Apaterm va putea factura individual apa caldă şi căldura/ Aleşii locali au dat undă verde măsurii

Apaterm va putea factura individual apa caldă şi căldura/ Aleşii locali au dat undă verde măsurii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aleşii locali au dat undă verde societăţii Apaterm să factureze individual apa caldă şi căldura pe care le distribuie gălăţenilor. Potrivit raportului de specialitate al hotărârii, aprobarea Convenţiei de facturare individuală a consumurilor de energie termică şi apă caldă de consum are la bază faptul că încasarea cu întârziere sau neîncasarea creanţelor de la consumatori face dificilă asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu agent termic.
„O parte dintre asociaţiile de proprietari nu plătesc contravaloarea energiei termice consumate, deşi mare parte din proprietarii/chiriaşii apartamentelor îşi achită cu regularitate obligaţiile de plată, sumele încasate de către asociaţii fiind utilizate la alte plăţi (furnizorii de gaze, energie electrică, apa rece), pentru care nu sunt constituite fondurile necesare. Pentru eliminarea unor factori de blocaj în relaţiile cu asociaţiile de proprietari/locatari legiuitorul a dat posibilitatea de a se încheia convenţii individuale de facturare a energiei termice”, se arată în documentele care însoţesc hotărârea. Potrivit autorităţilor, marele avantaj al convenţiilor individuale de facturare îl constituie faptul că, în cazul în care contravaloarea serviciilor asigurate nu este achitată la termenul scadent, se poate trece la închiderea punctuală a consumatorului rău-platnic.

Citit 3663 ori Ultima modificare Marți, 01 Aprilie 2014 23:49

18 comentarii

 • postat de Galatean
  Vineri, 04 Aprilie 2014 12:18
  188.237.180.***
  Foarte bine. Nu vreau sa stau in frig din cauza celor care refuza sa plateasca intretinerea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Joi, 03 Aprilie 2014 10:56
  213.218.53.***
  pt @Miercuri, 02 Aprilie 2014 18:14 postat de galatean

  dle Galatean nu este chiar asa.

  1. Cine locuieste intr-un apartament proprietate personala sa inteleaga ca este PROPRIETAR SI PE COTA INDIVIZA a imobilului si deci ARE SI RESPONSABILITATI si proprietate COMUNA cu ceilalti proprietari locatari.
  Cine are casa pe teren este cu totul altceva, dar cine locuieste la apartament automat SE OBLIGA (pentru ca orice de obicei la orice drept exista si o raspundere) sa intretina imobilul partea comuna impreuna cu ceilalti proprietari al imobilului

  2. Asociatiile de proprietari sunt benefice si chiar recomandate de lege (altfel daca nu exista asociatie, orice proprietar de apartament poate da in judecata orice alt proprietar de apartament pentru nerespectarea partii sale de responsabilitate)

  3. daca nu ar exisa asociatiile de proprietari IDIOTI ca dvs si toti cei care v-au semnat ar fi in stare nici femeie de servici sa nu existe, si sa stati in mizerie, si ati fi in stare sa refuzati plata intretinerii acoperisului, subsolului, liftului

  4. problemele generate de datorii NU SUNT VINA asciatiei de proprietari ci a SISTEMULUI IDIOT al Apaterm, Apacanal care lasa incasarile lor pe mainile unui adiministrator care poate fura si desi este prins, sumele sunt mari si nu se mai pot recupera.

  5. daca doriti sa aveti INVESTITII MASIVE pentru a avea conducta Apacanal de apa rece cu contor la usa (precum RDS) o puteti avea dar presupune INVESTITII MASIVE si in apartament pentru a duce apa la bucatarie, baie, lucru care nu exista in nici-un bloc, in nici-o tara UE15.
  Valoarea apei reci este mult prea mica ca sa fie o problema.
  Problema este alta, facturarea individuala cu conventie individuala de plata.
  Oricum regularizarea conform legii o face Asociatia de proprietari pe baza unei contorizari individuale (apometrele din apartamente).
  Problema este ca banii se duc la administrator care fura in loc sa plateasca.
  Si faptul ca banii ajungand la comun plateste una si nu plateste alta, etc.

