Dr. ing. Octavian Coşovliu: TUNELUL PE SUB DUNĂRE – „o sminteală”/ Galaţiul are nevoie de REABILITAREA reţelei de apă şi canal

Dr. ing. Octavian Coşovliu: TUNELUL PE SUB DUNĂRE – „o sminteală”/ Galaţiul are nevoie de REABILITAREA reţelei de apă şi canal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Utilitatea proiectului primarului Marius Stan privind subtraversarea Dunării este contestată de reputatul dr. ing. Octavian Coşovliu, fost director tehnic al Institutului de Proiectare Judeţean Galaţi. Specialistul în construcţii, elegant şi diplomat din fire, nu a şters pe jos cu proiectul edilului-şef, însă l-a catalogat drept „o idee bizară”, precizând că a ales să o eticheteze astfel întrucât a ţinut cont de „ansamblul de oameni care s-a gândit la această soluţie”. Întrucât în urmă cu câteva zile am avut, din nou, onoarea de a sta de vorbă cu dr. ing. Octavian Coşovliu, l-am întrebat ce părere are despre proiectul tunelului pe sub Dunăre. „L-a întrebat cineva o dată pe Iisus Hristos despre o idee, să-i spun la fel de bizară, şi-atunci Iisus Hristos a avut acest răspuns: vai de cei ce se smintesc, dar vai de cei prin care vine sminteala. Această „sminteală” a fost indusă de cineva, de un inginer, după câte am înţeles (…) Mie mi s-a părut o idee bizară, să nu o calific altfel. Este posibilă tehnic, dar vreau să întreb: pentru ce? Se zice că la Radio Erevan s-a pus această problemă: este posibilă introducerea socialismului în Statele Unite sau în Anglia? La care răspunsul de la Radio Erevan a fost: este posibilă, dar pentru ce? (…) Mie mi se pare un lucru fezabil, dar deloc util şi aşteptat pentru gălăţeni. Nu optez pentru aşa ceva”, ne-a spus dr. ing. Octavian Coşovliu, unul dintre specialiştii de marcă din zona Galaţi-Brăila.

În opinia sa, autorităţile locale ar trebui să-şi stabilească alte priorităţi, cea mai importantă dintre acestea fiind reabilitarea şi întreţinerea reţelelor de apă şi canalizare, întrucât din cauza pierderilor de apă multe construcţii din Galaţi se află în pericol, dovadă şi numărul foarte mare al tasărilor care se produc în oraşul nostru. „Prima prioritate pentru mine, ca inginer constructor şi ca om care a lucrat 60 de ani aici, este să ne apărăm, să nu mai apară aceste necazuri din oraş. Dar ca să ne apărăm, puneţi la punct, în primul rând, reţeaua de apă şi canal, care, în felul acesta, face rău. Ea a fost gândită să facă bine, nu rău. Cu măsuri, cu supraveghere. Dacă la Viena reţeaua are scăpări 15 la sută, a noastră are de 30 până la 40 la sută şi, în aceste condiţii, loessul se face praf, iar în curând vom avea din ce în ce mai multe accidente la construcţii. Mai bine punem reţeaua la punct, în loc să facem trecere pe sub Dunăre, pasarele sau să punem borduri noi”, a afirmat inginerul constructor.

Dr. ing. Octavian Coşovliu ne-a spus că, în schimb, proiectul privind podul peste Dunăre este cu adevărat viabil, iar obiectivul ar trebui construit la Brăila: „Avem posibilitatea să fim mai aproape de cele două elemente: Tulcea şi Constanţa. Avem şi adâncimi mai mici acolo şi avem deja nişte antecedente create: legături rutiere”.

CITEŞTE ŞI: Tunelul lui Stan, de patru ori mai scump decât podul lui Stancu/Ne batem în studii de fezabilitate

                  Mii de gălăţeni sunt în pericol/Un cutremur ar pune la pământ sute de clădiri

Citit 4971 ori Ultima modificare Duminică, 17 August 2014 17:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.