Cine aduce „UNDA VERDE” pe străzile Galaţiului

Cine aduce „UNDA VERDE” pe străzile Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

* Până la finele anului, 35 de intersecţii ar urma să fie modernizate, iar 26 de treceri de pietoni să fie dotate cu semafoare cu buton


Lansată în ianuarie, anulată în martie şi apoi din nou reluată, licitaţia organizată de Primăria municipiului Galaţi pentru „unda verde” - Sisteme inteligente pentru managementul traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii - a fost, în sfârşit, adjudecată. Câştigătoare a fost desemnată compania UTI Grup SA, cu o ofertă de 13,7 milioane de lei, în condiţiile în care licitaţia a plecat de la preţul de 13,8 milioane de lei.

Iniţial, valoarea totală a contractului fusese estimată la 14,9 milioane de lei fără TVA, numai că Primăria a fost obligată să anuleze licitaţia lansată în ianuarie, din cauza unor „abateri grave de la prevederile legislative”. Primăria a trebuit să efectueze corecţii privind modul de calcul a cheltuielilor cu "diverse şi neprevăzute", şi astfel s-a ajuns la valoarea licitată de 13,8 milioane de lei.

Misiunea firmei câştigătoare

În presa centrală şi locală, numele firmei UTI Grup este legat de scandaluri şi anchete DNA, dar şi de contracte generoase, precum cel privind managementul informatizat al sistemului de transport în comun în municipiul Braşov, în valoare de - 7,5 milioane euro.

Conform contractului câştigat la Galaţi, UTI Grup va furniza echipamentele de monitorizare a traficului rutier, sistemele informatice şi sistemul video de supraveghere care vor fi instalate, va executa lucrările necesare pentru punerea în funcţiune a sistemului, va face probele tehnologice şi testele şi va instrui personalul în vederea exploatării lui. Tot UTI Grup se va ocupa şi de lucrările de construcţii de conducte, de linii de comunicaţii şi electrice.

Finanţare nerambursabilă

Pentru implementarea sistemelor inteligente, Primăria Galaţi beneficiază de fonduri europene nerambursabile în valoare de 18,6 milioane de lei, cu condiţia să finalizeze investiţia până la 31 decembrie 2015. Aşa cum v-am mai informat, proiectul presupune montarea de camere video pentru supravegherea traficului, introducerea semafoarelor pietonale dotate cu buton de activare, dar şi cu dispozitive audio de avertizare şi realizarea unui Centru de Comandă şi Control unic pentru coordonarea activităţilor de management trafic şi supraveghere video.

Patru axe rutiere vor beneficia de un sistem de trafic modern: strada Brăilei – Bulevardul George Coşbuc, Bulevardul Siderurgiştilor – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Bulevardul Traian Vuia – Henri Coandă, strada Brăilei – strada Domnească – strada Prundului şi strada Traian, până în nord, dar şi Basarabiei – strada Tecuci – Bulevardul George Coşbuc – strada Domnească.

Conform proiectului, 35 de intersecţii vor fi modernizate, fie prin semaforizare, fie prin transformarea în sensuri giratorii, şi vor fi dotate cu camere de luat vederi şi detectori de trafic. De exemplu, Inelul de Rocadă va avea nu mai puţin de şapte semafoare pentru vehicule pe stâlpi şi patru semafoare pentru pietoni, cu buton şi dispozitiv acustic, plus două camere de luat vederi.  În oraş vor mai fi 26 de treceri de pietoni semaforizate şi sincronizate la sistem.

Autorităţile promit că prin implementarea sistemului "unda verde" va scădea timpul de aşteptare la semafoare, datorită corelării în timp real ale acestora, va creşte viteza medie de deplasare cu aproximativ cinci kilometri pe ora şi se va diminua traficul aglomerat din anumite zone care le pune şoferilor răbdarea la încercare.

Citit 6247 ori Ultima modificare Joi, 17 Septembrie 2015 00:17

14 comentarii

 • postat de iorga pt ion
  Joi, 17 Septembrie 2015 07:43
  5.13.202.***
  Nea 'ION', eu fac comentarii referititoare la subiectul despre care se discuta (si cred ca asa-i cel mai normal ) ,nu referitoare la capacitatile intelectuale ale unora sau altora,fiindca nu-mi permit . Tu ...,probabil,un cocalar din fire , cu tricou negru mulat ,care-ti scoate burta in evidenta si pe care scrie cu paiete sclipitoare 'DE PUTA MADRE- GIGOLO 800$ ',si pantofi negri ascutiti ( de prinzi
  gandacii la colt cu ei,iti permiti sa faci afirmatii la adresa altora. Eu nu . Deaceea am zis si ..."probabil" ,nu intentionez sa te jignesc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Electro
  Joi, 17 Septembrie 2015 00:01
  82.137.15.***
  Galateanule, gresesti legat de bugetul local.
  Inainte de toate modernizarea traficului cu semafoare se face cu fonduri neramburasabile. Nu cu banii din bugetul local.
  Asadar si tunelul / podul de la Dunare se va face tot cu fonduri europene.
  Doar ca mai trebe vreo 2-3 studii de fezabilitate si apoi gata cu joaca, ii dam drumul la treaba. Nu?
  0
  1
  Raportează
 • postat de galatean
  Miercuri, 16 Septembrie 2015 21:32
  5.254.65.***
  20 de ani, ati tacut, nu ati spus nimic. Nu s-a facut nimic. Nu ati reprosat nimanui nimic. Nu ati plans zilnic de dimineata pana seara ca faleza se prabuseste, desi, acele blocuri si autorizatiile respective, s-au dat cu multi-multi ani in urma, cam vreo 15 asa.