  6. Daca un imobil reuseste sa faca contorizarea pe casa scarii si cu tevi noi prin casa, ceea ce schimba este doar faptul ca UNII PROPRIETARI NU VOR PUTEA FURA la apometru, si ca pierderile se vor vedea cu usurinta, pentru ca tevile le vad toti.
  Dar in rest, chiar si asa, conform legii TOT ASOCIATIA DE PROPRIETARI este obligata sa faca nu numai citirea ci si regularizarea - care nu o va face Apacanal.

  7. daca reusiti sa faceti la imobilul dvs pentru ca TOTI 100% proprietrii sunt de accord, bravo, dar la un oras de zeci de mii de apartamente cu oameni care SUPRAVIETUIESC IN SARACIE tare ma indoiesc ca a FORTA O SOLUTIE CARE PRESUPUNE investitii de sute si mii de lei sa fie viabila.


  PS: cat despre accordurile mele gramaticale ... . . . multumesc de observatie.
  problema este graba, daca as scrie mai lent poate nu as gresi atat de tare.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Smaranda
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 20:41
  5.13.165.***
  Domnule primar,
  Singura soluţie pentru a-i determina pe rău platnici să-şi achite datoriile,este să tăiaţi alimentarea cu apa la datornici,nu la toată lumea, cum se procedează în prezent!Ce vină am eu că altul nu plăteşte? De ce să fiu eu obligată să cheltuiesc acum 1500 lei ca să-mi trag apă separat ? Pentru ce ne-am montat contoare în fiecare apartament, dacă atunci cînd sunt rău platnici în bloc, se opreşte apa şi la cei care n-au datorii? ,De ce trebuie eu , cetăţean corect, să fiu umilit astfel????
  De ce le duceţi celor din micro 40 apă cu cisterna de ani de zile fără s-o plătească? Cine suportă preţul apei? Nu noi cei care suntem corecţi? Ani de zile am plătit la ISTA pierderile de căldură,din subsol şi pentru ţevile din ap. care erau reci, şi care practic se incălzeau de la centrala mea de apartament.A venit cineva să măsoare suprafaţa ţevilor şi să calculeze pierderile reale de căldură???? Plata s-a făcut după "urechea lui ISTA"...Se încurajează în felul ăsta hoţia iar cei care suntem corecţi ajungem la disperare.
  5
  2
  Raportează
 • postat de galatean - pt. MARIUS STANICA
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 18:14
  92.80.155.***
  pt. Marius Stanica:
  1) Invata sa faci acordul intre subiect si predicat - scrii si gandesti gresit cand spui - citez: Conventiile de plata invididuale FARA contorizarea invididuala este FOARTE BUNA - sfarsit citat din Marius Stanica !!!!
  2) Din exprimarea exemplificata mai sus si din faptul ca ai tupeul de a-i face pe galateni idioti REZULTA ca ai un interes personal in promovarea acestor conventii nocive pentru interesele proprietarilor apartamentelor.
  3) Mai ai tupeul sa le spui in fata proprietarilor de apartamente ca este un lucru bun sa ramana sub dictatura asociatiilor de proprietari la care sa se adauge si dictatura APATERM si APA CANAL prin semnarea conventiilor individuale !
  4) ESTE TIMPUL ca si furnizorii de utilitati APATERM si APA CANAL sa inchiere CONTRACTE INDIVIDUALE DE FURNIZARE cu proprietarii de apartamente EXACT CUM FAC Electrica, GDF Suez, Romtelecom, UPC, RCS-RDS, etc !!!
  5) ESTE TIMPUL ca si furnizorii de utilitati APATERM si APA CANAL sa monteze GRATUIT contoare individuale si retele de distributie pe care sa le intretina pe cheltuiala lor si nu a beneficiarilor serviciului (proprietarii de apartamente) EXACT CUM FAC Electrica, GDF Suez, Romtelecom, UPC, RCS-RDS, etc !!!
  6) NU SEMNATI CONVENTIILE DE PLATA! Aceste conventii individuale de plata NU sunt contracte individuale de furnizare agent termic. Conventiile de plata individuale va vor obliga sa platiti direct la APATERM fara sa oblige APATERM sa va contorizeze individual cu GIGACALORIMETRE.Trebuie sa scapati de REPARTITOARE si sa cererti APATERM sa va contorizeze individual cu GIGACALORIMETRE, apoi sa incheie contracte individuale cu fiecare proprietar de apartament. In caz contrar, APATERM va va executa silit apartamentul pentru orice datorie inchipuita pe care nu o veti achita , DOAR pe baza unor conventii de plata individuale.
  7) ESTE TIMPUL ca ASOCIATIILE DE PROPRIETARI -capuse fara rost - SA DISPARA prin vointa proprietarilor care le-au infiintat.
  8) SUSTIN DESFIINTAREA ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI. Aceasta se face prin semnaturile a 50 la suta + 1 din membrii asociatiilor de proprietari. Atunci, APATERM siI APA CANAL vor fi OBLIGATE sa incheie contracte individuale cu proprietarii apartamentelor.
  1
  13
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 15:37
  213.218.53.***
  cata prostie zace in Galatiul acesta, mai rar !!

