Chiar dacă la nivel naţional s-a rupt/ La Galaţi, USL va funcţiona ca şi până acum

Chiar dacă la nivel naţional s-a rupt/ La Galaţi, USL va funcţiona ca şi până acum
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Subprefectul Gabriel Panaitescu şi directorii instituţiilor deconcentrate susţinuţi de PNL nu vor demisiona, aşa cum au fost obligaţi să o facă miniştrii liberali * Liderul PNL Galaţi, Victor Paul Dobre, susţine că, în consiliile locale, coaliţia va funcţiona în continuare


Uniunea Social Liberală (USL) a devenit istorie, marţi seara, când Delegaţia Permanentă a PNL, for din care fac parte şi trei gălăţeni - liderul PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre, primarul Marius Stan şi deputatul George Scarlat - a votat, cu o majoritate covârşitoare, retragerea PNL de la guvernare şi intrarea în opoziţie, constatând, implicit, încetarea de drept a USL. Totodată, PNL le-a lăsat libertatea organizaţiilor partidului de a încheia orice alianţă va fi necesară în scopul asigurării bunei guvernări locale şi stabilităţii administraţiei publice locale, în interesul cetăţenilor. Ce se va întâmpla la nivel local, am încercat să aflăm de la preşedintele PNL Galaţi, Victor Paul Dobre.

Rămân pe poziţii

Dacă miniştrii PNL au fost nevoiţi să-şi dea demisia, conform rezoluţiei privind ieşirea de la guvernare, subprefectul Gabriel Panaitescu şi directorii instituţiilor subordonate Guvernului, care au ajuns în funcţii susţinuţi de PNL, nu sunt obligaţi să facă acelaşi lucru. „Decizia conducerii partidului a fost că îşi dau demisia miniştrii, secretarii de stat şi cei care au funcţii cu rang de secretar de stat şi atât. Subprefectul este înalt funcţionar public, ceilalţi au fost numiţi pe bază de concurs, au contacte de muncă, instituţiile pe care le conduc trebuie să funcţioneze. De altfel, sunt unii directori sunt rămaşi din guvernarea cealaltă”, ne-a declarat Dobre. E adevărat, dar asta nu înseamnă că Guvernul condus de PSD şi aliaţii săi nu ar putea decide revocarea subprefectului şi numirea altcuiva. La fel de bine, noii aliaţi ai PSD ar putea râvni la posturile ocupate acum de şefi liberali.

Cum vor funcţiona consiliile

La nivelul Consiliului Judeţului Galaţi şi al Consiliului Local Galaţi, USL a funcţionat, chiar dacă, pe ici, pe colo, s-a mai strâns din dinţi. Şi, cu puţine excepţii, proiectele propuse de preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa, sau de primarul Marius Stan, au primit votul consilierilor USL. Ce se va întâmpla mai departe? „Nu e vorba doar de Consiliul Judeţului şi de Consiliul Local Galaţi, e vorba de toate consiliile locale din judeţ, pentru că marea majoritate au fost pe USL sau alianţe făcute pe partidele din USL. I-am ales pentru patru ani, să-şi facă treaba, să se ocupe de administraţie. Nu cred că este cineva interesat să tulbure funcţionarea administraţiei publice locale. În Galaţi, această alianţă funcţionează din 2008, cu patru ani înaintea constituirii USL. Nu văd motive pentru care acum ar trebui să facem o schimbare. Noi nu susţinem proiectele PSD sau ale lui Bacalbaşa, susţinem proiectele care sunt necesare judeţului”, ne-a declarat liderul PNL.

Cu cine se aliază PNL?

La precedenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii liberali s-au aliat cu PSD şi s-au abţinut să voteze trei proiecte propuse de primarul liberal Marius Stan. Dacă vor continua colaborarea cu PSD sau îşi vor găsi noi aliaţi, asta rămâne de văzut.

Cert este că, până în acest moment, liberalii nu au primit propuneri. „Alegerile locale sunt în 2016, avem în faţă alegerile europarlamentare, şi ne pregătim pentru ele. Bineînţeles, avem în toamnă alegeri decisive pentru scena politică, pentru evoluţia României, alegerea noului preşedinte al ţării. O singură certitudine avem, că va fi un nou preşedinte”, a punctat Victor Paul Dobre.

Victor Paul Dobre: "Nu mă aşteptam să se termine aşa de repede"

Victor Paul Dobre s-a abţinut la votul rezoluţiei privind ruperea USL. „Eu am o experienţă cu coaliţiile acestea, sunt la a treia. De câte ori s-a făcut o coaliţie, o certitudine a fost că într-o zi se va destrăma. Din păcate, în România nu prea avem ştiinţa de a ţine coaliţiile, nici dea a le construi solid. Eu am trăit şi guvernarea Convenţiei, şi pe cea a Alianţei DA, şi acum pe cea a USL, care a funcţionat foarte bine în opoziţie şi greu la guvernare, ceea ce nu e o surpriză. Dar nu mă aşteptam să se termine aşa de repede. Pe de altă parte, cred totuşi că, în rândul populaţiei, USL a fost primit deosebit, există un nivel de aşteptare, cred că puteam să facem mai mult ca să depăşim situaţia asta. Nu numai noi, ci şi colegii noştri de alianţă", ne-a declarat Dobre. În privinţa zvonurilor conform cărora ar trece în barca PSD, Dobre a refuzat să comenteze.

Citit 2903 ori Ultima modificare Joi, 27 Februarie 2014 00:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.