  Acum, orice se face, comentati. Ca se face prea incet. Ca nu e pe standarde elvetiene de precizie.
  Cand erau doar doua-trei firme gen Arcada, Vega, a caror proprietari au sute de milioane de euro in cont, nu ati spus nimic. Acum cand sunt peste 300 de firme implicate in diverse lucrari din oras, se fura, sa da / se ia spaga. Dar culmea, vechile firme doldora de bani, au intrat in faliment, vezi Vega93.

  Pana una-alta, de vreo 2 ani, au inceput in sfarsit sa se miste lucrurile. Greu, e drept. Dar se misca. Si oricum, e mai bine sa faci un pas mic, decat sa stai pe loc.

  Vad ca multi aveti pretentii de super lucrari, de refacere integrala a orasului, de tunele, aeroport, draci, laci dar nicio clipa nu va ganditi cati bani ati platit la impozit. Pai e important, ca fix banii aia pe care-i platim noi, reprezinta bugetul orasului. Noi suntem saraci, suntem rupti in fund, dar avem pretentii de Monaco, peste noapte.

  Lasa ca vine Ciumacenco, un (...) total si face el cu bagheta lui magica totul.
  Uneori traiesc cu impresia ca unii concetateni cer cu ardoare sa fie prostiti pe fata.
  Va doresc un viitor luminos cu Catalin Cristache, (...).
  1
  5
  Raportează
 • postat de Ciprian
  Miercuri, 16 Septembrie 2015 15:56
  144.24.20.***
  Sunt socat ca a castigat UTI. SOCAT, de-a dreptul socat. Not... Lipseste un alt detaliu important, cate firme s-au prezentat la licitatie?...
  0
  3
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Miercuri, 16 Septembrie 2015 15:08
  91.208.234.***
  @Iorga: daca mana cu care ai votat e aceiasi cu care ii dai in cap si cu care te stergi la kur e clar de ce ai votat asa.
  Poti s-o tai linistit!
  1
  4
  Raportează
 • postat de @costi
  Miercuri, 16 Septembrie 2015 14:48
  5.13.175.***
  N-o sa stai la toate!
  0
  0
  Raportează
 • postat de costi
  Miercuri, 16 Septembrie 2015 13:07
  95.77.96.***
  7 semafoare la inelul de rocada? Sunteti nebuni? Inseamna ca faci 10 minute in jurul lui.
  1
  6
  Raportează
 • postat de Ion
  Miercuri, 16 Septembrie 2015 12:00
  188.26.124.***
  Ai IQ 2,3 Iorga. Daca l-ai votat inseamna ca l-ai vrut in acel moment, deci te-a prostiti bine. Ce ai primit de la el, o sacosa cu ulei si faina?

  Iti propun in continuare sa votezi cu Ciumacenco. De fapt, la cat de destept esti, sunt sigur ca il vei vota din nou pe Marius Stan.
  10
  6
  Raportează
 • postat de Alec
  Miercuri, 16 Septembrie 2015 08:36
  81.196.80.***
  Ai inceput frumos dar ai luat-o pe aratura!!! Se vede de la o posta ca esti 'postac" nene Iorga!
  7
  11
  Raportează
 • postat de tot Iorga.
  Miercuri, 16 Septembrie 2015 04:18
  82.137.11.***
  Adaug : castru roman transformat in obiectiv turistic, cinematograf 3D..... HOTULE .... ,I-MI VINE SA-MI TAI MANA CU CARE TE-AM VOTAT,FUTU-TI PASTELE MATII !!!
  14
  38
  Raportează
 • postat de Vasile
  Miercuri, 16 Septembrie 2015 04:01
  82.145.218.***
  Sensuri giratorii... sunt mai ieftine si eficiente.
  5
  29
  Raportează
 • postat de iorga
  Miercuri, 16 Septembrie 2015 04:00
  82.137.11.***
  La cat ne-ai mintit Stane in 4ani...,nu mai conteaza inca o minciuna ! Ia adu-ti aminte: tunel pe sub dunare, pasarele futuriste, autobuze fara maxi-taxi in transportul local , intersectii futuriste prin care se descria cursul dunarii,metri cubi de apa subventionati de primarie,pt pensionari,aqua-park ,stadion de champions league,primarie noua,tolcioc nou,c,etc.... De caini vagabonzi si garaje nici nu mai zic ! SI MAI AI DOAR 6-7 LUNI LA DISPOZITIE
  16
  43
  Raportează
 • postat de dan
  Miercuri, 16 Septembrie 2015 01:57
  188.188.64.***
  Sa fie gata pana pe 31 decembrie 2016 poate....la cum se misca lucrurile in noul Galati...
  4
  27
  Raportează
 • postat de greuuuuu
  Miercuri, 16 Septembrie 2015 00:06
  109.166.132.***
  Daca va fi gata si asta ca si str Traian......atunci e clar...
  5
  28
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.