S-a aprobat strategia de TERMOFICARE a Galaţiului/ Primarul a cerut ANCHETAREA dezastrului de la Apaterm

S-a aprobat strategia de TERMOFICARE a Galaţiului/ Primarul a cerut ANCHETAREA dezastrului de la Apaterm
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "Dacă vom continua să facem numiri tot cu carnetul de partid în mână, Calorgal va fi Apaterm 2, fără doar şi poate”, a declarat primarul Marius Stan

Debranşarea gălăţenilor care locuiesc în zonele unitare şi care doresc să-şi monteze centrale termice, soarta Apaterm şi viitorul Calorgal au fost puse pe tapet cu ocazia aprobării în Consiliul Local a Strategiei de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi. Trebuie precizat însă că dacă alegerea viceprimarului a fost disputată aprig timp de aproape o oră, pentru dezbaterea şi aprobarea documentului de care depinde încălzirea oraşului aleşii au avut nevoie de numai 15 minute.

Debranşări doar pentru rău-platnici

În opinia consilierului local independent Alin Mihai, faptul că Strategia nu încurajează debranşările de la sistemul centralizat prelungeşte agonia oraşului. "Din punctul meu de vedere, cetăţenii care îşi permit ar trebui să-şi aleagă singuri surse de încălzire", a subliniat consilierul.

Primarul Marius Stan l-a contrazis, spunând că, dacă s-ar permite debranşarea necontrolată, ar fi destabilizate zone unitare de încălzire şi atunci orice alt sistem centralizat, bazat nu pe CET, ci pe o nouă investiţie, ar fi inutil şi ineficient economic. "Am putea să spunem: "Oameni buni, debranşaţi-vă cu toţii şi puneţi-vă centrale, ba mai mult, vă şi ajutăm, vă subvenţionăm cu o parte din costuri şi totul va fi bine". Ar fi o minciună crasă şi un cinism ieşit din comun, pentru că ştiţi foarte bine, 60.000 - 90.000 de centrale de apartament ar fi imposibil, tehnic, să funcţioneze la Galaţi. Conductele de gaze, aşa cum sunt dimensionate, nu au cum să alimenteze atâtea apartamente. Ar fi puşi oamenii în situaţia în care îşi cumpără centrală şi se uită la ea ca la un bibelou”, a replicat edilul. Acesta a precizat că debranşările vor fi permise, probabil, în zonele unde gradul de colectare a facturilor de la populaţie este unul aproape derizoriu, pentru a scăpa de povara datornicilor.

Oraşul sau CET?

Viceprimarul PSD Florin Popa a propus un amendament prin care reţeaua primară de transport şi distribuţie să aparţină municipiului Galaţi şi a fost acceptat de primar, care a subliniat că, fără reţeaua primară, orice investiţie este imposibilă. "Un deziderat pentru care trebuie să facem toate eforturile la minister, la Guvern, este să obţinem dacă nu proprietatea, măcar dreptul de acces în reţeaua primară. Dar ştim foarte bine că lucrul acesta are o urmare foarte rapidă şi clară: falimentul CET. Rămâne să vedem cum vor alege cei de la Guvern, să omoare un mastodont care mai devreme sau mai târziu tot moare, CET, sau să salveze un oraş!”, a spus Stan.

"Cine a greşit să dea socoteală!"

Dezastru, aşa a catalogat Marius Stan situaţia actuală a Apaterm, şi a anunţat că a cerut o anchetă acolo. "Ceea ce au făcut alţii praf, noi gestionăm şi încercăm acum să ne spălăm obrazul în faţa oamenilor pentru ce au făcut alţii ani de zile, jecmănind banul public. Am făcut adrese către organele abilitate, să cerceteze ce s-a întâmplat de-a lungul anilor la Apaterm, pentru că noi nu suntem organ de anchetă. Şi cine a greşit până am venit noi, să dea socoteală! Cine e vinovat şi cine nu să stabilească cine trebuie”, a anunţat Stan.

Calorgal sau Apaterm 2

Consilierul local PSD Hristache Bogatu s-a arătat îngrijorat de viitorul Calorgal, în condiţiile în care va încăpea fix pe mâna celor care au pus pe chituci Apaterm.

Planul primarului este să externalizeze managementul societăţilor de interes local dar şi al serviciilor publice. "Dacă vom continua să facem numiri tot cu carnetul de partid în mână, Calorgal va fi Apaterm 2, fără doar şi poate", a punctat Stan.

După aprobarea Strategiei, primarul a admis că, pentru a fi implementată, este nevoie de timp şi răbdare. Într-o primă fază, edilul susţine că are promisiunea actualului ministru de la Energie de a se face o minimă investiţie într-un cazan aparţinând CET, situat în Ţiglina II, investiţie prin ar putea fi furnizată apă caldă pentru aproape tot oraşul, în sezonul cald. "Asta ar elimina din pierderile celor de la CET în perioada sezonului cald, pentru că ei au cazane energofage şi supradimensionate, iar vara aruncă o sută de tone de combustibil în aer şi astfel generează pierderi. Sper ca recuperarea sau diminuarea acestor pierderi să se regăsească în reducerea facturii de anul viitor a cetăţenilor”, a spus Stan.

Dacă oraşul va deveni proprietar al reţelei primare ori va avea acces la ea, ar fi posibilă o investiţie în parteneriat public-privat în trei puncte de producţie cu motoare noi, pe cogenerare, care să livreze agent termic mult mai ieftin decât până acum.

Vestea proastă dată de edil este că, din cauza încasărilor mici la facturi, s-ar putea ca parametrii agentului termic furnizat de Electrocentrale să fie diminuaţi în zilele următoare.

Citeşte şi: SCANDAL MONSTRU/ Postul de viceprimar a stârnit furtună în Consiliul Local

Citit 5544 ori Ultima modificare Vineri, 30 Ianuarie 2015 23:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.