Cine aduce „UNDA VERDE” pe străzile Galaţiului

Cine aduce „UNDA VERDE” pe străzile Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

* Până la finele anului, 35 de intersecţii ar urma să fie modernizate, iar 26 de treceri de pietoni să fie dotate cu semafoare cu buton


Lansată în ianuarie, anulată în martie şi apoi din nou reluată, licitaţia organizată de Primăria municipiului Galaţi pentru „unda verde” - Sisteme inteligente pentru managementul traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii - a fost, în sfârşit, adjudecată. Câştigătoare a fost desemnată compania UTI Grup SA, cu o ofertă de 13,7 milioane de lei, în condiţiile în care licitaţia a plecat de la preţul de 13,8 milioane de lei.

Iniţial, valoarea totală a contractului fusese estimată la 14,9 milioane de lei fără TVA, numai că Primăria a fost obligată să anuleze licitaţia lansată în ianuarie, din cauza unor „abateri grave de la prevederile legislative”. Primăria a trebuit să efectueze corecţii privind modul de calcul a cheltuielilor cu "diverse şi neprevăzute", şi astfel s-a ajuns la valoarea licitată de 13,8 milioane de lei.

Misiunea firmei câştigătoare

În presa centrală şi locală, numele firmei UTI Grup este legat de scandaluri şi anchete DNA, dar şi de contracte generoase, precum cel privind managementul informatizat al sistemului de transport în comun în municipiul Braşov, în valoare de - 7,5 milioane euro.

Conform contractului câştigat la Galaţi, UTI Grup va furniza echipamentele de monitorizare a traficului rutier, sistemele informatice şi sistemul video de supraveghere care vor fi instalate, va executa lucrările necesare pentru punerea în funcţiune a sistemului, va face probele tehnologice şi testele şi va instrui personalul în vederea exploatării lui. Tot UTI Grup se va ocupa şi de lucrările de construcţii de conducte, de linii de comunicaţii şi electrice.

Finanţare nerambursabilă

Pentru implementarea sistemelor inteligente, Primăria Galaţi beneficiază de fonduri europene nerambursabile în valoare de 18,6 milioane de lei, cu condiţia să finalizeze investiţia până la 31 decembrie 2015. Aşa cum v-am mai informat, proiectul presupune montarea de camere video pentru supravegherea traficului, introducerea semafoarelor pietonale dotate cu buton de activare, dar şi cu dispozitive audio de avertizare şi realizarea unui Centru de Comandă şi Control unic pentru coordonarea activităţilor de management trafic şi supraveghere video.

Patru axe rutiere vor beneficia de un sistem de trafic modern: strada Brăilei – Bulevardul George Coşbuc, Bulevardul Siderurgiştilor – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Bulevardul Traian Vuia – Henri Coandă, strada Brăilei – strada Domnească – strada Prundului şi strada Traian, până în nord, dar şi Basarabiei – strada Tecuci – Bulevardul George Coşbuc – strada Domnească.

Conform proiectului, 35 de intersecţii vor fi modernizate, fie prin semaforizare, fie prin transformarea în sensuri giratorii, şi vor fi dotate cu camere de luat vederi şi detectori de trafic. De exemplu, Inelul de Rocadă va avea nu mai puţin de şapte semafoare pentru vehicule pe stâlpi şi patru semafoare pentru pietoni, cu buton şi dispozitiv acustic, plus două camere de luat vederi.  În oraş vor mai fi 26 de treceri de pietoni semaforizate şi sincronizate la sistem.

Autorităţile promit că prin implementarea sistemului "unda verde" va scădea timpul de aşteptare la semafoare, datorită corelării în timp real ale acestora, va creşte viteza medie de deplasare cu aproximativ cinci kilometri pe ora şi se va diminua traficul aglomerat din anumite zone care le pune şoferilor răbdarea la încercare.

Citit 6373 ori Ultima modificare Joi, 17 Septembrie 2015 00:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.