DEZASTRU în urma chiriaşilor evacuaţi. BANI GREI pentru reparaţia locuinţelor Primăriei Galați
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

DEZASTRU în urma chiriaşilor evacuaţi. BANI GREI pentru reparaţia locuinţelor Primăriei Galați
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Peste 1,4 milioane de lei a cheltuit Primăria Galaţi pentru reparaţia şi igienizarea a 30 de locuinţe în care au stat chiriaşi ai municipalităţii * În urma familiilor evacuate au rămas datorii de peste 400.000 de lei la întreţinere şi la chirie


Printre contractele atribuite direct, fără licitaţie, de către Primăria municipiului Galaţi - listă pe care administraţia locală ne-a furnizat-o la solicitarea noastră - am remarcat o sumedenie de lucrări de reparaţii şi igienizări la apartamente sau case. Este vorba de nu mai puţin de 30 de contracte, în valoare totală de 1.441.498 de lei fără TVA, încheiate cu diverse firme, în prima jumătate a acestui an. De ce a fost nevoită municipalitatea să repare şi/sau să igienizeze aceste imobile? „Primăria municipiului Galaţi a executat lucrări de reparaţii şi igienizare întrucât una dintre obligaţiile proprietarului este să ofere chiriaşului o locuinţă corespunzătoare, ce respectă condiţiile de igienă şi siguranţă, în stare normală de utilizare, dotată cu echipamentele menţionate anexa contractului de închiriere, în stare bună de funcţionare”, ne-a comunicat administraţia locală. Altfel spus, Primăria a fost obligată să facă, din nou, locuibile, apartamentele şi casele părăsite de chiriaşii care au fost evacuaţi, au decedat ori au predat imobilele respective. Numai că, în urma celor evacuaţi Primăria a rămas în cârcă şi cu datoriile acestora: întreţinerea şi chiria neplătite. Vă prezentăm, pe baza informaţiilor furnizate de municipalitate, un top al celor mai scumpe lucrări de reparaţii locuinţe, plătite de administraţia locală în primele şase luni ale acestui an.

O scumpete de apartamente

Nu mai puţin de 51.592 de lei fără TVA este cea mai mare dintre sumele cheltuite pentru reparaţia unui apartament. Este vorba despre un apartament situat în blocul R6 de pe strada Zidarilor (foto 1). Debitele acumulate de chiriaşul evacuat sunt de 4.536 de lei - chirie şi 47.295 de lei - întreţinere. Locul secund în clasament este ocupat de un apartament din blocul G13, strada Victor Vâlcovici, pentru reparaţiile căruia Primăria a plătit 44.481 de lei fără TVA. Şi această locuinţă a fost evacuată, municipalitatea rămânând din nou cu datorii: 18.960 de lei chirie şi 25.526 de lei întreţinere. În top trei a intrat şi un apartament din blocul J3, de pe strada Furnaliştilor, pentru reparaţia căruia s-au cheltuit 38.599 de lei. Şi în acest caz a fost vorba de o evacuare, debitul rămas fiind de 11.764 de lei la chirie.

Casă, scumpă casă!

O sumă consistentă de 151.724 de lei fără TVA a plătit Primăria oraşului pentru lucrări de reparaţii şi igienizare la imobilul din strada Culturii nr. 1. Este vorba despre trei spaţii de locuit, două predate, unul rămas gol în urma decesului chiriaşului, de pe urma cărora Primăria nu a rămas cu datorii. Pe locul secund în topul cheltuielilor se situează clădirea din Traian nr. 39, tot cu trei spaţii de locuit, pentru reparaţia cărora s-au cheltuit 124.564 de lei fără TVA. Municipalitatea a rămas şi cu un debit de 24.621 de lei, chirie neplătită. Ultimul loc în clasament îl ocupă imobilul de pe strada Gării nr. 28, tot cu trei spaţii de locuit predate de chiriaşi, fără datorii. Pentru ca acestea să poată fi din nou închiriate, Primăria a plătit pe reparaţii 106.299 lei fără TVA.

Datorii în cârca municipalităţii

Conform datelor furnizate de administraţia locală, în afară de costurile reparaţiilor şi igienizărilor, Primăria a rămas cu pagube de 206.838 de lei, debit la chirie şi 218.244 de lei, datorie la întreţinere. Ce se întâmplă cu acestea? „În cazul foştilor chiriaşi, evacuaţi ca urmare a executării hotărârilor judecătoreşti de reziliere şi evacuare pentru debitele restante cu titlu de chirie, continuă procedura de executare silită, prin intermediul executorilor judecătoreşti, în vederea recuperării sumelor datorate Primăriei municipiului Galaţi”, precizează municipalitatea.

Cu sumele neplătite la întreţinere situaţia este mult mai delicată. De pildă, explică autorităţile, pentru un apartament din bloc S1, strada Av. M. Zorileanu, Primăria spune că a achitat suma de 17.951 de lei reprezentând cheltuieli de întreţinere şi penalităţi, în baza sentinţei civile pronunţate de Judecătoria Galaţi, această sumă urmând a fi recuperată de la foştii chiriaşi. „În vederea recuperării datoriilor existente la plata cheltuielilor de întreţinere, există pe rolul judecătoriei Galaţi cauze civile prin care asociaţiile de proprietari acţionează în instanţă proprietarul acestor locuinţe, respectiv municipiul Galaţi, urmând ca proprietarul să recupereze aceste debite prin procedura de chemare în garanţie a debitorilor”, punctează Primăria. Rămâne de văzut dacă administraţia locală va recupera vreodată sumele datorate de chiriaşii evacuaţi!

Nota de plată de pe urma chiriaşilor

Potrivit datelor prezentate de Primăria Galaţi, în cursul anului 2015, s-au efectuat lucrări de reparaţii şi igienizare în valoare de aproape 600.000 de lei la 16 apartamente aparţinând municipalităţii. Pe lângă aceste cheltuieli, Primăria a mai rămas, de pe urma chiriaşilor evacuaţi, cu un debit la chirie în valoare totală de 74.278 de lei, şi o datorie la întreţinere de 322.621 de lei. De pildă, numai de la un apartament pentru care s-au cheltuit 51.006 lei, a rămas o datorie la întreţinere de 109.723 de lei!

Citit 10287 ori Ultima modificare Marți, 18 Octombrie 2016 12:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.