Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, la Galaţi: Riscăm amenzi pentru managementul deşeurilor

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, la Galaţi: Riscăm amenzi pentru managementul deşeurilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a fost prezentă, ieri, în Galaţi, pentru o întâlnire regională cu şefii instituţiilor din subordinea Ministerului.

Ministrul a atras atenţia asupra faptului că atât gălăţenii, cât şi întreaga Românie riscă amenzi groase pentru că judeţul nostru nu are încă un sistem integrat de management al deşeurilor. „O problemă extrem de importantă pentru întreaga Românie este că trebuie, neapărat, ca planul integrat de management al deşeurilor să se pună în operă şi în judeţul Galaţi. Este o problemă de ţară, pe care, dacă nu o îndeplinim, nu îndeplinim nici condiţiile de mediu, nu respectăm nici normele internaţionale pentru calitatea aerului şi a solului, nu îndeplinim nici directivele europene şi, nu în ultimul rând, vom plăti din buzunarul fiecăruia dintre noi pentru măsurile care nu vor fi luate”, a declarat Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Săptămâna viitoare, secretarul de stat pe probleme de mediu Mihail Fâcă şi directorul Direcţiei de Deşeuri din cadrul ministerului de resort vor veni la Galaţi pentru a urgenta demararea procedurilor de implementare a unui asemenea proiect, alături de preşedintele Consiliului Judeţului, Nicolae Bacalbaşa, prefectul judeţului, Dorin Otrocol, şi directorii Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai Gărzii de Mediu.

Promisiuni şi soluţii împotriva inundaţiilor

Pe fondul inundaţiilor istorice din judeţul Galaţi, reprezentantul Ministerului a spus că, luni, va fi semnat la Bucureşti un nou proiect finanţat din fonduri europene pentru ca Administraţiile Bazinale să poată continua amenajările sau să demareze noi lucrări pe cursurile de apă. În acelaşi timp, reprezentantul Guvernului caută surse de finanţare strict pentru a rezolva problema inundaţiilor de la Şendreni şi pentru continuarea proiectului de amenajare a râului Siret, pe sectorul Homocea – confluenţa cu Dunărea. Nu în ultimul rând, Ministerul caută soluţii şi pentru renaturarea Luncii Dunării.

„Trebuie să reactualizăm studiul, să vedem exact de unde putem aloca bani, să vedem ce înseamnă ca timp, ca pondere financiară şi am propus colegilor să identificăm o altă sursă de finanţare decât sursa bugetului de stat. Mă gândesc cumva la perioada următoare POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare, n.r.) sau, dacă nu, din alte fonduri, astfel încât să demarăm acest proiect care ar fi extrem de important şi ar rezolva mult mai multe probleme decât ne-am aştepta", a conchis şeful MMAP.

Citit 2168 ori Ultima modificare Joi, 07 Mai 2015 19:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.