Paznicii de la Botanică, transformaţi în sperietori de câini/ Aproape 30 de maidanezi mişună prin Grădină
Foto: Foto: Corina Dobre

Paznicii de la Botanică, transformaţi în sperietori de câini/ Aproape 30 de maidanezi mişună prin Grădină
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nici apelul la 112, înregistrat înainte de Paşte, nici sesizările angajaţilor Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii şi ale vizitatorilor nu l-au determinat pe Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, să ia măsuri urgente pentru ca maidanezii să fie ridicaţi din Grădina Botanică.

Deşi Paraschiva Vintilă, consiliera acestuia, ne-a declarat că după Paşte, ba chiar în prima săptămână de după marea sărbătoare, patrupedele fără stăpân vor fi ridicate din incinta Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţului, iată că nici după mai bine de două săptămâni problema nu a fost rezolvată.

Agenţii de pază trebuie să alunge patrupedele

Conducerea Consiliului Judeţului Galaţi refuză să admită, oficial, că zecile de maidanezi din Grădina Botanică reprezintă un real pericol pentru vizitatori, însă măsurile luate de conducerea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii confirmă faptul că patrupedele fără stăpân au băgat spaima nu doar în cei ce aleg să se plimbe prin Grădină, ci şi în angajaţii instituţiei, care sunt terorizaţi de mai bine de un an de câinii comunitari.

Mai nou, agenţii de pază ai Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii trebuie să se transforme în sperietori de câini şi să alunge patrupedele, în cazul în care maidanezii se apropie prea mult de oamenii aflaţi în plimbare prin Grădină. „Sunt doi gardieni care patrulează mai mult în zona axului central, pentru a nu fi înregistrate evenimente nefericite”, ne-a declarat Mădălin Şerban, managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii.

Chiar şi aşa, este greu de crezut că instituţia, cu ajutorul agenţilor de pază, poate preveni un atac al câinilor asupra vizitatorilor, în condiţiile în care Grădina Botanică se întinde pe câteva hectare bune.

Când vor fi ridicaţi maidanezii

Întrebată de ce nu au fost capturaţi nici până acum câinii fără stăpân din Grădina Botanică, consiliera preşedintelui Nicolae Bacalbaşa, Paraschiva Vintilă, a dat vina pe ploile înregistrate zilele trecute, spunând că pământul este încă umed, fapt ce îngreunează urmărirea şi prinderea câinilor şi a pasat răspunderea managerului Complexului Muzeal, Mădălin Şerban, afirmând că acesta se află în contact cu diverse persoane care să intervină pentru tranchilizarea şi transportarea câinilor în padocul Asociaţiei „Ajutaţi-l pe Lăbuş”.

Mădălin Şerban ne-a declarat însă că, deocamdată, nu este posibil ca patrupedele să dispară din Grădina Botanică, întrucât a apelat la serviciile unei persoane din Smârdan în acest sens, care este în aşteptarea unor autorizaţii, urmând ca după obţinerea acestora să poată interveni. „Am vorbit şi la Grădina Zoologică din Brăila. Ne puteau veni în ajutor, însă riscam ca animalele să fie ulterior eutanasiate. Aceasta a fost problema şi cu Ecosal. Practic, se doreşte evitarea transportării câinilor în padocuri ale unor societăţi care, ulterior, să îi eutanasieze”, ne-a spus managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii.

Circa 30 de câini în Grădina Botanică

Deşi consiliera preşedintelui Nicolae Bacalbaşa ne-a declarat că în Grădina Botanică sunt doar vreo doi-trei căţeluşi, surse din rândul angajaţilor, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, de teamă să nu fie concediaţi, ne-au spus că în Botanică sălăşluiesc aproximativ 30 de patrupede, dintre care cinci sunt extrem de agresive şi au atacat, în repetate rânduri, muzeografi şi nu numai. De altfel, aşa cum vă informam în luna martie, angajaţii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii folosesc petarde pentru a speria şi îndepărta câinii agresivi, nu de puţine ori fiind atacaţi de câinii fără stăpân.

Autoritatea tutelară, respectiv Consiliul Judeţului, ar fi putut rezolva această problemă încă de înainte de Paşte, însă s-a opus capturării maidanezilor de către angajaţii Ecosal, reprezentanţii Serviciului de Ecarisaj fiind împiedicaţi să intre în incinta Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii. Vă reamintim că, pe data de 17 aprilie, mai mulţi angajaţi ai Ecosal s-au deplasat la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii pentru a ridica patrupedele, însă agenţii care asigură paza le-au interzis accesul în incinta CMSNG, fapt confirmat chiar de Vasile Taşcă, şef serviciu în cadrul Ecosal. Interdicţia impusă angajaţilor Ecosal, la comanda lui Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului, şi a consilierei acestuia, Paraschiva Vintilă, a venit la nici o săptămână după ce un gălăţean, aflat în vizită în Grădina Botanică, a fost nevoit să se caţere într-un copac de frica patrupedelor şi a sunat la 112 pentru a semnala incidentul. În fapt, acest lucru ne-a fost confirmat şi de către consiliera şefului CJ, în opinia căreia însă ceea ce s-a petrecut atunci reprezintă doar „o înscenare”.

Citit 3756 ori Ultima modificare Luni, 12 Mai 2014 12:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.