  "Conventiile de plata individuale va vor obliga sa platiti direct la APATERM fara sa oblige APATERM sa va contorizeze individual cu GIGACALORIMETRE."

  Aberatii care mai de care mai mari, si unii comentatori de aici sunt efectiv idioti.

  1) Conventiile de plata invididuale FARA contorizarea invididuala este FOARTE BUNA pentru ca aduce plata banilor direct de la client catre Apaterm fara intermediarul (ca bani) administratorul care poate sa ii fure in loc sa faca si plata
  2) Conventiile de plata invididuale FARA contorizarea invididuala este FOARTE BUNA pentru ca se face fara nici-o investitie suplimentara nici din partea PROPRIETARILOR de apartamente dar nici din partea Apaterm

  Odata creat acest sistem si implementat, se va realiza:
  - veniturile platite de proprietari NU VOR MAI PUTEA FI FURATE de administratori, ci vor ajunge direct la Apaterm
  - Apaterm va avea mai multe venituri si daca ajunge pe profit, va avea sansa sa implementeze si realizarea proiectului de incalzire pe orizontala (cu teava pe casa scarii) in doua etape clare si distincte: una pentru apa calda (aici e mai simplu doar tur, si contor apometru simplu, deci ieftin), si apoi daca are succes pentru caldura (aici trebuie tur-retur, investitiile sunt mari, gigacalorimetru foarte scump)

  Este un MARE PAS inainte, chiar daca regularizarea ramane in responsabilitatea Asociatiei de proprietari care are in serviciu platit o firma care face acesta regularizare.
  Dealtfel si legea si normele inca prevad citirea contoarelor si regularizarea sa se faca la nivel de condominiu, atat pentru caldura, apa calda cat si pentru apa rece !!!


  ASTEPTAM DE URGENTA ACEIASI DECIZIE SI PENTRU APACANAL si astfel cu o decizie de Conventii de plata individuale si la Apacanal se va face si intrarea in legalitate a Apacanal !!!
  Daca nu se va face la Apacanal, va fi o dovada doar de hei-rup ca Apaterm da faliment si in sfarsit i-au o decizie buna, care trebuia luata acum 10-20 de ani, si ca conducatorii nostri sunt doar NISTE IDIOTI care nu vor sa faca si la Apacanal, pe principiu ca si asa Apacanal o duce bine !!

  Dar problema este ca asociatiile O DUC FOARTE PROST si aceste conventii de plata sunt extrem de necesare si pentru apa rece (asa zisa apa rece).
  8
  2
  Raportează
 • postat de costi
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 13:22
  95.77.96.***
  Si care-i vestea buna? Un gicacalorimetru costa 1000 de euro. (cat centrala+calorifere+tevi) Sau daca alegeti sa platiti in functie de ce scrie pe repartitoare, atunci Dumnezeu cu mila.

