CORESPONDENŢĂ SPECIALĂ de la BRUXELLES/ EXCLUSIV VL: Modificări fundamentale în controlul frontierelor. Galaţiul - avanpost UE în acţiunile ANTITERORISTE!

CORESPONDENŢĂ SPECIALĂ de la BRUXELLES/ EXCLUSIV VL: Modificări fundamentale în controlul frontierelor. Galaţiul - avanpost UE în acţiunile ANTITERORISTE!
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Bani, echipamente şi poliţişti din tot spaţiul comunitar vor veni la Galaţi pentru a securiza frontiera de est a UE * Aici se vor gestiona bazele de date europene pentru verificarea şi identificarea persoanelor implicate în acţiuni teroriste sau de crimă organizată * Măsura vine în contextul extinderii controalelor de la frontierele Spaţiului Schengen la întreg spaţiul UE


Judeţul Galaţi va deveni, până la sfârşitul acestui an, unul dintre avanposturile principale ale Uniunii Europene în lupta antiteroristă. Asta pentru că, în conformitate propunerea de modificare a Regulamentului Schengen, având drept raportor al Parlamentului European pe deputata Monica Macovei, se vor introduce controale sistematice la întreaga frontieră externă a UE, nu doar la frontierele ţărilor membre ale spaţiului de liberă circulaţie. Altfel spus, miza noilor reglementări nu este doar asigurarea funcţionalităţii Spaţiului Schengen, afectat în ultima perioadă de introducerea unor controale interne, ci şi de asigurare a unei protecţii sporite în faţa ameninţărilor teroriste sau a structurilor de crimă organizată şi pentru cetăţenii care, în prezent, trăiesc în ţări care nu sunt încă în Spaţiul Schengen, precum România şi Bulgaria.

Obiectiv, prevenirea atentatelor

O etapă importantă în instituirea noului sistem de securitate la frontieră a fost votul desfăşurat marţi, 21 iunie, în Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European, când cu largă majoritate (48 de voturi pentru, doar 6 împotrivă) au fost aprobate Raportul şi amendamentele aduse de eurodeputata Monica Macovei la propunerea de modificare a Regulamentului Schengen. Mai mult, tot cu o largă majoritate, Comisia LIBE i-a dat mandat Monicăi Macovei să înceapă trialogul, adică procedura de negociere cu Consiliul (format din reprezentanţii statele membre, respectiv Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne - JAI) şi Comisia Europeană, pentru varianta finală a Regulamentului Schengen.

Discuţiile pe marginea acestui Regulament vin în contextul în care, potrivit datelor Europol, aproximativ 5.000 de cetăţeni UE au plecat din Europa spre zonele de conflict din Orientul Mijlociu, în special Siria şi Irak. Cei care s-au întors au adus cu ei experienţă în organizarea de acţiuni teroriste şi ambiţii jihadiste, după modelul ISIS, după cum au şi demonstrat-o recentele atentate de la Paris şi Bruxelles, dar şi ameninţările teroriste care tind să se permanentizeze în traiul cotidian din multe ţări europene.

„Cetăţenii europeni simt că nu sunt suficient de protejaţi în faţa unor astfel de ameninţări. Şi cred că nu trebuie să se mai întâmple noi atentate pentru a acţiona în sensul prevenirii acestora. Se impun măsuri rapide şi eficiente, iar această modificare de regulament răspunde acestei necesităţi”, a declarat pentru „Viaţa liberă” eurodeputata Monica Macovei.

Una din modificările importante votate de Comisia LIBE a Parlamentului European este cea prin care se introduce verificarea în bazele de date a persoanelor care intră şi ies în/din spaţiul Uniunii Europene, aplicându-se atât cetăţenilor UE, cât şi non-UE.

