POLITICĂ DE WEEKEND/ Cine sunt DOAMNELE din Consiliul Judeţului, cu ce se ocupă şi CÂT CÂŞTIGĂ
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

POLITICĂ DE WEEKEND/ Cine sunt DOAMNELE din Consiliul Judeţului, cu ce se ocupă şi CÂT CÂŞTIGĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Multe dintre reprezentantele sexului frumos sprijinite de partide să acceadă în Consiliul Judeţului au deschis gura doar o dată în plen, în urmă cu doi ani, când au depus jurământulDoamnele din CJ sunt de profesie economist, inginer, contabil şi profesor


Nu mai puţin de nouă doamne au trimis partidele politice, prin votul gălăţenilor, în Consiliul Judeţului Galaţi, format din 34 de aleşi. Deşi numărul femeilor promovate de formaţiunile politice în forul legislativ judeţean este dublu faţă de cel al doamnelor din Consiliul Local, multe dintre reprezentantele sexului frumos cu carnet de partid nu au bifat la capitolul luări de cuvânt în plen ori activitate la vedere, ci mai degrabă la capitolul discreţie, întrucât unele dintre acestea nu au mai scos un cuvânt în şedinţele publice ale CJ de când au depus jurământul, adică de mai bine de doi ani. Este drept că, fiecare dintre consilierii judeţeni participă, teoretic, la şedinţele comisiilor de specialitate ale Consiliului, înainte de a se întruni în şedinţele publice, şi există posibilitatea ca doamnele din politică să fie ceva mai active în spatele uşilor închise.

Iată care sunt cele nouă femei din Consiliului Judeţului, ce partide reprezintă şi cu ce se ocupă în viaţa de zi cu zi.

PNL a mizat pe experienţa a două profesoare

Iuliana Tania Bogdan (61 de ani) este, de departe, cea mai vizibilă dintre cele nouă doamne din CJ. Liberala a avut, până de curând, calitatea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţului şi nu se află la primul mandat de ales judeţean. Ba dimpotrivă, după cum ne-a declarat în urmă cu doar câteva zile, activează de 10 ani în CJ. Iuliana Tania Bogdan este de profesie cadru didactic (profesor de matematică), iar în perioada 2005-2008 a condus Inspectoratul Şcolar Judeţean, având funcţia de inspector şcolar general. Liberala este singurul ales, dintre cei 34 de consilieri judeţeni, care şi-a făcut public CV-ul pe site-ul Consiliului Judeţului.

Conform declaraţiei sale de avere, Tania Bogdan deţine, împreună cu soţul, un teren intravilan, o casă, dar şi un apartament, cumpărate în anul 2003. Consiliera CJ are un autoturism Nissan Almera şi două depozite bancare, de 3.000 de euro, respectiv 10.000 de lei.

Anul trecut, liberala a încasat de la Consiliul Judeţului 49.920 de lei, din funcţia de vicepreşedinte.

Magdalena Gaiu (62 de ani), cel de-al doilea consilier judeţean al PNL, care, de asemenea, nu se află la primul mandat, este tot cadru didactic (profesor de franceză) şi, la fel ca şi colega sa de partid, a activat în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean, având funcţia de inspector şcolar general adjunct. Liberala deţine, împreună cu soţul său, un apartament (cumpărat în 1979) şi un autoturism Ford Focus. Magdalena Gaiu se poate mândri cu mai multe depozite bancare, un cont curent şi un fond de investiţii, în lei şi euro, de 280.490 de lei şi 23.527 de euro.

Anul trecut, liberala a încasat o pensie de 19.349 de lei şi alte 3.522 de lei (CJRAE) şi 9.194 de lei, de la Consiliul Judeţului.

Social-democraţii, pe mâna Vioricăi Sandu

PSD are cele mai multe femei consilier, patru la număr, dar, ca şi în anii precedenţi, Viorica Sandu (52 de ani) este doamna de bază din CJ a formaţiunii politice. Social-democrata este economist de profesie şi, de mai mulţi ani, deţine funcţia de director economic al Administraţiei Pieţelor Agroalimentare, societate subordonată Consiliului Local. Viorica Sandu deţine, împreună cu soţul său, nu mai puţin de patru terenuri intravilane în Galaţi, Săcele şi Oituz. Totodată, consiliera a mai declarat două apartamente şi două case în Galaţi, Oituz şi Bucureşti, dintre care o locuinţă se află pe numele fiicei sale (achiziţionată prin programul Prima Casă). De remarcat este că ultima casă a soţilor Sandu a fost construită în anul 2013.

Social-democrata are un autoturism Skoda şi părţi sociale la SC Zoomec SRL, în valoare de 66.280 de lei, dar şi datorii la bănci, de 17.500 de lei şi 53.500 de euro.

Anul trecut, Viorica Sandu a încasat de la Administraţia Pieţelor 101.628 de lei, alte 9.456 de lei de la Consiliul Judeţului, 490 de lei ca urmare a faptului că este membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean şi 450 de lei pentru că deţine calitatea de membru şi în Consiliul de Administraţie al Spitalului CFR.

Tinca Podaru (59 ani), colega de partid a Vioricăi Sandu, este tot economist de profesie. Aceasta deţine, de mai mulţi ani, funcţia de director economic la Gospodărire Urbană, societate aflată în subordinea Consiliului Local.

Conform declaraţiei sale de avere, Tinca Podaru are un teren intravilan în Galaţi şi, împreună cu soţul, un apartament în oraş. Consiliera a mai declarat un autoturism Renault Symbol şi o datorie de 77.000 lei.