  Apaterm trebuie desfiintata. Care-i problema? N-au mai dat faliment si alte firme? Nu exista alternative destule pentru incalizire (centrale individuale pe gaz, centrale de bloc, panuri radiante, radiatoare electrice, panuri solare, etc)? Se tot spune de cativa ani ca Apaterm e in pragul falimentului si ca tot mai multi oameni se debranseaza. Cu cat raman mai putin clienti la apaterm, cu atat Apatermul isi scoate mai greu chetuielile cu salariile si intretinerea sutelor de kilometri de tevi. Falimentul e inevitabil. Voi ce tot asteptati? Parca ii si vad pe prosti cum vor spune ca au fost surprinsi de falimentul Apatermului si au ramas fara incalzire in pragul iernii.
  13
  13
  Raportează
 • postat de CAND NU AI IDEI...........FURA-LE SI ZI CA-S ALE TALE
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 11:18
  78.96.254.***
  O noua prostie tip imbrobodeala, zgaltaie creerele celor care mai cred in conducerea Apaterm si in gogomanii de ospatar obosit.
  Proiectul contorizarii pe orizontala este vechi in Apaterm de pe vremea cand lucra la el Daniela Amaritei , adica din 2010. Dar caposii Primariei , (a se citi printre altii actualul viceprimar ), s-au opus vehement.
  ORI , SA FIE CLAR . CONVENTII INDIVIDUALE FARA CONTORIZARE INDIVIDUALA , NU SE POATE.

  Altfel daca imparte tot administratorul , n-am facut nimic si nu vor lua nimic. Antepostatorul meu spunea ca un asemenea contor costa 2300 lei . Nu sunt la fel de optimist.
  - In primul rand trebuie sa fie de aceeasi clasa de precizie cu cele de imobil , chiar daca-i mai mic.
  - In al doilea rand trebuie montat in exteriorul apartamentului , intr-o firida , alaturi de robineti sigilabili ,pe apa calda si caldura.
  - Pentru asta trebuie creata o retea inelara la fiecare etaj.

  Una peste alta lucrarile pot varia cu materiale si manopera intre 5000 si 8000 de lei de apartament

  Daca la asta mai adaugam si vesnica instabilitate a legislatiei ( vezi cazul Apa Canal care dupa ce a acceptat si executat sute de bransari individuale la orice etaj , acum nu mai pridideste sa le desfiinteze ,pe banii ei.), ajungem la concluzia ca mai buna si mai ieftina este o centrala de apartament.

  Oricum Primaria si Consiliul dorm in bocanci in ce priveste noi surse proprii de agent termic ale orasului si va arunca banii in buzunarele C.E.T. ului.
  1
  9
  Raportează
 • postat de BURUIANA
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 10:59
  5.13.132.***
  DE CAND TOT SCRIU CA SOLUTIA CE-A MAI BUNA SI EFICIENTA ESTE CONTRACTUL INDIVIDUAL" SI DESFIINTAREA ACESTOR ASOCIATII DE LOCATARI CARE DUPA CUM S-A CONSTATAT NUMAI NECAZURI A ADUS LOCATARILOR!!!?
  LA NIVEL DE SCARA FIECARE BLOC SE V-A AUTO GESTOINA SI GOSPODARI FFFFFBINE! CONFORM UNUI REGULAMENT STRICT FACUT DE PRIMAR SI CONSILIERII LOCALI IN CE PRIVESTE CURATENIA DIN JURUL SACARII CU AMENZI STIPULATE SI ALTE PROBLEME LEGATE DE INTRETIEREA SUBSOLUISI A INSTALATIEI AFERENTE, A CAESEI SCARII SI MAI ALES A USCATOARELOR CARE ARATA JALNIC CU AMENZI DE LA SANIPID, POMPIERI , ETC ETC ....
  NUMAI ASA NE VO'M CIVILIZA SI VO'M SCAPA DE SISTEMUL DE TURMA"
  10
  5
  Raportează
 • postat de galatean
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 10:45
  92.80.175.***
  NU semnati conventiile de plata ! Aceste conventii individuale de plata NU sunt contracte individuale de furnizare agent termic. Conventiile de plata individuale va vor obliga sa platiti direct la APATERM fara sa oblige APATERM sa va contorizeze individual cu GIGACALORIMETRE.Trebuie sa scapati de REPARTITOARE si sa cererti APATERM sa va contorizeze individual cu GIGACALORIMETRE, apoi sa incheie contracte individuale cu fiecare proprietar de apartament. In caz contrar, APATERM va va executa silit apartamentul pentru orice datorie inchipuita pe care nu o veti achita , DOAR pe baza unor conventii de plata individuale.
  Apropo, sustin DESFIINTAREA ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI. Aceasta se face prin semnaturile a 50 la suta + 1 din membrii asociatiilor de proprietari. Atunci, APATERM siI APA CANAL vor fi OBLIGATE sa incheie contracte individuale cu proprietarii apartamentelor.
  5
  20
  Raportează
 • postat de popo
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 10:26
  89.137.220.***
  Adica cum vine asta ? Asa , orcine poate sa ne silesca sa platim , fara sa avem un contract incheat anterior ? Cam asa se intelege din articol . Nu este normal asa ceva .
  Singura solutie este sa existe contract individual si evident operatia de bransare/debransare la cerere .

