Decizia aleşilor locali/ Gigacaloria COSTĂ mai puţin, dar asta nu ne garantează şi CĂLDURA
Foto: Foto Marius Negri

Decizia aleşilor locali/ Gigacaloria COSTĂ mai puţin, dar asta nu ne garantează şi CĂLDURA
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* Prin votul aleşilor locali, preţul local al energiei termice facturate populaţiei a scăzut, de la 1 ianuarie 2016, la 174 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA * Primarul Marius Stan e gata să parieze, însă, că vom rămâne în frig


„Vreţi să punem un pariu că într-una din zile se opreşte căldura din motive tehnice? Cred că aţi văzut, în fiecare an noi ne-am rezolvat problemele cu greutate şi cu eforturi bugetare formidabile, care au însemnat banii cetăţenilor până la urmă, şi a existat în fiecare iarnă - cel puţin de când a început Stan mandatul - o noapte geroasă când nu s-a dat căldură. Înţelegeţi dvs. ce vreţi să înţelegeţi. Şi pun pariu că va fi şi anul acesta!”, a declarat primarul Marius Stan după prima şedinţă a Consiliului Local din 2016. Printre cele mai importante decizii luate de aleşii locali a figurat scăderea preţului la energia termică.

Ieftinire retroactivă

În unanimitate, consilierii locali au aprobat preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice destinată populaţiei de 400,22 lei/Gcal, inclusiv TVA cu 20,7 lei mai puţin decât a fost. Subvenţia unitară de la bugetul local pentru acoperirea diferenţelor de preţ a scăzut cu 17,7 lei, ajungând la 226,22 lei/Gcal inclusiv TVA. Preţul pe care în plăteşte populaţia a scăzut cu doar şase lei, de la 180 de lei la 174 lei/ Gcal inclusiv TVA.

Reamintim, scăderea de preţ a fost posibilă pentru că, „începând de la 1 ianuarie 2016, Codul fiscal prevede diminuarea cotei de TVA de la 24 la sută la 20 la sută”, iar această măsură este coroborată cu Decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei prin care s-au aprobat preţurile pentru energia termică livrată în anul 2016 din centrala CET Galaţi.

Viitorul căldurii, nesigur!

Întrebat despre viitorul sistemului centralizat de termoficare, primarul Marius Stan a declarat că totul depinde gradul de încasare al banilor pe facturile emise: „Dacă mergem ca în anii trecuţi, probabil că va trebui, la un moment dat, să spunem stop şi gata!”. „Contractele individuale sunt o parte din metodologia de încasare a facturilor, dar înseamnă modernizare pentru reducerea pierderilor, branşamente individuale pentru a putea debranşa rău-platnicul, iar asta o putem face numai pe bani europeni. Banii sunt foarte mulţi dacă vorbim de un proiect care să aibă şi finalitatea contorizării individuale. Putem accesa singuri, cu o condiţie: Guvernul să ne dea dacă nu tot CET, măcar reţeaua primară. Pentru că a încerca să implementezi un sistem venind şi cu reţeaua primară deja e cam mult, şi nu ştiu dacă se merită pe ansamblu”, a spus Stan.

Citit 3246 ori Ultima modificare Marți, 02 Februarie 2016 00:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.