Lecţia de austeritate în şcoli

Lecţia de austeritate în şcoli
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din cauza rectificării bugetare în minus operate la nivelul Ministerului Educaţiei, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae (foto), a luat decizia de a nu mai deschide nicio investiţie nouă, în acest an, cu bani de la bugetul local, la unităţile şcolare.

„Se vor continua doar lucrările aflate în derulare, la cele 18 unităţi şcolare”, a spus Dumitru Nicolae.

Acesta a precizat însă că investiţiile noi pentru care se accesează fonduri europene vor fi deschise fără probleme, precum reparaţiile la Şcoala nr. 28, la care Primăria va contribui doar cu 38.000 de lei (cofinanţarea de 2 la sută, restul reprezentând fonduri europene).

„Urmărind la televizor hotărârea de Guvern privind rectificarea şi că de la învăţământ s-a retras cea mai mare sumă, am decis nu voi mai începe nicio şcoală nouă până nu terminăm ce este deja început . Ne-am cam întins – nu noi – mai mult decât ne-a ajuns plapuma. Vom lucra la şcolile şi grădiniţele începute până se va redresa bugetul învăţământului”, a declarat, marţi, primarul Dumitru Nicolae.

„Este o hotărâre foarte înţeleaptă; este ca la străzi: de ce să stai cu zece străzi în lucru, când poţi să le faci pe rând?”, a reacţionat liderul SIP Galaţi, Valeriu Diculescu. Acesta a precizat însă că, „din păcate”, la nivelul municipiului Galaţi nu a existat niciodată un studiu, efectuat de Primărie, care să indice cartierele în care ar trebui construite şcoli sau grădiniţe noi. Şi nu pentru că aşa ceva nu ar fi necesar la Galaţi, spune Diculescu:

„De exemplu, este nevoie de un corp de clădire la Şcoala nr. 25, de pe Basarabei, unde se învaţă în trei schimburi, încă unul la Şcoala nr. 12, în zona I.C. Frimu, unde se învaţă în două schimburi, ca să nu mai vorbim de grădiniţe”.

Comasarea o perdea de fum

Cât priveşte posibilitatea comasării unităţilor de învăţământ – o altă variantă vehiculată, în urmă cu ceva timp, de primar ca reacţie a unui buget de austeritate -, Diculescu crede că este doar „o perdea de fum ca să distragă atenţia de la problemele reale ale învăţământului gălăţean.

Şcolile nefolosite sunt aşa din cauza proastei administrări, nu pentru că nu este nevoie de ele. De pildă, fosta Şcoală 27 nu funcţionează pentru că a fost repartizată Liceului de Industrie Alimentară care vrea să-şi facă ateliere, însă investiţia stagnează, probabil din lipsă de finanţare.

Şcoala 30, la care iar nu se lucrează, aparţine acum Liceului Dumitru Moţoc, care duce lipsă de spaţii, iar fosta Şcoală nr. 8, în mod normal, ar fi trebuit să devină Şcoala nr. 7. Aceasta urma să fie transformată în campus pentru Liceul Cuza, dar cum proiectul a fost gândit greşit, de se preconiza o lucrare mai mare decât terenul propriu-zis, am pierdut la Galaţi o finanţare guvernamentală în valoare de un milion de euro”.

Citit 1041 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.