  Cind si cum , a dat posibilitate legiuitorul la asa ceva ?
  4
  13
  Raportează
 • postat de ana
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 09:21
  81.12.150.***
  O masura foarte buna!!! Trebuiesc desfiintate asociatiile de locatari/proprietari! Totul sa se plateasca direct la societatea care furnizeaza apa calda, caldura, apa rece. Asa cum platim energia electrica direct la furnizor, sa platim la fel si celelate utilitati. Asteptam sa se puna in practica!!!
  16
  19
  Raportează
 • postat de Deontologul neremunerat
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 09:21
  78.96.255.***
  Buna dimineata, alesi locali. Ati facut ochi? Taaatttaaa Maarreeee !!!! Eu alternez, acum, intre doua sentimente: bucurie (ca e o masura buna si o sa explic de ce) si sila (pentru ca banuiesc de ce s-a luat o astfel de masura, pe durata domniei celebrului tandem prietensc ospatar-primar, sprijiniti in functie de interese, de CL). Sunt bucuros, pentru ca e vorba de o masura propusa pe vremea cand Apaterm avea 80000+ de abonati si nu maxim 25000, ca in prezent. Si va mai scadea pe masura ce se da , din nou, drumul la debransari (legal sau nelegal - ca omul, poate se debranseaza uneori singur). Atunci, din punct de vedere economic, merita, pentru ca la vremea respectiva, consumatorul, care nu aflase din presa dezinformatoare, ca apaterm ba e in faliment, ba e in reorganizare, ba e in faliment din nou si totodata in reorganizare, inca mai avea frica de faptul ca o sa ramana, iarna, fara caldura. Dar autoritatile locale, incapatanate, au decis ca nu e cazul sa sustina financiar un astfel de proiect. Foarte prost au facut! Si acum va spun de ce mi-e sila, legand explicatia de sentimentul meu, exacerbat, de bucurie. In conditiile in care tu pierzi clienti pe zi ce trece, iti permiti sa faci o investitie grandioasa, sprijinita de Consiliul Local si primar, care nu-si dau seama ca nu vor putea niciodata recupera banii din lucrare? Populatia nu are bani sa plateasca din buzunar contorizarea individuala. Un astfel de instrument, costa macar 2300 de lei / apartament. Il "sponsorizeaza" consiliul local? Daca da, din ce bani? Din banii care trebuiesc sifonati? Ca banuiesc ca nu vin cu "lichiditatile" de acasa. Sunt "saraci" si n-au de unde! Si sa zicem ca totusi se intampla o astfel de infractiune... fara consultarea platitorilor de taxe si impozite din Galati si Apatermul tot nu inregistreaza o crestere a incasarilor (deci, nu se acopera investitia). Sa fie vorba, oare, de o noua afacere (care poate are ca finalitate parandaratul) in trei, adica, DIDI Ospatarul - primar - consiliul local. Eu nu cred asa ceva! Nu e bine, dom' primar, nu e bine! Acest text a fost gandit, conceput si scris ca un pamflet. Va rog, sa-l consumati, ca atare.
  8
  14
  Raportează
 • postat de scapam de facturi la comun ?
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 09:19
  5.13.207.***
  Pe cand o singura teava pe casa scarii cu contor pentru fiecare apartament si pentru apa rece ? in acest mod dorim si pentru apa rece factura individuala .
  6
  20
  Raportează
 • postat de Nicu
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 09:12
  86.127.209.***
  Am cateva nelamuriri:
  1. Cu ce aparat se va face masurarea munsumului individual. Daca se vor folosi acele repartitoare, atunci dumnezeu cu mila. Daca se vor folosi giga-calorimetre de apartament ce vor masura caldura in mod eficient, cine va suporta costul acestora?
  2. Cum se va realiza bransamentul individual, si cine va suporta costurile.
  3.Daca bransamentul ramane unul de tip comun, cum se va putea debransa un rau platnic? Cunoastem faptul ca locuinta e o proprietate si doar cu mandat sau ordin de executare se poate patrunde in locatie.
  4. Cand vom putea avea acces la un raport de audit in ceea ce priveste companiile ce produc si distribuie agentul termic.
  7
  17
  Raportează
 • postat de AAA
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 09:11
  5.13.139.***
  Pentru "ziarista" de la VL o intrebare:De ce mi-a fost sters mesajul???De ce nu va interesati inainte de-a insirui niste cuvinte mincinoase???Apaterm datorie de doar 69 mil RON???Numai catre Electrocentrale Galati au sa dea aproximativ 370 milioane de RON, din acesti bani 340 mil de RON au fost "stersi" de Tribunalul Bucuresti la juma de an dupa ce au ajuns uslinosii la putere..CET-lul ramanand astfel inglodat in datorii mai ales catre Romgaz Medias.Iar dupa acea stergere ILEGALA "superba" societate Apaterm a mai acumulat datorii de 30 mil RON catre Electrocentrale.Stanica stie de ce!!!Asa ca nu mai infloriti cu minciuni "superba" societate Apaterm.
  6
  11
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 08:45
  213.218.53.***
  In sfarsit o masura corecta !!!

