Planuri mari, deocamdată pe hârtie/ Ce investiţii vor schimba faţa judeţului Galaţi până în 2020

Planuri mari, deocamdată pe hârtie/ Ce investiţii vor schimba faţa judeţului Galaţi până în 2020
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Consiliul Judeţului promite modernizarea şi reabilitarea a peste 200 de kilometri de drum judeţean, un sediu nou pentru Muzeul de Artă Vizuală, investiţii în sănătate, educaţie, dar şi în centrele de plasament

Până una alta, chiar şi strategia a fost prezentată cu întârziere, iar firma care a realizat-o va fi penalizată

Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi a reuşit, în sfârşit, să facă publică şi să lanseze în dezbatere Strategia de Dezvoltare a judeţului pentru perioada 2015-2020. Documentul, de aproximativ 800 de pagini, elaborat de Master Evaluation SRL, a fost postat, în urmă cu doar câteva zile, pe site-ul instituţiei publice, iar la sfârşitul săptămânii trecute a fost organizată o primă dezbatere, din cele trei programate. Dacă nu aveţi timp şi răbdare pentru a parcurge sutele de pagini ale Strategiei (care, cu siguranţă, va suferi modificări), vă informăm că CJ şi-a propus „să continue calea de afirmare a acestei regiuni”. Enunţul se cam bate cap în cap, din păcate, cu stagnarea şi paşii pe loc de care a tot avut parte judeţul nostru în ultimii ani. „Viziunea de dezvoltare a judeţului Galaţi în orizontul 2015-2020 îşi propune să continue calea de afirmare a acestei regiuni, în contextul complex la nivel naţional şi internaţional, mizând pe maximizarea avantajelor proprii de ordin natural, geo-politic, economic, cultural şi turistic”, se arată în documentul făcut public de Consiliul Judeţului.

Banii europeni, colacul de salvare

Dacă proiectele propuse de CJ în cadrul strategiei vor căpăta şi viaţă, judeţul Galaţi se va putea lăuda, în anul 2020, cu peste 200 de kilometri de drum judeţean complet reabilitat, cu fonduri europene. Prioritare, conform documentului, sunt cinci sectoare de căi de comunicaţii: limita judeţului Vaslui – Buciumeni – Nicoreşti – Cosmeşti – Movileni – Barcea – DN 25 – Iveşti – Costache Negri – limita judeţului Tulcea (cu o lungime de 64 de kilometri şi evaluat la 42.300.000 de lei), dar şi DN 25 – Matca – Corod – Drăguşeni – DN 24 – Bălăbăneşti – Cruceanu – Bereşti – Bereşti Meria – Cavadineşti – DN 26 (57 de kilometri, evaluat la 55.950.000 de lei). Un alt proiect de infrastructură vizează reabilitarea sectorului Oancea – DN 26 – Băneasa – Târgu Bujor – Vârlezi – DN 24, cu o lungime de 39 de kilometri şi pentru care CJ şi-a propus să obţină 30 de milioane de lei. O altă ţintă o reprezintă segmentul cuprins între Pechea – Rediu – Cuca – Fârţăneşti – Măstăcani – DN 26, de 36 de kilometri şi pentru care ar fi nevoie de 33.350.000 de lei, iar în final se doreşte şi reabilitarea DJ 253 Umbrăreşti – Cudalbi, cu 22 de milioane de lei.

În total, conform Strategiei de Dezvoltare, instituţia ar urma să investească, până în anul 2020, peste 180 de milioane de lei (mai bine de 40 de milioane de euro) în infrastructura rutieră, care, din nefericire, la acest moment, lasă de dorit. Cu atât mai mult cu cât, în legislatura actuală, nu a fost modernizat nici măcar un kilometru de drum aflat în administrarea CJ, motiv pentru care, în prezent, din cei circa 800 de kilometri de drumuri judeţene, doar 78 sunt modernizaţi. În schimb, CJ s-a axat, în ultimii ani, pe lucrări de plombare, pietruire, turnare de covoare asfaltice şi reabilitări pe porţiuni restrânse, raportat la lungimea tronsoanelor pentru care se încearcă atragerea de fonduri europene. Investiţiile în sectorul rutier ar urma să fie finalizate în doi ani.

