Pe aici NU SE CIRCULĂ! Străzile din Galaţi RĂSCOLITE de şantiere (FOTO)
Foto: Foto: Nicoleta Onofrei

Pe aici NU SE CIRCULĂ! Străzile din Galaţi RĂSCOLITE de şantiere (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cinci lucrări mari sunt în derulare la nivelul Primăriei Galaţi * Pe anumite porţiuni, se introduc restricţii de circulaţie


Potrivit Direcţiei de Infrastructură şi Lucrări, Viaductul, străzile Democraţiei, Anghel Saligny şi Podul Înalt (Căciulata) sunt în acest moment transformate în şantiere, iar reabilitarea străzii 8 Martie este aproape de final. Unele dintre lucrări au avut şi au nevoie de restricţii de circulaţie în întregime, altele numai pe câteva porţiuni, iar pe altele se poate circula în continuare.

Democraţiei ar putea fi finalizată mai repede

Unul dintre şantierele Galaţiului este reprezentat, în acest moment, de strada Democraţiei, pe care Vega ’93 lucrează de pe 17 martie. Potrivit directorului Direcţiei de Infrastructură şi Lucrări, Radu Dinu, circulaţia este restricţionată pe segmentele cuprinse între străzile Traian, Sfântul Spridon şi Mihai Eminescu. Aici lucrările constau în înlocuirea reţelei de apă şi a celei de canalizare, sunt refăcute branşamentele şi modernizate trotuarele şi carosabilul. Lucrările, care au termen de execuţie 12 luni, conform contractului, şi un cost de 2,9 milioane de lei (cu TVA) de la bugetul local, ar putea fi terminate chiar mai repede, potrivit directorului, termenul de finalizare pe care îl dă acesta fiind undeva în vară. „Constructorul a alocat acolo numeroase resurse materiale şi umane. E un efort susţinut. Drumul era din pavele”, ne-a spus directorul din cadrul Primăriei.

Viaductul va fi redeschis la sfârşitul lui iulie

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei municipiului Galaţi, Emanuela Turcu, în acest moment, SC Servland SRL Şendreni lucrează în capătul dinspre Combinat al Viaductului. „Acum plouă, însă ieri (marţi, n.r) au plecat de pe şantier la ora 21.00. Lucrările sunt în grafic. Nu sunt întârzieri în acest moment”, ne-a declarat aceasta. Cu toate că lucrările sunt în grafic, directorului Direcţiei de Infrastructură ne-a spus că asta nu înseamnă că nu au intervenit şi diverse probleme, produse de intemperiile specifice iernii.

„Acolo am avut o problemă. Era de anticipat. Expertiza am făcut-o anul trecut, apoi am realizat proiectul în toamnă, a urmat procedura de licitaţie, a fost desemnat Servland, însă, între timp, atât zăpada din iarna aceasta, cât şi ploile au mărit degradarea pe culee (infrastructura de susţinere de la capătul podului - n.r.), lucru care a necesitat lucrări suplimentare. Am solicitat sprijinul proiectantului pentru a stabili măsuri astfel încât să putem realiza lucrarea cu minim de efort financiar”, ne-a explicat directorul. Acesta a mai spus că lucrările ar trebui finalizate la sfârşitul lunii iulie.

După finalizarea lucrărilor, în valoare de 1,3 milioane de lei (cu TVA), Viaductul va putea fi deschis doar pentru traficul uşor, având în vedere că acţiunile de acum se mărginesc la lucrări de desfacere parapet, rampă culee, ecran micropiloţi foraţi, refacere sfert de con, refacere trotuare, montare parapet, curăţare canale existente şi cămine.

Pentru ca şi traficul greu să fie reluat, Viaductul are nevoie de lucrări la structura de rezistenţă, lucrări care nu sunt posibile decât cu bani europeni, potrivit reprezentanţilor Primăriei.

