Politicul ne-a ţinut pe loc şi a îngropat TERMOFICAREA. Oradea a reuşit ceea ce Galaţiul n-a fost în stare
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Politicul ne-a ţinut pe loc şi a îngropat TERMOFICAREA. Oradea a reuşit ceea ce Galaţiul n-a fost în stare
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Reprezentanţii Electrocentrale şi-au propus să ia lecţii de la bihoreni despre modernizarea sistemului de termoficare * CET insistă pe crearea societăţii integrate, autorităţile gălăţene tac mâlc


Un exemplu de bună practică, în ceea ce priveşte sistemul centralizat de termoficare, le-a fost oferit, în urmă cu aproximativ o săptămână, autorităţilor gălăţene şi nu numai, de către municipiul Oradea, care a reuşit performanţa de a investi aproape 80 de milioane de euro în modernizarea sistemului public de alimentare cu energie termică. Practic, bihorenii au fost în stare să realizeze o megainvestiţie, unică în România, din anumite puncte de vedere, cu fonduri europene, în valoare de nu mai puţin de 77,7 milioane de euro, care le garantează celor peste 60.000 de consumatori orădeni menţinerea în funcţiune a sistemului centralizat de termoficare. Dar nu oricum, ci cu pierderi şi poluare reduse, cu un preţ al gigacaloriei ce nu va suporta majorări în următorii ani şi cu servicii de calitate. Agerpres a anunţat că, pe 15 aprilie, CET Oradea a oprit definitiv ultimul cazan care funcţiona pe bază de cărbune, apa caldă menajeră a oamenilor fiind asigurată, începând cu acea dată, de o nouă centrală pe gaz, care face parte dintr-un proiect european, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, ce cuprinde şi înlocuirea a 17,5 kilometri din reţeaua magistrală de alimentare cu agent termic. "Este un moment istoric pentru Oradea. Se închide o etapă din istoria funcţionării sistemului centralizat de termoficare a municipiului Oradea şi începe o nouă etapă, gândită şi proiectată să ofere servicii de termoficare performante", a declarat administratorul special al Electrocentrale Oradea, Stănel Necula, citat de Agerpres.

Conform informaţiilor publicate de jurnalişti în presa locală, Stănel Necula ar proveni din Brăila şi a fost adus de primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, pentru a salva de la faliment CET-ul local, aflat în insolvenţă.

Centrala, potrivit Agerpres, funcţionează pe baza unei turbine de avion cu reacţie, unică în România, fabricată în Germania, ce va produce concomitent atât electricitate, care va fi vândută în sistemul energetic naţional, acoperind astfel o parte din costuri, cât şi agentul termic ce va fi livrat orădenilor. Centrala pe gaz este dotată cu recuperator şi acumulator de căldură, două cazane de apă fierbinte, plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane. Conform edilului de Oradea, proiectul de reabilitare a demarat în 2008.

Conform CET, şansa Galaţiului este societatea integrată

Potrivit unor informaţii, neconfirmate încă, reprezentanţii Electrocentrale Galaţi intenţionează să facă o vizită de lucru la Oradea, pentru a discuta cu oficialităţile despre proiectul pus pe picioare în Bihor. Conducerea CET insistă, în acelaşi timp, pe crearea societăţii integrate şi susţin că aceasta este unica şansă pentru menţinerea în funcţiune a sistemului centralizat de termoficare gălăţean.

"Exemplul de la Oradea este bun şi pentru noi (…) Electrocentrale Oradea este acum sub autoritatea locala, iar acest lucru i-a permis să atragă fonduri europene, chiar şi în insolvenţă. Acest lucru l-am propus şi noi prin strategia de restructurare a sistemului de termoficare, solicitând municipalităţii să vină ca acţionar, alături de statul român, în societatea noastră şi apoi să putem împreună să atragem fondurile necesare modernizării sistemului", a afirmat Sinan Mustafa, administratorul special al CET Galaţi.

Soluţia înaintată de producătorul de agent termic primar nu se bucură însă, cel puţin la prima vedere, de susţinerea autorităţilor, întrucât reprezentanţii la vârf ai municipalităţii tac mâlc. De altfel, acest scenariu a mai fost făcut public şi prin 2009-2010, tot de către reprezentanţii CET, însă, ca şi acum, nu a fost agreat. Este drept că, la jumătatea lunii martie, Primăria a transmis CET o variantă revizuită a unui protocol în acest sens, care prevedea însă că societatea integrată se va constitui la 1 aprilie. Nimic mai fals, după cum am semnalat şi noi, la acea vreme.

Cel mai probabil, autorităţile se ascund după conductă, la acest moment, şi nimeni nu are curajul să-şi asume închiderea robinetului de agent termic pentru gălăţeni, întrucât este an electoral, iar o decizie în acest sens ar putea afecta partidele la vot.

Citit 4706 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 12:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.