  Asociatiile de proprietari au un rol in functionarea unui imobil, dar a trece anumite cheltuieli a unor furnizori prin asociatia de proprietari ca bani, plata a fost o idiotenie colosala.

  Pe mana administratorului Asociatiei de proprietari nu trebuie sa treaca decat banii pe lumina scarii, femeia de servici, si eventual intretinerea liftului in caz ca exista, in rest absolut nimic.
  9
  25
  Raportează
 • postat de ariciul
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 07:58
  79.116.106.***
  baaa?puneti mana si faceti ceva sa desfiintam dracului,mafiile aste de asociatii,sindicate,cuiburi de plosnite si capuse care nu asa s-au intelenit in viata noastra incat trebuie dat cu acid,nu facuta desinsectie si deratizare in societate.haideti sa terminam odata cu prostiile sa putem trai corect si civilizat,si cine nu plateste ,nu consuma.,iar cine vrea tot confortul,sa plateasca.e asa de greu de intales si de facut?
  11
  23
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 07:19
  5.13.193.***
  Ce bine .Sunt un rau platnic (locuiesc la etajul 4 si nu am platit caldura din subsol ,tevi si radiatoare in apartament si spatii comune nu sunt ) abia astept sa fiu supus rigorilor hotararii CL si sa fiu debransat .Debransati-ma mai repede ca o sa asteptati mult si bine bani de la mine.O intrebare : ce se intampla cu firmele de tip TECHEM ,capuse ale Apaterm si asociatiilor de locatari ?
  5
  26
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.