FOTO/ Ambasadorul Franţei a adus un OMAGIU soldaţilor francezi înmormântaţi la „Eternitatea”

FOTO/ Ambasadorul Franţei a adus un OMAGIU soldaţilor francezi înmormântaţi la „Eternitatea”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Un eveniment important pentru Galaţi a avut loc vineri, 13 noiembrie, la Cimitirul "Eternitatea". Cu ocazia Zilei Armistiţiului, serbată pe 11 noiembrie, Excelenţa Sa, Francois Saint-Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti, a adus un omagiu soldaţilor francezi care s-au jertfit pe teritoriul românesc.

"Nu trebuie să uităm că jertfa acestor eroi, sacrificiul lor, alături de aliaţi, pe linia frontului de la Galaţi, a marcat drumul Europei şi, implicit, al României către modernitate", a declarat subprefectul Daniel Răzvan Olaru.

Investiţie majoră pentru refacerea Careului Francez

Pe lângă ceremonia de depunere a coroanelor la monumentul închinat eroilor francezi căzuţi la datorie în Primul Război Mondial, pe linia frontului de la Galaţi, a fost dezvelită şi noua plachetă a Careului Francez, care a trecut printr-un amplu proces de recondiţionare. "În perioada 2013-2014, guvernul francez a investit aproximativ 400.000 de euro pentru refacerea Careului Francez, iar placheta dezvăluită explică de ce au venit militarii francezi în această zonă, de ce au murit aici, fie pe câmpul de luptă, fie din cauza rănilor de război. Astfel de monumente închinate eroilor francezi mai sunt la Slobozia, Constanţa, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti. Soldaţii înmormântaţi aici făceau parte din unităţi de infanterie şi cavalerie, dar erau şi medici militari", ne-a declarat ataşatul militar al Ambasadei franceze, Cristoph Midan.

Vizibil emoţionat de încărcătura momentului, Excelenţa Sa, ambasadorul Francois Saint-Paul a vorbit despre solidaritatea dintre poporul francez şi cel român, precum şi despre motivele pentru care soldaţii francezi s-au jertfit pe pământ românesc. "Ne-am reunit pentru a ne aduce aminte de cei îngropaţi aici, dar şi de alţi soldaţi care s-au sacrificat în Primul Război Mondial. Evident, este un moment trist, deoarece vorbim despre persoane care şi-au pierdut viaţa la o vârstă foarte fragedă, departe de ţara lor natală, dar este şi un moment de mândrie, de uniune între naţiunea franceză şi cea română, deoarece, la acea vreme, soldaţii luptau umăr la umăr pentru a elibera România şi a-i asigura independenţa. Această frăţie de arme, care s-a menţinut între armatele noastre în ciuda vicisitudinilor istoriei, îmi aminteşte de un alt tip de solidaritate, din istoria recentă, născută tot din suferinţă. O solidaritate de care au dat dovadă atât societatea civilă, cât şi autorităţile din ţările noastre: seria de atentate care a lovit Franţa la începutul anului 2015, care a suscitat un imens val de simpatie şi emoţie în România, şi tragedia din clubul Colectiv, de acum două săptămâni, care a fost urmată de o mobilizare a medicilor şi specialiştilor francezi, care au venit la căpătâiul răniţilor, în timp ce societatea civilă îşi manifesta sprijinul prin diverse acţiuni", a declarat Excelenţa Sa, Francois Saint-Paul.

În cadrul ceremoniilor organizate în perioada 9-15 noiembrie, au fost comemoraţi cei 97 de ani împliniţi de la semnarea armistiţiului, pe 11 noiembrie 1918, într-un tren din pădurea Compiegne, acelaşi tren în care Adolf Hitler a obţinut documentul de capitulare a Franţei în cel de-Al Doilea Război Mondial. Odată cu semnarea armistiţiului din noiembrie 1918, s-a marcat şi formarea României Mari

Foto Florin Răvdan

Citit 2240 ori Ultima modificare Vineri, 13 Noiembrie 2015 19:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.