“În acest raport, am mutat verificarea în bazele de date la graniţa externă a Uniunii Europene, pentru că în propunerea Comisiei Europene verificarea se făcea numai la intrarea în Spaţiul Schengen. În acest fel, siguranţa şi viaţa românilor sunt protejate în mod egal cu cele ale persoanelor care locuiesc în state membre Schengen. Bazele de date care sunt folosite pentru aceste verificări sunt, în principal, baze de informaţii Schengen, Interpol, Europol, precum şi bazele de date naţionale”, a arătat Monica Macovei.

Documentul mai prevede că, în cazul în care, la oricare din graniţele externe ale UE - terestră, maritimă sau aeriană -, se îngreunează traficul, statul membru respectiv are dreptul să ceară derogarea de la controlul fiecărei persoane în bazele de date şi să verifice numai persoanele despre care are informaţii că pot reprezenta un pericol.

Ce înseamnă noile prevederi pentru Galaţi

În mod particular, modificarea Regulamentului Spaţiului Schengen va aduce schimbări radicale şi în ceea ce înseamnă derularea verificărilor în punctele de frontieră din judeţul Galaţi, care sunt şi puncte la frontiera externă ale Uniunii Europene.

În exclusivitate pentru „Viaţa liberă”, eurodeputata Monica Macovei a explicat care vor fi acestea: „Galaţiul va avea pe umerii lui o sarcină foarte importantă şi foarte onorantă - să păzească o porţiune a graniţei externe a UE. Şi deşi se numeşte „Regulament de modificare a acordului Schengen”, regulamentul este la fel de important şi pentru şi pentru statele care nu sunt în Schengen, pentru că şi viaţa gălăţenilor, şi a tuturor sunt la fel de importante şi vrem să ne păzim de pericole. De asemenea, mai trebuie ştiut că gălăţenii nu vor fi singuri în acest demers. Asta pentru că, între Consiliu, CE şi Parlamentul Eurpean se află deja în curs de finalizare un regulament care va presupune alocarea unor sume importante (260 milioane de euro - n.r.) pentru întărirea frontierelor externe. Mai mult, fiecare ţară care nu are o graniţă externă - de exemplu, Germania - va asigura trei la sută din personalul pentru frontierele externe. Altfel spus, Galaţiul va primi bani, va primi echipamente, iar vameşii şi poliţiştii de frontieră de acolo nu vor fi singuri, ci vor beneficia de sprijinul colegilor din ţările UE.”

La modul practic, fiecare persoană care va intra sau ieşi din UE printr-un punct de frontieră din judeţul Galaţi va fi „scanat” în bazele de date şi astfel persoanele potenţial periculoase vor fi descoperite din timp. De altfel, România are deja acces la sistemul de informaţii Schengen, însă un element-cheie în noul regulament este că statele membre vor avea obligaţia de a actualiza în timp util toate informaţiile la potenţiale ameninţări, lucru care în prezent mai este „uitat” de unele state.

„Voinţă pentru punerea în aplicare a acestui regulament există. Problema principală este ca toate statele să mobilizeze rapid pentru umplerea cu informaţii a acestor baze de date. Asta mi se pare esenţial. Sigur că nu va exista încredere între toate agenţiile de informaţii, unele date vor fi considerate, poate, prea „sensibile”, dar să dai informaţiile când este vorba de un pericol comun, precum un act terorist, credem că este esenţial pentru protejarea cetăţenilor, oriunde ar fi ei”, a mai declarat eurodeputata Monica Macovei.

Următorul pas în punerea în aplicare a acestui regulament va fi, în această săptămână demararea negocierilor trilaterale între Parlamentul European, Consiliu şi Comisia Europeană. Dat fiind interesul pentru acest subiect, negocierile ar putea fi încheiate până la sfârşitul acestui an, modificările la Regulamentul Spaţiului Schenge urmând să intre în vigoare imediat după aprobarea formei finale de către instituţiile europene, fără a mai fi nevoie de transpunerea lor în legislaţia internă.

Citit 7529 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.