Investiţii de 15 milioane de euro în apele Galaţiului

Investiţii de 15 milioane de euro în apele Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cei mai mulţi bani merg pentru amenajarea Siretului * Digul de la Dunăre - cea mai costisitoare investiţie pe metru liniar * Râul Tecucel (care a inundat catastrofal Teuciul în urmă cu trei ani) este pe lista de priorităţi *

În cursul anului 2009, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi - instituţie care este în subordinea Apelor Române, Direcţia Apelor Prut - are un plan de investiţii realmente fabulos, care presupune cheltuirea a circa 15 milioane de euro pentru lucrări de amenajare a râurilor şi de prevenire a inundaţiilor. După câte ne-a informat inginerul Sorin Cristian Enache, noul director coordonator al SGA Galaţi, întreg programul investiţional va fi dus la capăt, în ciuda crizei economice.

„Apele nu ţin cont de mersul economiei. Dacă nu investeşti cât şi când trebuie, eşti la mâna naturii, iar catastrofele sunt iminente”, declară Enache.

Siretul „bate” Dunărea la total

Cea mai mare parte din sumele alocate apelor gălăţene va ajunge la lucrările de amenajare a râului Siret, pe sectorul „Homocea”, cuprins între gurile de vărsare în Dunăre şi localitatea Fundeni. Este vorba de 13,7 milioane de lei (cam 137 de miliarde de lei vechi), iar lucrarea este deja în derulare.

„Oamenii nu ştiu ce eforturi teribile se fac pentru ca digurile şi albia să rămână în stare bună. Siretul are tendinţa de a măcina malurile în multe sectoare, iar noi trebuie să stopăm eroziunea prin lucrări specifice. Şi în privinţa digurilor este o permanentă agitaţie. Amintirea inundaţiilor din 2005 este încă proaspătă în memoria oamenilor, iar noi ne dorim ca astfel de lucruri să nu se mai repete”, declară directorul SGA Galaţi.

O sumă consistentă - 11,8 milioane de lei - este destinată pentru etapa a doua a consolidării malului Dunării pe segmentul dig Bădălan. Adică exact pe porţiunea limitrofă pădurii privatizate ce a trezit atâtea controverse.

„Noi nu avem nicio legătură cu controversele. Noi ne facem treaba indiferent cine este proprietar acolo. Potrivit legii, nimeni nu ne poate opri accesul când e vorba de lucrările de consolidare a malurilor şi digurilor”, spune Sorin Cristian Enache.

Constatăm că Siretul „bate” Dunărea la totalul investiţiilor, dar cu un amendament important: la suma cheltuită pe metru liniar de mal, lider este, totuşi, bătrânul fluviu.

Tecuciul are (în sfârşit) o şansă

Trebuie să constatăm (cu bucurie) că şi oraşul Tecuci va beneficia (în sfârşit!) de fonduri consistente pentru regularizarea albiei râului Tecucel. Cu întârziere (inundaţiile de acolo au avut loc acum trei ani, iar autorităţile au promis intervenţie imediată), dar se face. „Nu este de competenţa mea să comentez de ce nu s-a făcut mai demult”, spune actualul director al SGA.

Suma alocată se ridică la 6,9 milioane de lei şi, după toate probabilităţile, va permite finalizarea lucrărilor. Partea complicată este că, în prezent, se fac lucrări în zona de albie limitrofă gospodăriilor populaţiei, deci accesul cu utilaje este deosebit de dificil din cauza spaţiului îngust dintre imobile.

În lista de priorităţi ale SGA Galaţi pentru 2009 mai regăsim trei investiţii importante: „Punerea în siguranţă a nodului hidrotehnic Munteni” (10,7 milioane de lei), „Îndiguirea râului Prut pe segmentul Brateşul de Jos” (8,5 milioane) şi „Punerea în siguranţă a lucărilor existente pe râul Bârlad” (10,4 milioane).

Nu ne rămâne decât să sperăm că reducerile de buget din ultima vreme nu vor afecta lucrările hidrotehnice de la Galaţi. Nu de alta, dar cu furia apelor nu-i de glumit!

Explicaţii foto:

1 - Digul Bădălan este obiectiv strategic în 2009

2 - Sorin Cristian Enache, directorul coordonator al SGA Galaţi

Citit 1381 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.