Şedinţă liniştită la Consiliul Judeţului

Şedinţă liniştită la Consiliul Judeţului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aria neîncrederii, cu opt abţineri * Solidaritatea, primită – şi cam atât – la şedinţa CJ * Astăzi, 1 iulie, 1000 de siderurgişti pleacă din combinat *

Şedinţa de ieri a Consiliului Judeţului (CJ) a fost, cu o singură excepţie, fără controverse - a fost tehnică şi lină şi ar fi durat extrem de puţin dacă regulamentul nu cerea votul secret, deci mai complicat, pentru o chestiune de rutină.

Doar rectificarea (suplimentarea cu 4 milioane de lei) a bugetului CJ a fost votată cu 8 abţineri, consilierul PD-L David Craiu explicând şi de ce: în jur de 2.000 de lei mergeau spre Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi nu avea garanţia că banii vor fi bine folosiţi, dat fiind recentul scandal cu fosta conducere. 

Preşedintele CJ Eugen Chebac a motivat alocarea sumei prin faptul că  trebuie înapoiaţi banii alocaţi de Comisia Europeană unui proiect, după neregulile găsite  fostei conduceri a direcţiei. Şi a precizat că noua conducere a deschis acţiune judecătorească pentru recuperarea pagubelor de la vinovaţi. Preşedintele a mai spus că mai sunt necesari bani pentru plăţi compensatorii în cazul disponibilizărilor colective de acolo. 

Tot marţi, s-a făcut repartizarea către  bugetele unor localităţi a sumelor necesare cofinanţării unor proiecte. Fără vreo replică cu greutate în tot acest mandat, preşedintele Chebac i-a mustrat, ieri,  ca la şcoală pe consilierii care au venit în ultima zi cu amendamente, făcându-le, doar acum, „concesie” pentru încă trei comune, pentru care s-au mai alocat 100 milioane de lei. Consilierii nu au comentat.

Asupra celorlalte proiecte, dintre care cel mai lugubru, deşi necesar, a fost cel privind reabilitarea morgii, vom reveni altă dată.

În final, preşedintele Chebac i-a introdus pe reprezentanţii sindicatului Solidaritatea. Liderul sindicatului, Gheorghe Tiber, a făcut probabil greşeala de a aminti că şi preşedintele Chebac a făcut parte din Comisia de Dialog Social atunci când un fost prefect i-a asigurat pe sindicalişti că nu se va închide Combinatul şi, mai mult, că nu se va închide Uzina Cocsochimică.

Tiber a precizat că nu ştie cu ce ar putea fi  ajutat de cei de faţă, dar a făcut un apel la consilieri ca la reprezentanţii unor partide şi la Consiliu ca instituţie care ar putea desfăşura proiecte prin care să-i ajute pe angajaţii care au mai rămas pe platformă.

Preşedintele CJ i-a tăiat la un moment dat discursul, ce-i drept, cel mai lung din timpul şedinţei de ieri, spunând că la vremea asigurărilor respective nu se ştia că va fi criză şi i-a cerut tăios liderului să nu politizeze adunarea. Preşedintele CJ spune, de altfel, mereu că vrea să conducă tehnic şi nu politic Consiliul.

De reţinut, liderul Solidarităţii a spus că astăzi pleacă încă o mie de siderurgişti, după ce din decembrie trecut au mai plecat 2.000, astfel că, în câteva zile numărul celor de pe platformă va fi sub 10.000! Şi că probabil „hemoragia” disponibilizărilor nu se va opri aici.

El a amintit că nu a fost crezut nici atunci când vorbea despre închiderea Cocseriei. Combinatul ar putea rămâne „o făbricuţă de îndoit tablă”, a avertizat Tiber, făcându-i de ruşine pe parlamentarii gălăţeni cărora le-a reproşat că nu au putut trece ordonanţa care i-ar fi ajutat pe siderurgiştii aflaţi în şomaj tehnic.

„Nu ştiu cu cine să mai stau de vorbă!”, a spus la un moment dat preşedintele CJ, care le-a cerut sindicatelor de pe platformă să aibă o poziţie comună înainte de a cere ceva. „Nu puteam să-i aduc cu forţa”, a justificat preşedintele Tiber absenţa altor forţe sindicale.

Preşedintele CJ a cerut scurt sindicaliştilor să vină cu cereri punctuale. „Eu am trecut peste prerogativele Consiliului şi v-am îngăduit acest privilegiu, de a spune şi plenului ceea ce am discutat noi”, s-a distanţat preşedintele CJ, adăugând că nu a primit niciun material în acest sens de la sindicat: „Vă rog, nu duceţi în eroare nici Consiliul şi nici opinia publică!”

Practic, sindicaliştii au plecat cum au venit, cu căciula în mână. Doar că nu le-a luat nimeni căciula şi o să vadă gălăţeanul la televizor apelul siderurgiştilor. Care, ce-i drept, nici n-au cerut ieri ceva punctual.

Citit 1100 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.