Inspectorii guvernamentali gălăţeni, „deportaţi” în vestul ţării

Inspectorii guvernamentali gălăţeni, „deportaţi” în vestul ţării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Marcela Sighinaş rupe tăcerea: mutarea inspectorilor la distanţă înseamnă „cheltuieli inutile!” * Sighinaş protestează, Luchiniuc se pregăteşte de drum, Panaitescu tace * Cei trei inspectori guvernamentali gălăţeni aşteaptă încă fişa de post pentru… Mureş, Alba şi Caraş-Severin *

Guvernul a găsit la începutul anului o formulă de a elibera scaune de prefecţi şi subprefecţi cu aerul că nu „decapitează”, ci promovează: „aplicarea principiului mobilităţii” a trimis prefecţi şi subprefecţi în funcţia de inspector guvernamental.

Cei trei gălăţeni numiţi în onorantele funcţii au fost însă „deportaţi” în vestul ţării! Pe 18 februarie, prefectul Gabriel Panaitescu era mutat din funcţie, odată cu alţi prefecţi din cinci judeţe. Acum ar trebui să funcţioneze pe raza judeţului Mureş.

Subprefectul Crista Marcela Doina Sighinaş  a fost desemnată, tot prin Hotărâre de Guvern, pe 25 februarie, inspector pentru judeţul Alba.

Pe 18 martie, subprefectul  Aurica Luchiniuc a fost oficial numită inspector pentru judeţul Caraş Severin.

Ieri, 13 aprilie, am verificat un zvon de ultimă oră: cei trei inspectori s-ar fi constituit alături de colegi din ţară într-un grup, o asociaţie, care intenţionează să reacţioneze.   

Reacţie? Doar după primirea fişei de post

Gabriel Panaitescu nu a dorit să comenteze situaţia, dar a promis că va putea să ne ofere amănunte abia  peste câteva zile.

Aurica Luchiniuc, cu vechi ştate în administraţia de stat, s-a arătat chiar înţelegătoare cu dispoziţia de a-şi face bagajele şi a se muta în alt judeţ: „S-a aplicat principiul mobilităţii şi noi suntem soldaţi disciplinaţi”. 

Cu alte cuvinte, e un sistem cam ca în Armată, unde, prin tradiţie, ofiţerii erau mutaţi din când în când, la ordin, în garnizoana în care le cerea patria să se ducă… Dna Luchiniuc a negat ieri că ar exista o asociere între inspectorii guvernamentali gălăţeni pentru pregătirea unui protest. Cât priveşte faptul că nu a participat sâmbătă la o întrunire pe ţară a inspectorilor, doamna a explicat că a avut un deces în familie.

Prea multe prefecturi cu conducere interimară!

Mai multe aveam să consemnăm însă de la Marcela Sighinaş: „În primul rând, deşi este criză economică, Guvernul cheltuie o groază de bani cu aceste mutări! Eu de exemplu, trebuie să merg la 550 km de casă, vine şi soţul, trebuie deci găsit un serviciu şi  pentru el, se decontează 12 milioane [lei vechi] pentru două drumuri [pe lună] – cheltuieli inutile! Mai ales că se poate şi altfel: o parte dintre colegii din Ardeal au rămas pe loc”.

Dna Sighinaş nu crede că este vorba despre o greşeală a Guvernului, mai degrabă ar pune  totul pe seama politicii, deşi fosta liberală a devenit de un an, ca subprefect, apolitică… 

Am întrebat-o pe inspectoare dacă s-a solidarizat cu alţi inspectori guvernamentali pentru un protest şi mi-a răspuns: „Nu am primit încă fişa de lucru. Abia apoi voi putea înainta o poziţie, în scris”.

În această situaţie mai sunt încă 50 din cei 100 de inspectori guvernamentali, ne-a mai spus dna Sighinaş.

„Sunt oameni cu atâta pregătire în domeniu, au făcut atâta pentru comunitatea lor, ca acum să fie îndepărtaţi! Noi suntem înalţi funcţionari publici, am terminat o şcoală specială pentru aceasta, am primit diplome… Cei care au fost puşi în loc, prefecţi sau subprefecţi, o mică parte din ei abia au început şcoala, iar 80 – 90 la sută sunt interimari”.

În continuare, acţiunile întreprinse vor fi „pe etape”, în funcţie de răspunsurile Guvernului, ne-a mai spus Marcela Sighinaş.

În fotografie, inspectorul Marcela Sighinaş, care deja îşi exprimă nemulţumirea

Citit 2739 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.