Pe Saligny, se lucrează şi pe ploaie

Pe Anghel Saligny, Constructa Mecanique lucrează din aprilie, pe tronsonul cuprins între Prelungirea Brăilei şi strada Argeşului, iar în acest moment, şantierul este deschis între străzile Caraiman şi Predeal, potrivit angajaţilor contractantului, care, miercuri dimineaţă, lucrau, în pofida vremii ploioase. Lucrarea, adjudecată contra sumei de 1,5 milioane de lei (cu TVA), constă în construcţii la nivelul reţelelor de apă şi canalizare şi al drumului. „Segmentul a fost scos la licitaţie separat. Sunt proiecte pe care le-am prins, erau studiile de fezabilitate făcute, nu aveam ce să facem. Nu face parte dintr-un proiect global”, comentează nemulţumit directorul din Primărie responsabil de infrastructură şi lucrări, Radu Dinu.

Termenul de execuţie, pentru tronsonul Prelungirea Brăilei - strada Argeş, este de 12 luni.

Nemulţumiri după îngustarea trotuarelor

Anul trecut, municipalitatea a scos la licitaţie o lucrare pentru lărgirea străzii Podul Înalt (Căciulata), schimbarea bordurilor, crearea de locuri de parcare şi reparaţia trotuarelor. Licitaţia a fost câştigată de către asocierea Tancrad - ADD Global Design, iar valoarea contractului se ridică la 544.000 de lei. Chiar dacă lucrarea este în execuţie, traficul nu este restricţionat pe această stradă, având în vedere că lucrările sunt executate numai în extremităţile acesteia şi la trotuare. Dacă posesorii de automobile vor fi mulţumiţi pentru că vor avea unde parca, riveranii sunt nemulţumiţi că trotuarele vor fi îngustate şi nu vor mai avea pe unde merge.

„E foarte bine că se schimbă bordurile, că vor să modernizeze strada, în schimb dispar spaţiile verzi, iar după crearea parcărilor şi micşorarea trotuarelor, abia vom avea loc pe trotuare ca să mergem. Eu cred că Primăria ar trebui să consulte şi oamenii înainte de a face o lucrare”, ne-a spus domnul Buşilă.

În replică, directorul Radu Dinu spune că strada respectivă nu reprezintă un nod de trafic intens pentru pietoni. „Eu trebuie să ofer condiţii de parcare şi trafic. Dată fiind distanţa dintre blocuri, trebuie să ofer şi spaţiu de parcare. Cred că un trotuar de 1,5 metri lăţime este de ajuns pentru traficul pietonal”, ne-a declarat directorul, care promite că până la finele lunii lucrarea va fi terminată.

Strada 8 Martie, chiar dacă, conform programului Primăriei, se află în lucru, se poate spune că este aproape gata. Asfaltul pentru carosabil şi trotuare a fost turnat şi se poate circula fără probleme. Nu mai e nevoie decât să fie finisată şi predată, până la sfârşitul acestei luni.

Şantiere în pregătire

Dacă sunteţi curioşi să aflaţi unde are de gând Primăria să deschidă în următoarele săptămâni şantiere, vă putem spune că pe lista instituţiei sunt nu mai puţin de şase lucrări. Municipalitatea promite că, de săptămâna viitoare, pe aleile din Micro 19, unde tocmai au fost demolate garajele, Tancrad va lucra la lărgirea străzilor, reabilitarea conductelor de canalizare şi la partea de iluminat, contra sumei de 1,2 milioane de lei. De asemenea, până la sfârşitul lunii, Romsit va începe reabilitarea străzii Rizer, pentru 5,7 milioane de lei, cu lucrări la partea de apă, canalizare, carosabil şi trotuare, iar în prima parte a lunii iunie vor mai debuta alte două lucrări importante, respectiv pe Cetăţeanu Ion şi la un pachet de străzi cuprins între Nămoloasa, Frunzei şi Brăilei. De asemenea, aşteaptă startul strada Traian, pentru care Primăria poartă discuţii cu constructorii, precum şi strada Ana Ipătescu.

Citiţi şi: Strada Anghel Saligny va fi modernizată

Începe o modernizare aşteptată de ani buni

Citit 3859 ori Ultima modificare Joi, 15 Mai 2014 12:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.