Traian Băsescu, în Insula Mare a Brăilei

Traian Băsescu, în Insula Mare a Brăilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Preşedintele este îngrijorat de starea agriculturii româneşti, dar şi de cea a învăţământului în acest domeniu * Pentru creşterea profitabilităţii, el a recomandat introducerea celor mai moderne tehnologii şi prelucrarea în ţară a producţiei agricole * Băsescu a acceptat preşedinţia onorifică a unei comisii naţionale de agricultură, ce va trasa strategii pe termen lung *

Vineri dimineaţă, la ora 11.00, preşedintele României, Traian Băsescu, a aterizat cu elicopterul la ferma Lunca, unde Culiţă Tărâţă a organizat manifestarea “Ziua Câmpului”. Este o sărbătoare tradiţională de când arendaşul are în concesiune peste 57 mii de hectare din Insula Mare a Brăilei, cea mai mare exploataţie agricolă din Europa.

Băsescu a fost întâmpinat de deputatul PD-L Eugen Bădălan, subprefectul Florin Cârligea şi Culiţă Tărâţă. În prezenţa a cel puţin 1.000 de invitaţi şi după discursurile unor oficialităţi marcante, membri în Comisia de agricultură din Camera Deputaţilor, preşedintele Ligii Asociaţiilor Profesionale din Agricultură, Adrian Rădulescu, academicieni de marcă printre care Alexandru Bogdan, Valeriu Tabără, fostul ministru al Agriculturii, preşedintele Băsescu a ţinut un discurs. El a precizat în primul rând că pentru a onora invitaţia a întrerupt vizita din Irak, după care o să-şi continue deplasarea.

"În calitate de turist agricol, zburând des cu elicopterul prin ţară, am observat că pământul este prost lucrat de fermieri. Ajungând în zona Insulei Mari Brăila, pământul şi-a schimbat culoarea, se vede că acesta este lucrat cu o tehnologie avansată. Cum anul trecut au fost suprafeţe mari  nelucrate, a fost un element de alertă maximă, iar asta înseamnă că nu valorificăm ce avem”.

"În momentul de faţă ne confruntăm cu un paradox, în sensul că importăm masiv loturi imense de soia, pentru a hrăni animale, şi ne aflăm în contradictoriu cu noi înşine, pentru că în loc să cultivăm soia, noi o importăm. Trebuie să revenim la realitatea noastră”, a ţinut Băsescu să spună, răspunzând astfel unei solicitări venite din partea directorului IMB, Lucian Buzdugan, care a spus voalat că li se interzice cultivarea de soia modificată genetic, spre deosebire de alte ţări din Europa,  şi a solicitat intervenţii la nivel european pentru a îndrepta situaţia.

Preşedinţie onorifică acceptată

Preşedintele a acceptat propunerea preşedintelui Ligii Asociaţiilor Profesionale din Agricultură din România, Adrian Rădulescu, să fie preşedintele de onoare al unei comisii pe probleme de agricultură, cu scopul de a scoate agricultura din bătaia politică, urmând a fi stabilite strategii pe termen lung. În discursul lui Rădulescu, acesta a spus că este nevoie de un comisar pentru agricultură, omul există, sugerând persoana preşedintelui Băsescu, care poate fi un port drapel, fiind nevoie doar de înfiinţarea unei comisii.

"Accept propunerea lui Rădulescu. Nu este nevoie ca această comisie să funcţioneze neapărat pe lângă Preşedinţie, poate să funcţioneze şi pe lângă Academia de Agricultură. Trebuie să se înţeleagă că nu este normal ca în condiţiile în care România poate să asigure mâncare pentru 80 de milioane de cetăţeni, să importăm 70 la sută de hrană”.

"Fermierii trebuie să înţeleagă că baza nu este agricultura pură, ci produsul finit, adică mâncarea. De aici vine profitul, din mâncarea care se vinde în supermarket. Suntem complet rupţi de realităţile noastre. Evident nu se poate trăi numai din agricultură, dar este o bătălie prost înţeleasă”.

"Ne batem pentru subvenţii în agricultură care sunt la nivelul Poloniei, dar pe noi ar trebui să ne intereseze produsul finit. În ceea ce priveşte şcolile cu profil agricol, din 1989 şi până în anul 1998 învăţământul s-a depreciat. Cert este că nu mai avem specialişti în domeniu”, a mai spus preşedintele.

Irigaţi, irigaţi, irigaţi !

Preşedintele a făcut un apel obsesiv la fermieri: "Irigaţi, irigaţi, irigaţi! Dumnezeu uită uneori să ne dea apă la momentul potrivit. Folosiţi tehnologie avansată. Când am fost în vizită în Israel, o ţară în deşert cu 7 milioane de locuitori şi care are export masiv de legume, aveau pomi fructiferi la care erau ataşaţi senzori ce indicau de câţi litri de apă au nevoie pomii. Puteţi avea în mine un partener convins de a valorifica şansa introducerii tehnologiei moderne în agricultură”, a mai spus Băsescu.

La sfârşitul periplului prezidenţial, Băsescu a vizitat expoziţia de utilaje performante, sectorul zootehnic, apoi a primit din partea arendaşului două machete de utilaje moderne, din care una reprezenta un plug cu 12 lame, şi a stat la o mică gustare alături de gazde şi invitaţi.

Băsescu n-a uitat nici băncile

Şeful statului le-a spus agricultorilor prezenţi la "Ziua Câmpului” că a avut, joi, o întâlnire cu reprezentanţii principalelor bănci din România, şi nu i-au plăcut discuţiile.

“În mine nu mai au un susţinător până nu încep să se mişte, nu reiau creditarea şi nu coboară batjocura din zona dobânzilor”, a declarat preşedintele Traian Băsescu. “Nu statul a făcut ca datoriile pe termen scurt din mediul privat să fie de 24–26 miliarde de euro, ci băncile”, a spus preşedintele.

Băsescu le-a cerut băncilor să găsească soluţii, să se implice în finanţarea domeniilor care au obţinut bani europeni. Şeful statului a precizat că programul "Prima Casă” se va desfăşura în continuare, chiar dacă băncile şi-ar dori ca lichidităţile lor să fie preluate în continuare de Ministerul de Finanţe, încât să nu fie nevoiete să rişte prin implicarea în proiecte care necesită creditare.

"Voi fi nevoit să găsesc soluţii de creditare în afara României.  Este timpul să se revină la responsabilităţi pentru că Guvernul nu mai este dipus să facă cadouri. Simpla menţinere a liniilor de credit este un efort pe care îl recunoaştem şi este o respectare a înţelegerilor anterioare acordului cu Fondul, dar eu aştept de la bănci mai mult. Aştept dinamism şi curaj”, a spus şeful statului.

Citit 1132 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.