LOVITURĂ DE TEATRU în politica gălăţeană/ Marius Stan, readus cu forţa... legii în PNL

LOVITURĂ DE TEATRU în politica gălăţeană/ Marius Stan, readus cu forţa... legii în PNL
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

* Primarul UNPR Marius Stan riscă să ajungă în subordinea lui Nicuşor Ciumacenco, principalul său adversar la Primărie * Consiliul Local Galaţi ar putea pierde un sfert dintre aleşi, iar în tot judeţul peste 150 de consilieri migratori pot rămâne fără mandate


 

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, ar putea fi nevoit să părăsească nu doar şefia organizaţiei municipale a UNPR, unde a fost „uns” de ministrul Gabriel Oprea, ci şi partidul cu totul, pentru a reveni în PNL, pe care l-a părăsit. Cum? Prin înlăturarea efectelor OUG 55, care i-a permis edilului şi celorlalţi aleşi locali să migreze politic fără a-şi pierde mandatul. Stan şi-ar pierde astfel nu doar carnetul UNPR, ci şi majoritatea din Consiliul Local, pe care şi-a creat-o graţie ordonanţei. Şi asta deoarece toţi cei şapte aleşi care îl susţin şi-ar pierde mandatele.

Toate acestea s-ar întâmpla dacă amendamentele la legea de respingere a Ordonanţei de Uurgenţă nr. 55, care a dat liber la traseism, votate marţi de către Comisia Juridică din Senat ar fi aprobate de către plenul acestei camere decizionale. Amendamentele cu pricina prevăd, negru pe alb, că primarii migratori revin în partidele din care au plecat, iar consilierii locali şi judeţeni îşi pierd mandatele.

Iată cum s-ar aplica aceste prevederi la Galaţi.

Pe mâna liberalilor, înapoi la PNL

Ca o ironie a sorţii, Marius Stan ar ajunge din nou în PNL chiar pe mâna liberalilor. Mai exact, amendamentul potrivit căruia „prin efectul legii, primarul şi preşedintele consiliului judeţean redobândesc calitatea de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales”, aparţine PNL. Revenind în rândul liberalilor, Marius Stan ar ajunge coleg de partid cu principalul său fost şi actual contracandidat la Primăria Galaţiului, Nicuşor Ciumacenco. Mergând cu scenariul mai departe, Stan va fi într-o situaţie chiar mai delicată: primarul va fi doar simplu membru PNL, în vreme ce Nicuşor Ciumacenco este copreşedinte al organizaţiei municipale, din care Stan va face parte, deci îi va fi şef pe linie politică.

Şi mai interesantă ar fi situaţia copreşedintelui organizaţiei judeţene a PNL Galaţi, Victor Paul Dobre. Acesta i-ar avea în partid pe principalii competitori la funcţia de primar al municipiului Galaţi: Ciumacenco şi Stan! Şi, cum se spune, ar avea de unde alege... chit că Nicuşor Ciumacenco a fost desemnat candidatul PNL la primărie...   

Consiliul Local Galaţi, zgâlţâit din temelii

"În cel mult şapte zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentei legi, consiliile judeţene, respectiv consiliile locale se vor întâlni într-o şedinţă extraordinară pentru a lua act, prin hotărâre adoptată prin vot deschis, de încetarea mandatelor consilierului judeţean, respectiv local care, în temeiul OUG 55, a optat pentru apartenenţa la un alt partid politic decât cel al cărui membru era la data la care a fost ales sau care a optat pentru statutul de independent”, prevede un amendament la legea de respingere a OUG 55. La Galaţi, vizaţi ar fi Marian Alexandru, Monica Dascălu, Ilie Gheţu şi Victor Malinovici, migraţi de la PP-DD la UNPR, Cristian Dima, plecat de la PNL la PLR şi acum ALDE, dar şi Gigel Caliga şi Alin Mihai, care au părăsit PNL, respectiv PDL, pentru a deveni independenţi.

Cine va depune jurământul în locul lor e greu de spus. Conform legii ar trebui să fie următorii supleanţi pe lista de candidaţi a partidului/alianţei din partea căreia au candidat migratorii. De pildă, în locul lui Dima şi Caliga ar intra în Consiliul Local Laurenţiu Ichim (PNL) şi ? Costel Fluture (PC, acum ALDE). Iar în locul lui Mihai Alin, care a fost în PDL, ar putea veni o membră UNPR, Andreea Naggar, pentru că, la alegerile din iunie 2012, PDL şi UNPR au candidat împreună în Alianţa pentru Progres. Unde mai pui că mulţi dintre supleanţii aceştia fie nu mai sunt deloc în partid, fie au migrat şi ei! Încurcă-i drace!

Nu doar Marius Stan, ci şi primarii din Târgu Bujor, Pechea, Tuluceşti, Priponeşti şi Bălăşeşti ar fi nevoiţi să se întoarcă în partidele din care au plecat. Iar 155 de consilieri locali şi opt consilieri judeţeni şi-ar pierde mandatele.

Citit 8413 ori Ultima modificare Vineri, 13 Noiembrie 2015 23:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.