Gălăţenii NU VOR PRIMI CĂLDURĂ de la 1 noiembrie. IATĂ care este motivul

Gălăţenii NU VOR PRIMI CĂLDURĂ de la 1 noiembrie. IATĂ care este motivul
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

* Din momentul în care Romgaz va redeschide „robinetul”, Electrocentrale are nevoie de cel puţin şapte zile pentru a repune în funcţiune sistemul de producere şi livrare a agentului termic


Din cauză că autorităţile reuşesc abia în ultima săptămână din octombrie să pună la punct procedurile necesare repunerii în funcţiune a sistemului de termoficare, gălăţenii nu vor putea primi căldură de pe 1 noiembrie, chiar dacă mercurul din termometre va indica de luna viitoare temperaturi negative.

Conducerea Electrocentrale ne-a declarat că, pentru ca oraşul să nu rămână şi fără apă caldă de la 1 noiembrie, când expiră contractul cu ArcelorMittal, a purtat deja o serie de discuţii cu reprezentanţii Combinatului, astfel încât compania siderurgică să continue să livreze abur tehnologic către CET, pentru producerea apei calde, până la jumătatea lunii viitoare.

"Am obţinut acceptul de principiu al ArcelorMittal, însă cu rezerva că există posibilitatea să apară sincope în procesul de livrare a aburului, întrucât compania are nevoie de abur în procesul de producţie. Dacă această variantă va fi dorită de Calorgal şi municipalitate, iar Adunarea Creditorilor va accepta propunerea noastră, parteneriatul cu ArcelorMittal merge mai departe", ne-a spus Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale.

Cel mai probabil, la sfârşitul acestei săptămâni, conducerea CET va afla dacă creditorii Romgaz şi Transgaz vor da undă verde prelungirii contractului cu ArcelorMittal.

Funcţionarea CET, supervizată de creditori

Reprezentantul CET ne-a declarat că joi, 29 octombrie, se va întruni Adunarea Creditorilor Electrocentrale, iar pe ordinea de zi a şedinţei se va afla Strategia de funcţionare a societăţii în sezonul rece 2015-2016. Aceasta cuprinde, printre altele, şi varianta eşalonării datoriilor curente pe care CET le înregistrează către Romgaz şi Transgaz, de aproximativ 50 de milioane de lei, ca urmare a neachitării de către falimentara Apaterm a contravalorii facturilor emise în sezonul rece trecut. Totodată, creditorii vor trebui să îşi expună un punct de vedere şi cu privire la contractul pe care CET urmează să îl încheie cu distribuitorul de apă caldă şi căldură Calorgal, care a ridicat o serie de obiecţiuni, ce ţin pe loc parafarea documentelor.

Totodată, autorităţile aşteaptă să poată face plata în avans către Romgaz, în contul combustibilului pe care compania din Mediaş îl va livra către CET, pentru producerea de agent termic primar. Banii, aşa cum a anunţat primarul Marius Stan, vor veni sub forma unui împrumut de la Trezoreria statului (municipalitatea gălăţeană a solicitat 33 de milioane de lei).

Reprezentanţii Electrocentrale ne-au spus că, din momentul în care societatea îşi va relua activitatea de producere de agent termic, este nevoie de o perioadă cuprinsă între şapte şi zece zile până când sistemul va fi repus complet în funcţiune. „Noi suntem pregătiţi din punct de vedere tehnic, însă sistemul este oprit de la 1 aprilie, iar pentru repunerea sa în funcţiune trebuie îndeplinite anumite proceduri. Încercăm, împreună cu autorităţile locale, să facem acest lucru şi vom avea căldură. Însă nu trebuie uitat că menţinerea sistemului pornit este condiţionată strict de plată”, a afirmat reprezentantul CET.

Conducerea Electrocentrale a precizat că speră că „pentru anul viitor vom putea discuta de crearea acelei societăţi integrate de producţie, transport şi distribuţie, cooptând municipalitatea ca acţionar, prin care să derulăm investiţia privind achiziţia cazanului de apă fierbinte, care să asigure populaţiei apa caldă pe perioada verii şi atragerea de fonduri pentru modernizarea sistemului”.

Până la asocierea dintre CET şi municipalitate, rămâne de văzut dacă noua societate de termoficare, care se laudă cu un grad de încasare de 88 la sută a contravalorii facturilor de apă caldă, va reuşi să gestioneze încasările în perioada sezonului rece. Cu atât mai mult cu cât convenţiile individuale cu gălăţenii se află abia în stadiul de proiect-pilot, cu zece asociaţii de proprietari.

AFLĂ câte ASOCIAŢII de proprietari VOR PRIMI CĂLDURĂ, atunci când se va relua furnizarea agentului termic

Citit 8713 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Ianuarie 2016 20:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.