AMENZILE ÎNCASATE de CJ, în atenţia Camerei de Conturi/ Cine răspunde pentru SANCŢIUNILE achitate din BANI PUBLICI?

AMENZILE ÎNCASATE de CJ, în atenţia Camerei de Conturi/ Cine răspunde pentru SANCŢIUNILE achitate din BANI PUBLICI?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cele două amenzi civile, în valoare de 1.114.950 de lei, încasate de Consiliul Judeţului Galaţi din cauză că reprezentanţii instituţiei au refuzat să pună în aplicare o hotărâre judecătorească potrivit căreia CJ era obligat să-şi vândă apartamentele „chiriaşilor de lux”, cu sume cuprinse între 152 de lei şi 17.000 de lei, au ajuns în atenţia Camerei de Conturi. Auditorii din cadrul instituţiei au dispus, în urma controlului din perioada mai-iunie 2014, efectuarea unei analize la nivelul Consiliului Judeţului pentru a vedea dacă se face cineva vinovat de amenzile colosale încasate, dar plătite din bani publici, precum şi pentru a stabili întinderea prejudiciului adus bugetului local.

„Veţi analiza cauzele şi împrejurările care au condus la plata amenzilor civile şi amenzilor contravenţionale în anul 2013, precum şi răspunderea persoanelor care, prin activitatea lor, au determinat aplicarea sancţiunilor şi obligarea entităţii la plata acestora şi, în cazul în care veţi constata culpa acestora, veţi stabili întinderea prejudiciului adus bugetului local, inclusiv a majorărilor de întârziere aferente veniturilor bugetului local şi veţi lua măsurile legale pentru recuperarea acestuia. De asemenea, veţi dispune măsuri pentru evidenţierea corectă în contabilitate a amenzilor aplicate entităţii, potrivit situaţiei de fapt şi reglementărilor legale”, se arată în măsura impusă Consiliului Judeţului de către reprezentanţii Camerei de Conturi.

Costel Fotea, county managerul Consiliului Judeţului, ne-a confirmat că, în prezent, la nivelul instituţiei publice se află în desfăşurare o analiză cu privire la acest subiect. Totodată, reprezentantul CJ susţine că, din punctul său de vedere, instituţia a procedat corect. „Nu s-a precizat ceva important. Instanţa de la Constanţa a stabilit, în final, că apartamentele vor fi vândute în urma unei expertize tehnice, nu la preţul de deviz, aşa cum a decis instanţa de la Galaţi. Din punctul meu de vedere, nicio comisie nu poate să spună că se face cineva vinovat, pentru că nici instanţa de la Constanţa nu a menţinut vânzarea apartamentelor la preţ de deviz. Deci, am procedat corect. Dacă am fi respectat acea hotărâre şi am fi vândut la preţ de deviz, atunci Camera de Conturi ar fi spus că am creat prejudiciu”, ne-a spus Costel Fotea.

Pe lângă cele peste 1,1 milioane de lei, Camera de Conturi a cerut socoteală CJ şi pentru o amendă, în valoare de 35.000 de lei, încasată, în toamna anului trecut, de instituţie din partea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

CITEŞTE ŞI: Abateri de peste un milion de euro descoperite la Consiliul Judeţului

               Amenzi de peste un milion de lei pentru CJ/Afacerea "Apartamentul" sapă adânc în bugetul judeţului

Citit 1946 ori Ultima modificare Marți, 12 August 2014 10:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.