CORUPȚILOR li se pregăteşte ceva! IATĂ ce prevede o lege aflată în dezbatere publică
Foto: Sursa foto: Internet

CORUPȚILOR li se pregăteşte ceva! IATĂ ce prevede o lege aflată în dezbatere publică
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averilor. Potrivit proiectului, vor fi supuse confiscării extinse şi alte bunuri decât cele deja prevăzute de lege, "în cazul în care persoana este condamnată pentru comiterea unei infracţiuni, dacă fapta este susceptibilă să îi procure un folos material şi maximul pedepsei prevăzute de lege pentru aceasta este 4 ani sau mai mare".

"Proiectul pe care l-am pus în consultare publică la sfârşitul săptămânii trecute este în fapt transpunerea unei directive europene. (...) Aş dori să invit pe toată lumea să citească acest proiect şi să contribuie la dezbaterea publică", a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

La modul concret, din punct de vedere juridic, dezbatere publică se referă la modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi pentru completarea art. 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin care se realizează transpunerea unor prevederi ale Directivei 2014/42/UE privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.

"Confiscarea extinsă se dispune dacă instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale şi are în vedere bunurile dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei", se mai arată în proiectul de lege.

Un alt articol prevede că Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate va informa judecătorul despre orice împiedicare ori întârziere survenită în cursul executării unei confiscări speciale sau confiscări extinse, pe baza informaţiilor primite periodic de la ANAF şi de la alte autorităţi care au competenţă în punerea în executare a măsurilor.

Potrivit expunerii de motive, prin modificările legislative se urmăreşte în primul rând extinderea domeniului de aplicare a confiscării extinse, inclusiv la infracţiunile de serviciu sau cele privind sănătatea publică, prin renunţarea la reglementarea actuală care cuprinde o listă limitativă de infracţiuni.

"Prin adoptarea prezentului proiect de lege se va putea dispune în viitor măsura de siguranţă a confiscării extinse şi pentru alte infracţiuni (...): infracţiunile de serviciu (delapidarea, abuzul în serviciu, uzurparea funcţiei, conflictul de interese, obţinerea ilegală de fonduri), infracţiunile privind sănătatea publică (infectarea apei, falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse, comercializarea de produse alterate, traficul de produse sau substanţe toxice)", se precizează în expunerea de motive.

Citit 3387 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.