Niciun bloc din Galaţi nu va fi izolat termic în 2009!

Niciun bloc din Galaţi nu va fi izolat termic în 2009!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul trimis de senatorul PD-L Marius Necula (foto) primarului Dumitru Nicolae pentru un program de reabilitare termică a blocurilor gălăţene fără plata cetăţenilor a primit răspuns - negativ, ne-a anunţat parlamentarul gălăţean. Prin proiectul său, cei 20 la sută care revin proprietarului din plata lucrărilor de învelire a pereţilor blocului urma să fie plătiţi de Primărie, care ar trebui să atragă fonduri şi să găsească soluţii de finanţare – propusese parlamentarul.

„Nu-i fac vină dlui primar, vă spun sinvcer, dar este sfătuit prost şi îi recomand să-şi concedieze imediat consilierii”, spune senatorul Necula, cu răspunsul în faţă.  Primarul i-a răspuns că pentru anul în curs au fost prevăzute la bugetul local doar sume pentru expertiza tehnică, auditul energetic, întocmirea documentaţiilor în vederea avizării, autorizării proiectului tehnic, a detaliilor de execuţie şi a caietului de sarcini pentru organizarea licitaţiilor.

„Deci, în anul 2009 nu va fi reabilitat măcar un tronson de bloc!” Senatorul fusese asigurat de consilierii PSD că sumele respective vor fi alocate din rezerva bugetară aflată la dispoziţia primarului.

Nici măcar partea Primăriei!

Mai mult, Primăria nu ştie nici câţi bani trebuie pentru finanţarea părţii ei de cheltuială, remarcă parlamentarul: „În acest moment este practic imposibil să evaluăm necesarul de fonduri pentru finanţarea lucrărilor la bugetul local – 30 la sută”, deci partea de finanţare care revenea, prin lege, Primăriei. Cât despre cei 20 la sută propuşi de Necula, „vă rugăm să rezolvaţi prin lege acest lucru”.

Or, spune Necula, legea există deja! Ordonanţa de Urgenţă nr. 18, care se ocupă de reabilitarea blocurilor,  precizează la art. 14 că autorităţile administraţiei publice locale pot asigura, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie, pe lângă cota de 30 la sută, „preluarea parţială sau integrală a cheltuielilor de intervenţie corespunzătoare cotei de 20 lasută ce revine asociaţiei de proprietari”.

Necula s-a gândit la câteva soluţii, cum ar fi fonduri provenite din mansardări, dar invocă un precedent: „aşa cum s-au găsit soluţii pentru repararea subsolurilor blocurilor, la fel se putea găsi o soluţie şi pentru acest program de reabilitare”. Necula crede că este vorba despre „rea-voinţă”  în Primărie şi de sfaturi proste date primarului.

Criterii de urgenţă – pe pile?

Senatorul atrage atenţia şi că în consiliile locale trebuie decise criteriile de urgenţă. Or, la Galaţi, conform răspunsului primarului, sunt prioritare blocurile la care deja s-au reparat, prin programul „Căldură şi confort”, instalaţiile termice.

„Tot cine a avut pile şi relaţii şi şi-a refăcut punctul termic sunt primii care intră şi în programul de reabilitare! Această modalitate de selecţie pe bază de unde stă consilierul X sau unde stă prietenul sau prietena consilierului Y sau a unuia care lucrează în Primărie îmi repugnă total!”, a mai spus Marius Necula. 

Explicaţie foto: Senatorul Necula contestă criteriile de urgenţă

Citit 1226 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.