Administraţia locală ÎNCALCĂ LEGEA! Galaţiul nu respectă persoanele cu HANDICAP

Administraţia locală ÎNCALCĂ LEGEA! Galaţiul nu respectă persoanele cu HANDICAP
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Primăria municipiului Galaţi impune bariere persoanelor cu dizabilităţi încă de la intrare


Trotuarele, străzile şi trecerile de pietoni ale Galaţiului nu sunt sigure nici pentru un om fără handicap, darămite pentru o persoană cu dizabilităţi, care nu vede sau pur şi simplu nu poate să meargă. Trotuarele sunt pline de gropi, de denivelări, iar să mergi cu un copil în cărucior devine o aventură pentru orice părinte, fie din cauzele numite mai sus, fie pentru că spaţiile pietonale sunt pline de maşini, iar rampele care coboară de pe trotuar pe carosabil, la trecerile de pietoni, sunt ori făcute defectuos, ori sunt în lateralul trecerilor de pietoni.

La opt ani de la aprobarea Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, clădirile de utilitate publică, străzile şi mijloacele de transport în comun nu sunt adaptate nici acum pentru a permite accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap.

Semafoarele cu sisteme de sonorizare, un vis

Potrivit unui raport efectuat de Agenţia Judeţeană Pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, deşi autorităţile locale aveau obligaţia să adapteze toate mijloacele de transport pentru facilitarea accesului persoanelor cu handicap la transport şi călătorie, până în 2010, societatea de transport local nu asigura acest necesar nici la nivelul anului 2013. Din cele 157 de mijloace de transport existente în 2013, doar 87 erau adaptate.

De asemenea, până în 2007, Primăria era obligată să adapteze trecerile de pietoni prin marcarea cu pasaj tactil, să monteze sisteme semnalizare sonoră şi vizuală la intersecţiile cu trafic intens. Cu toate acestea, nu numai că trecerile de pietoni sunt denivelate, dar nu am auzit, nici până astăzi, la vreuna dintre trecerile de pietoni vreun semnal sonor. Mai mult decât atât, potrivit Agenţiei Judeţeane Pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, rampele sunt neconforme, iar staţiile nu sunt adaptate pentru persoanele cu handicap.

Primăria nu are nici măcar rampă de acces

Municipalitatea pare prea ocupată de proiecte futuriste pentru a-şi mai aduce aminte de accesul persoanelor cu handicap sau de interacţiunea cu acestea, pentru că obligaţiile neîndeplinite până în anul 2014 sunt cu duiumul. Comparativ cu Primăria municipiului Tecuci şi Consiliul Judeţului Galaţi, municipalitatea gălăţeană este cea mai neimplicată în crearea condiţiilor de acces în instituţie pentru persoanele cu handicap. Astfel, Primăria municipiului Galaţi nu are nici măcar rampă de acces pentru persoanele cu defect locomotor, nu are interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, nu are panouri de informare sau sistem electronic de informare, nu are locuri de parcare adaptate sau grup sanitar pentru utilizatorii de fotoliu rulant şi nici măcar ghişeu de audienţe.

Instituţii înfrăţite prin nepăsare

Chiar dacă Primăria dă tonul nepăsării în ceea ce priveşte asigurarea accesului la informaţie şi al interacţiunii directe a persoanelor cu dizabilităţi, nici alte instituţii nu stau foarte bine. Tribunalul, Curtea de Apel, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor, Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor, Spitalul Judeţean „Sfântul Aposol Andrei”, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, Instituţia Prefectului nu au nicic ele interpret al limbajului mimico-gestual.

Citit 1287 ori Ultima modificare Duminică, 07 Septembrie 2014 16:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.