat festiv şi pentru spectacole: „Gălăţenii merită un strop de bucurie! Dacă e pricinuit de un spectacol, de un iluminat festiv, de o subvenţie pentru cei care chiar au nevoie, e foarte bine. Important este să nu prejudiciezi alte domenii. Bugetul pe care l-am făcut la începutul anului a fost foarte bine gândit", a subliniat Stan.

Edilul a dat asigurări că au fost prevăzute fonduri şi pentru iluminat de sărbători, şi pentru sărbători, dar şi pentru sănătate şi asistenţă socială. "Nu cred că trebuie să ne fie ruşine, ba dimpotrivă, dacă reuşim să facem toate aceste lucruri fără a lăsa oraşul în mizerie! Avem şi străzi asfaltate, avem şi investiţii făcute, avem şi bani daţi pentru asistenţă socială, asta înseamnă că ne-am făcut un buget sănătos, de care ne-am ţinut. Am cheltuit banii pentru că i-am avut şi pentru că trebuie să cheltuim şi pentru aşa ceva! Pentru asta vă felicit pe toţi consilierii pentru că aţi avut la începutul anului înţelepciunea de a vota acest buget care a avut prevăzut bani pentru toate domeniile pe care ne-am propus să le finanţăm, din aceeaşi bani care s-au cheltuit şi în anii trecuţi. Să nu credeţi că au venit de undeva sute de milioane în plus la bugetul Galaţiului! Nu, numai că bugetul a fost drămuit şi cheltuit altfel!”, a declarat Marius Stan.

Citit 3308 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2013 22:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.