Primăria Galaţi va face încă un PADOC pentru MAIDANEZI. Iată unde va fi CONSTRUIT

Primăria Galaţi va face încă un PADOC pentru MAIDANEZI. Iată unde va fi CONSTRUIT
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* Promisă încă din 2013, investiţia pentru realizarea unui nou adăpost intră, în sfârşit, în linie dreaptă * S-a identificat terenul şi a început proiectarea adăpostului


În 2013, municipalitatea anunţa că are de gând să construiască un padoc în zona Smârdan sau să înfiinţeze o asociaţie, împreună cu „Ajutaţi-l pe Lăbuş”, pentru a putea realiza un adăpost pentru câini pe terenul ONG-ului. „Ajutaţi-l pe Lăbuş” ar fi venit cu terenul, iar Primăria cu investiţia, însă ideea nu s-a materializat.

În 2015, Primăria a revenit cu promisiunea, numai că, se pare, nu mai era vorba despre o colaborare cu „Ajutaţi-l pe Lăbuş”, ci cu un ONG din Marea Britanie şi mai multe din Bucureşti. "La proiectul ONG-urilor se va alătura şi Primăria, inclusiv cu bani, pentru construirea unui padoc. Banii vor fi alocaţi din sumele colectate din taxa de ecarisaj, iar padocul va fi amenajat în extravilanul municipiului Galaţi, cel mai probabil la limita dinspre Smârdan, acolo unde există deja un adăpost privat pentru animale", spunea, în vara aceasta, Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

În cele din urmă, se pare că doar Primăria şi Ecosal au rămas în ecuaţie, pentru că acum nimeni nu mai vorbeşte de vreo colaborare. Săptămâna trecută, şeful Serviciului Ecosal, Ionuţ Pucheanu (foto, stânga), a anunţat că a fost identificat terenul pentru construirea noului padoc. "S-a identificat un teren, este vorba de Tarlaua 89, cu parcelele 503 şi 535, din imediata apropiere a Combinatului. Vorbim de aproape un hectar de teren. Este arhisuficient pentru ceea ce am avea noi nevoie ca suprafaţă. Dacă acum doi ani am reuşit pe o suprafaţă de 1.000 şi ceva de metri (pătraţi - n.r.) să realizăm un adăpost şi să cazăm 630 de câini, cred că pe această suprafaţă vom putea caza câteva mii de câini”, ne-a declarat directorul Ecosal.

Probleme cu banii

Potrivit bugetului aprobat, pe 13 februarie, pentru anul 2015, Consiliul Local a alocat 30.000 de lei pentru proiectarea unei baze de ecarisaj la Smârdan, dar nu sunt prevăzuţi şi bani pentru investiţie. Luna aceasta, întrebat când va rezolva problema câinilor fără stăpân, primarul Marius Stan (foto, dreapta) a declarat că directorul Ecosal are bani pentru realizarea acestui nou padoc. "E o problemă, nu e simplă, e veche şi complicată, la care mă abţin să dau un termen, dar pot să vă spun că domnul director de la Ecosal are sarcina şi are şi banii prevăzuţi pentru a înfiinţa un nou padoc, în extravilan, la Smârdan, prin care sper să rezolvăm problema câinilor", a declarat primarul municipiului Galaţi.

Pe de altă parte, directorul Ecosal spune că nu are niciun ban şi, dacă e vorba de banii proveniţi din taxa de ecrisaj, aceştia ar putea fi prea puţini. „Ecosal nu a primit niciun ban în acest sens. Banii folosiţi pentru realizarea padocului vor fi, cel mai probabil, cei strânşi din taxa de ecarisaj. În momentul de faţă, nu ştiu cât ar putea costa investiţia, dar nu cred că ajung, pentru că vorbim de lucrări de infrastructură (fosă septică, puţ forat). În acest moment, oamenii din Primărie fac estimările, la cât s-ar ridica costurile. Propriu-zis se lucrează la proiectare", ne-a spus directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

Ce s-a făcut cu taxa de ecarisaj

În 2014, municipalitatea a încasat 1.017.637 de lei din taxa de ecarisaj, însă suma totală de pornire pentru cheltuieli, anul trecut, a fost de 2,7 milioane de lei, pentru că s-au reportat şi banii rămaşi din 2013. Din această sumă, Primăria a cheltuit, anul trecut, 1.514.736 de lei. Numai că banii strânşi din taxa de ecarisaj au fost folosiţi pentru multe lucruri, mai puţin construirea unui padoc. Anul trecut, aproape 800.000 de lei din taxa de ecarisaj au fost cheltuiţi pentru achiziţionarea a trei tractoare şi a trei remorci, deci banii au fost cheltuiţi, dar nu pentru construirea unui padoc.

Primăria municipiului Galaţi nu a mai investit în adăposturi pentru câini din 2013, când a realizat lucrări de reabilitare la vechiul padoc, de pe strada Zimbrului, în valoare de 60.000 de lei, şi o extindere a acestuia, în valoare 80.000 de euro.

Citit 4259 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Noiembrie 2015 20:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.