Modele străine pentru Galaţi/ Cât au costat deplasările în străinătate ale trimişilor Primăriei
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Modele străine pentru Galaţi/ Cât au costat deplasările în străinătate ale trimişilor Primăriei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Germania, Rusia, Slovenia, Belgia, Italia, Bulgaria, Austria şi China sunt ţările în care au ajuns, în cursul anului trecut, reprezentanţii Primăriei municipiului Galaţi *  Cele trei deplasări externe ale primarului Marius Stan au costat 25.000 de lei, în două dintre ele fiind însoţit de consilierul său personal, Didi Dumitru


Nu mai puţin de 49.489 de lei, atât au costat deplasările în străinătate pe care le-au efectuat, în cursul anului 2013, reprezentanţii Primăriei municipiului Galaţi. La solicitarea noastră, municipalitatea ne-a pus la dispoziţie situaţia deplasărilor: cine şi unde a plecat, cât a durat, cât a costat, şi care a fost scopul plecării peste hotare.

Germania

Administratorul public Aurel Vlaicu şi directorul Direcţiei Generale de Dezvoltare, Adrian Bucur, sunt cei care au deschis lista deplasărilor externe. Cei doi s-au aflat, timp de două zile, pe 14 şi 15 mai, în vizită de lucru în Germania, la Schwanau, unde au vizitat compania Herrenknecht. Se poate spune, la fel de bine, că au fost în vizită la „cârtiţă”, adică la Herrenknecht AG, cel mai mare producător de utilaje grele de săpat tuneluri din lume, vizita fiind deci legată de construcţia tunelului pe sub Dunăre. În 2005, firma germană şi-a adjudecat recordul mondial pentru construirea cele mai mari maşini de săpat tuneluri din lume, la 19 de metri (62 ft) diametru. Costul total al deplasării a fost de 5.123 de lei, din care 140 de euro diurna, 432 de lei transportul Bucureşti – Galaţi şi 4.084 de lei transportul cu avionul.

De la Dunăre, pe Don

Vreme de patru zile, între 21 şi 24 mai, Irina Isac, consilier la Direcţia de Proiecte şi Finanţări Externe a Primăriei, s-a aflat în Rusia, la Rostov pe Don, unde a participat la cea de-a 24-a Adunare Generală a International Black Sea Club (IBSC) - Clubul Internaţional al Mării Negre, la care Galaţiul a aderat prin Hotărârea Consiliului Local în 1994. Deplasarea a costat, în total, 3.730 de lei, din care 165,5 dolari diurna, 58 de lei transportul Galaţi – Bucureşti, 3.088 de lei zborul cu avionul şi 30 de lei asigurarea.

Ljubljana

În Slovenia, la Ljubljana, a fost directorul Direcţiei Generale de Servicii Publice, Silviu Bacalum. El a participat, între 2 şi 7 iunie, la Conferinţa Anuală a Oraşelor Europene Mari. Costul total al deplasării a fost de 7.567 de lei, din care 157,5 euro diurna, 439 de lei transportul Bucureşti – Galaţi, 2.696 de lei zborul, 480 de euro taxa de participare la conferinţă, 344 de euro cazarea şi 38 de euro transferul la aeroport.

Bulgaria

În Bulgaria, la Varna, a fost, în perioada 27-30 octombrie, Costel Hanţă, director la Direcţia de Proiecte şi Finanţări Externe. Acesta a participat la a VIII-a Conferinţă Internaţională a Pieţelor Agroalimentare, în cadrul planului de acţiuni al Clubului Internaţional al Mării Negre pentru 2013 – 2014. Primăria a cheltuit 1.247 de lei din care 96 de euro diurna, şi 184,74 de euro cazarea.

Unde a fost primarul Marius Stan

Prima deplasare a primarului Marius Stan a fost la Bruxelles, în Belgia, împreună cu Didi Dumitru, actualul administrator special al SC Apaterm, la acea vreme consilier personal al edilului. Cei doi au participat la Sesiunea City Next, în perioada 7-10 octombrie. Deplasarea a costat 10.063 de lei, din care: diurna – 210 euro, cazarea – 600 de euro, zborul cu avionul – 6.020 de lei şi 447 de lei – transportul.

Tot Didi Dumitru l-a însoţit pe primar şi în Italia, la Toscana, în localitatea Carrara, unde au participat la Festival Oriental – show de promovare a culturii asiatice în Europa. A fost cea mai costisitoare dintre deplasări. A costat 12.359 de lei, din care diurna – 210 euro, cazarea – 900 de euro, 6.510 lei – biletele de avion, şi 929 de lei transportul.

Ultima deplasare a edilului în anul 2013 a fost la Viena, în Austria. Primarul a participat, de această dată de unul singur, la Conferinţa Construirea viitorului urbanistic al Regiunii Dunării, între 8 şi 10 decembrie. Printre prezenţele notabile la acest eveniment s-au numărat primarul oraşului Ulm, Ivo Gonner, care este preşedintele Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, Milan Ftácnik, primarul oraşului Bratislava, Kurt Puchinger, coordonatorul Strategiei Dunării. Trebuie spus că Marius Stan este cel care a decis aderarea Galaţiului la Consiliul Oraşelor Dunărene, pentru că, până să ajungă el la Primărie, oraşul nostru, în mod paradoxal, nu a existat pe harta oraşelor de la Dunăre. Deplasarea a costat 2.933 de lei din care: 43,75 de euro diurna, 246 de euro cazarea, 1.151 de lei avionul şi 488 de lei transportul.

Trei zile în China

Consilierul local PSD Zanfir Ilie este singurul ales local care a fost în străinătate. El a fost mandatat de aleşii convocaţi în şedinţă de îndată să meargă în China în locul primarului Marius Stan. Prin adresă oficială, primarul municipiului Wuhan, Tang Liangzhi Wuhan, i-a invitat pe gălăţeni să participe la „Summitul Oraşului Prietenos” în perioada 20-22 noiembrie 2013, unde chinezii şi-au convocat toţi „fraţii”. Prietenia datează din 1987, când la Galaţi a fost semnat Protocolul de înfrăţire. Primarul s-a văzut nevoit să decline invitaţia, din motive obiective. Unu: era culmea, când oraşul riscă să rămână fără căldură, el să plece în China! Doi: nu putea rata şedinţa CL şi inaugurarea noului mall. Dar evenimentul reprezenta o oportunitate pentru atragerea de investitori chinezi. Aşa că misiunea de reprezentare a oraşului i-a revenit lui Zanfir Ilie. Primăria a plătit doar transportul cu avionul - 6.463 de lei.

   

Citit 2830 ori Ultima modificare Duminică, 23 Februarie 2014 19:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.