Galaţiul, sufocat de CABLURI ILEGALE/ Firme de telecomunicaţii stăpânesc FRAUDULOS domeniul public (FOTO)
Foto: Foto: Corina Dobre

Galaţiul, sufocat de CABLURI ILEGALE/ Firme de telecomunicaţii stăpânesc FRAUDULOS domeniul public (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În luna iunie, operatorii de telecomunicaţii care şi-au montat ilegal cabluri pe stâlpii Transurb se vor alege cu firele tăiate * Pe lângă stâlpi, zeci de blocuri din oraş sunt stăpânite cu japca de firmele de telefonie, internet şi cablu TV


Mulţi dintre operatorii de telecomunicaţii din municipiul Galaţi s-au obişnuit doar să ia şi mai puţin să dea şi, de ani buni, şi-au făcut un obicei din a-şi posta ilegal cabluri de toate mărimile pe stâlpii ce aparţin Transurb, fără acordul societăţii publice şi, evident, fără să plătească chirie.

Pe data de 11 iunie, o comisie mixtă, formată din reprezentanţi ai Transurb, o serie de delegaţi ai firmelor care au contractat deja dreptul de acces pe stâlpii societăţii publice, precum şi reprezentanţi ai Poliţiei Locale şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) vor demara un amplu control în oraş pentru depistarea firmelor care şi-au instalat fraudulos reţele de cablu pe stâlpii Transurb. "Facem inventarierea aceasta în fiecare an, din 2007. Am descoperit, de-a lungul timpului, destui care nu aveau contract cu noi, dar care erau cocoţaţi pe stâlpi. Tuturor celor găsiţi în ilegalitate li se vor tăia cablurile. Acum, ne aflăm în faza de notificare, prin anunţ public în acest sens, urmând ca în luna iunie să demarăm controalele în teren. Am ţinut să facem puţină ordine în tot ce înseamnă cabluri pe stâlpii noştri. Interesul meu este să aducem bani în societate”, ne-a declarat Genica Totolici, directorul Transurb, care a precizat că, în anii anteriori, societatea pe care o conduce a încasat venituri substanţiale de pe urma unor astfel de contracte.

În medie, un milion de lei pe an

În acest moment, Transurb deţine contracte încheiate cu şase operatori mari de telecomunicaţii, care îi generează încasări deloc de neglijat. Potrivit directorului societăţii de transport public în comun, Transurb a încasat anual în medie un milion de lei de pe urma închirierii dreptului de acces pe stâlp. „Din aceşti bani, 50 la sută merg către Primăria Galaţi, pentru că stâlpii sunt concesionaţi şi, printr-o hotărâre de Consiliu Local, din 2007, ni se reţine 50 la sută. Înainte, când era domnul primar Nicolae, Poliţia Locală spunea că nu are nicio treabă cu stâlpii, că nu poate interveni, acum, însă, am înţeles că Poliţia Locală are atribuţii şi în acest sens”, a precizat Genica Totolici.

Deşi firmele de telefonie, internet şi cablu încasează bani frumoşi de la populaţie pentru serviciile prestate, multe dintre acestea preferă să fenteze legea, instalându-şi reţele pe stâlpi ilegal.

În acest moment, Transurb a dat spre închiriere 3.546 de stâlpi, iar pentru fiecare dintre aceştia un operator de telefonie şi internet plăteşte o chirie de trei euro, în timp ce pentru cablu TV suma solicitată se ridică la şapte euro. "Dacă are mai mulţi, peste 400 de stâlpi închiriaţi, tariful pentru cablu TV scade la cinci euro. Noi facem contract pe un an, iar în anul următor se prelungeşte prin act adiţional”, ne-a declarat directorul Transurb. În urma verificărilor de anul trecut, comisia de control a descoperit mai multe firme în ilegalitate, atât pe bulevardul Coşbuc, cât şi în Micro 19.

Faţadele blocurilor, distruse de cabluri şi găuri

Fenomenul invaziei ilegale de cabluri a lovit şi asociaţiile de proprietari din oraş, care s-au trezit peste noapte cu blocul tapetat cu fire şi cabluri de toate felurile, fără acordul proprietarilor şi fără un contract de închiriere în acest sens. De exemplu, aşa cum v-am şi informat anul trecut, blocul D, situat pe strada Domnească, este unul dintre imobilele din centrul oraşului a cărui faţadă a fost grav afectată, atât din punct de vedere estetic, cât şi tehnic, din cauza unor companii care au trecut peste lege, găurindu-le oamenilor pereţii şi împânzindu-i cu zeci de fire de cablu, încă din anul 2007. „Piesa de rezistenţă”, însă, a constituit-o o gaură de aproximativ 25 de centimetri, pe care reprezentanţii unei societăţi au decis, cu de la ei putere, să o creeze doar pentru a monta câteva cabluri pe unul dintre pereţii blocului, chiar în apropierea scării. Manole Istrate, preşedintele Asociaţiei nr. 140, face demersuri de aproximativ doi ani de zile pentru ca firmele respective să intre în legalitate şi să încheie contracte de închiriere cu asociaţia, însă adresele sale au fost ignorate de către cei mai mulţi dintre operatori.

Citeşte şi: Dreptul de proprietate, încălcat flagrant!

Citit 3546 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Mai 2014 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.