Investiţii în sănătate, educaţie şi servicii sociale

Strategia de Dezvoltare a judeţului prevede şi o serie de investiţii în sectorul sanitar, atât la nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Ap. Andrei”, cât şi a celor de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase, cu sume cuprinse între 2,5 milioane de lei şi 5,5 milioane de lei. Dintre acestea, amintim modernizarea şi dotarea Ambulatoriului de specialitate de la Judeţean, achiziţionarea unui laborator mobil pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă, reabilitarea, extinderea şi dotarea Ambulatoriului Spitalului de Pneumoftiziologie, precum şi reabilitarea etajului Pavilionului B şi transformarea în Laborator de Biologie Moleculară – Spitalul de Boli Infecţioase. Spitalul Regional se regăseşte şi în Strategia de Dezvoltare a Consiliului Judeţului, iar construcţia hangarului şi heliportului dedicate SMURD, încă aflate în chinurile facerii, de aproape un an de zile, nu lipsesc din listă. Proiecte sunt prevăzute şi pentru trei unităţi de învăţământ din subordinea CJ (Liceul Tehnologic „Simion Mehedinţi, Şcoala Specială „Constantin Pufan” şi Şcoala Profesională „P.P. Neveanu”) şi vizează atât lucrări de modernizare şi extindere, cât şi de reabilitare termică, toate pe fonduri europene. Printre proiecte se numără şi reabilitarea unor centre de plasament, dar şi construcţia unor imobile care să găzduiască bătrâni şi copii.

Normalitate: sediu pentru Muzeul de Artă Vizuală!

Muzeul de Artă Vizuală de la Galaţi, unic în România, după cum a afirmat, în repetate rânduri, directorul Dan Basarab Nanu, şi care, din nefericire, funcţionează, în prezent, la parterul unui bloc din apropierea Pieţei Centrale, într-un mediu care nu face cinste nici pe departe, ar putea beneficia de un sediu nou! Proiectul cu numărul 54 din Strategia de Dezvoltare a judeţului pentru perioada 2015-2020 se referă chiar la construcţia unui sediu dedicat muzeului – „VIS-ART. Servicii integrate în domeniul vizual (noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală)". Conform estimărilor, investiţia s-ar ridica la 33 de milioane de lei şi ar fi nevoie de 36 de luni pentru finalizare.

De investiţii ar urma să beneficieze şi Casa „Cuza Vodă”, care ar putea fi reabilitată cu 20 de milioane de lei, tot din bani europeni, dar şi Casa Colecţiilor, pentru care este prevăzută aceeaşi sumă. Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” ar putea să aibă, în sfârşit, un Papilonariu (seră cu fluturi vii), la care visează încă din anul 2010, de când există şi un studiu de fezabilitate.

Punctul 55 din lista proiectelor propuse se referă la „Euroturism la Dunărea de Jos” şi prevede papilonariu, insectariu şi terariu, iar valoarea investiţiei este de 13,2 milioane de lei.

Rămâne de văzut câte dintre proiectele prevăzute în Strategia de Dezvoltare vor şi ajunge să fie implementate. De altfel, la dezbaterea organizată pe această temă, Marian Filimon, preşedintele PIMM Galaţi, a spus: „Nu cred în stare factorii politici să se replieze şi să ţină cont de o strategie care se va adopta la nivelul acesta”.

Cât va plăti Consiliul pentru strategie

Potrivit prof. Sergiu Stan, reprezentantul Master Evaluation SRL, Strategia de Dezvoltare a Judeţului Galaţi costă 27.000 de euro, însă firma va fi penalizată pentru întârziere, fapt confirmat de către reprezentantul acesteia, motiv pentru care Consiliul Judeţului Galaţi ar putea să plătească aproximativ 20.000 de euro. Aceasta este prima strategie pe care Master Evaluation o elaborează pentru un consiliul judeţean.

Citit 2603 ori Ultima modificare Duminică, 06 Decembrie 2015 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.