Anul trecut, social-democrata a încasat de la SC Gospodărire Urbană 66.003 lei, iar de la CJ – 9.456 de lei.

Tot membru al PSD este şi Carmen Pintilie  (30 de ani), aflată la primul mandat de ales, o prezenţă tăcută, care a absentat masiv la şedinţele din ultimele luni ale CJ şi despre care se spune că s-ar fi mutat în Bucureşti. Tânăra consilieră este de profesie inginer şi, conform declaraţiei sale de avere, deţine doar două autoturisme Daewoo şi Skoda.

În anul 2013, Carmen Pintilie a încasat de la Apaterm (inginer) 15.903 lei, de la Camera Deputaţilor (unde este consilier) – 10.557 lei, Parlamentul European (consilier) – 17.274 lei şi de la Consiliul Judeţului – 8.932 lei.

Laura Daniela Buruiană (36 de ani), cea de-a patra reprezentantă a sexului frumos în CJ, din PSD, este inginer economist de profesie şi activează în cadrul Universităţii Dunărea de Jos, având funcţia de conferenţiar doctor inginer.

Social-democrata deţine, împreună cu soţul, un teren extravilan în sat Costi, comuna Vânători, şi, împreună cu o altă persoană, un teren agricol şi un apartament în satul Străoane, judeţul Vrancea.

Laura Daniela Buruiană a declarat două autoturisme (Seat şi Dacia 1307) şi un depozit bancar de 65.000 de lei. Anul trecut, social-democrata a încasat de la Universitatea Dunărea de Jos 24.979 de lei, 22.800 de lei din activitatea de consilier parlamentar, 9.000 de lei de la Consiliul Judeţului şi 500 lei de la SC Ecoloptim SRL (inginer).

Ea este asociată în cadrul SC Ecoloptim SRL şi al SC Benjora SRL.

PP-DD, UNPR şi PC au promovat câte o reprezentantă a sexului frumos

Simona Daniela Hapeci (30 de ani), consilieră judeţeană a PP-DD, este singura aleasă aflată la primul mandat în CJ care a avut ceva de zis în şedinţele publice. Tânăra consilieră, director economic în cadrul Sălcioara SRL şi Abybet Company SRL, s-a remarcat prin o serie de intervenţii acide şi nu numai, fiind, de altfel, singura femeie care l-a pus la punct pe vicepreşedintele PSD Cornel Hamza, în cadrul unei şedinţe ordinare.

Simona Daniela Hapeci nu deţine, conform declaraţiei sale de avere, vreun teren, depozit bancar, o maşină sau o locuinţă.

Anul trecut, consiliera a încasat de la CJ 9.194 de lei, 4.267 lei de la Sălcioara SRL şi 4.208 lei de la Abybet Company SRL.

Consiliera este asociată în cadrul Blistex VNS SRL Galaţi şi Sălcioara SRL Galaţi.

Tot la primul mandat de ales judeţean se află şi Gabriela Munteanu (49 de ani), director executiv al Aqua Investment, unul dintre cei doi UNPR-işti din Consiliul Judeţului, o prezenţă discretă, de altfel. Consiliera nu şi-a actualizat declaraţia de avere, astfel că cităm bunurile menţionate de Gabriela Munteanu în anul 2013: două apartamente în Galaţi (dintre care unul deţinut împreună cu soţul său), trei autoturisme Daewoo şi bijuterii (moştenite) în valoare de 8.000 de euro.

În 2012, Gabriela Munteanu a obţinut 24.000 lei de la Aqua Investment şi 5.700 lei de la Consiliul Judeţului.

O prezenţă nouă în Consiliul Judeţului este şi cea a conservatoarei Nataliţa Buruiană (58 de ani), care i-a luat locul lui Eugen Durbacă în CJ, după ce acesta a obţinut mandatul de senator. Consiliera este de profesie contabil şi nu a mai luat cuvântul de când a depus jurământul, adică de la începutul anului 2013.

Întrucât declaraţiile de avere şi de interese, actualizate, ale consilierei PC nu au putut fi accesate pe site-ul CJ, nici joi şi nici vineri, dându-ne o eroare, vă putem reaminti despre aceasta că este administratorul Asociaţiei de Locatari nr. 775 din Galaţi.

Alesele noastre, în Comisiile de buget şi educaţie ale CJ

După cum deja v-am informat, Iuliana Tania Bogdan nu este membru al vreunei comisii de specialitate a CJ, chiar dacă legea îi dă acest drept, întrucât preşedintele Nicolae Bacalbaşa a refuzat să supună votului un proiect de hotărâre în acest sens, pe motiv de „negocieri” politice. Colega sa de partid, Magdalena Gaiu, este preşedintele Comisiei nr. 4 a CJ - pentru asistenţă şi protecţie socială, învăţământ, sănătate, cultură, activităţi ştiinţifice, sportive şi de agrement. Tot din această comisie mai fac parte social-democratele Laura Daniela Buruiană (secretar) şi Carmen Pintilie (simplu membru), precum şi Gabriela Munteanu (UNPR).

Celelalte patru doamne din Consiliul Judeţului activează în cadrul Comisiei nr.1 - buget-finanţe, strategii, studii şi prognoză economico-socială, al cărui preşedinte este Viorica Sandu (PSD). Simona Daniela Hapeci (PP-DD), Tinca Podaru (PSD) şi Nataliţa Buruiană (PC) fac parte tot din Comisia nr. 1.

CITEŞTE ŞI: Cine sunt doamnele din Consiliul Local

                  Ieşire scandaloasă a lui Nicolae Bacalbaşa/Tania Bogdan: "Sunteţi deplorabil"

Citit 5759 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Iulie 2014 16:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.