Un proiect care are ca scop dezvoltarea infrastructurii fluvio-maritime, rutiere, feroviare şi fluidizarea fluxului de mărfuri la malul Dunării aduce reprezentanţii unor instituţii ale statului şi mediul de afaceri din domeniul portuar la aceeaşi masă. Consiliul Judeţului Galaţi va semna un acord de cooperare cu Administraţia Porturilor Dunării Maritime, SC Port Bazinul Nou SA, SC Metaltrade International SRL, CFR, Parcul Industrial, Zona Liberă şi, nu în ultimul rând, municipalitatea gălăţeană în vederea realizării proiectului „Terminal Intermodal Galaţi”.
Potrivit protocolului care urmează a fi încheiat între autorităţi şi mediul de afaceri, terminalul va fi amplasat în portul Bazinul Nou şi va reprezenta, practic, o modernizare a tuturor căilor de transport către malul Dunării, astfel încât traficul de mărfuri pe fluviu să se intensifice şi, implicit, investitorii să fie atraşi la Galaţi, unde, cel puţin teoretic, vor avea toate condiţiile pentru a transporta marfa. Terminalul intermodal, investiţie ce se ridică la 130 de milioane de euro, presupune modernizarea căilor de acces în port, dar şi a celor ce fac legătura cu Parcul Industrial şi Zona Liberă. „Având în vedere importanţa realizării acestei investiţii pentru dezvoltarea economică locală şi regională, cât şi rolul său strategic la nivel naţional, părţile interesate au decis încheierea acestui acord de cooperare prin care îşi declară angajamentul în efectuarea demersurilor ce le revin în sprijinirea şi asigurarea realizării acestui proiect”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre ce va ajunge la mapa consilierilor judeţeni.
Construcţia terminalului intermodal la Galaţi se va putea realiza printr-un program nou de finanţare adoptat de Uniunea Europeană (Mecanismul pentru Interconectarea Europei), ce va servi doar proiectelor identificate de Comisia Europeană ca fiind prioritare, în perioada 2014-2020, cum este şi cel al Galaţiului.
CITEŞTE ŞI: În urma conflictului din Ucraina - "Efectul Putin" scoate din amorţire portul Galaţi!