Întâlnirea cu comisarul european Dacian Cioloş, "dinamitată" româneşte

Întâlnirea cu comisarul european Dacian Cioloş, "dinamitată" româneşte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un singur om, maniere neeuropene şi cum să întrerupi o discuţie fructuoasă


Peste 300 de participanţi vădit interesaţi (veniţi din toată ţara) au fost prezenţi ieri la prânz la "dialogul cetăţenilor" cu foarte popularul comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş, în zona Atrium a Bibliotecii Naţionale a României din Bucureşti. De la agricultori la activişti din domeniul diseminării informaţiei europene privind agricultura, reprezentanţi ai reţelei de informaţie europeană Europe Direct (de la Galaţi, a fost prezentă Camelia Epure, coordonatoarea centrului, primul înfiinţat în România), mulţi ziarişti şi reprezentanţi ai unor televiziuni şi ziare din Uniunea Europeană, toţi au pus întrebări la foc automat. O figură aparte a făcut-o un VIP care a ţinut să fie prezent de pe margine la întâlnirea comisarului, un prieten - cunoscutul campion Ivan Patzaichin, cu care am putut sta de vorbă şi a acceptat să facă poze cu toată lumea. Inclusiv cu comisarul cu care, spunea sportivul, avea doar poze în pantaloni scurţi, din Deltă.

Despre lucruri serioase, de la întâlnire şi apoi de la conferinţa de presă de ieri a comisarului sau de la întâlnirea sa de duminică seara cu reprezentanţii centrelor Europe Direct, urmează să vă ţinem la curent, deoarece este un moment de tras linie şi de făcut bilanţuri, înainte de apropiata încheiere a mandatului Comisiei Europene şi Parlamentului European. De altfel, la întâlnirea de duminică, comisarul le corecta pe gazde: "Nu sunt invitat de seamă, ci invitat... de dat seamă".

Întrebările, care erau menite să ghideze Comisia Europeană "în elaborarea planurilor pentru o viitoare reformă" şi pentru "pregătirea terenului în vederea alegerilor din 2014 pentru Parlamentul European" erau structurate pe trei capitole, dar un incident filmat din plin de o televiziune germană a perturbat bunul mers al lucrurilor. S-a instalat un huruit îngrozitor, organizatorii fiind nevoiţi astfel să introducă o pauză de cafea prelungită mai bine de o oră, până la urmă discuţiile urmând să fie reluate... în prima decadă din aprilie. Secretul incidentului: cineva din public n-a răbdat... europeneşte, ci şi-a aprins româneşte, adică pe şest, o ţigară. Ca urmare, s-a declanşat alarma de incendiu, foarte sensibilă, însă numai potrivită unei biblioteci, şi mai ales unei biblioteci de talie europeană. Am înţeles că, în urmă doar cu o zi, un incident asemănător s-a petrecut tot aici. Sub teroarea huruitului, comisarul tot nu a avut parte nici de o pauză de cafea precum restul publicului, fiind abordat de grupuri, chestionat sau felicitat de oameni. Unii, simpli agricultori, precum un bătrânel care i-a dăruit un paner cu mere şi... hrean, reclamând stări de lucruri dureroase din agricultura românească, precum accizele la ţuică.

Citit 1419 ori Ultima modificare Luni, 17 Martie 2014 21:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.