Casa Verde Clasic, la mare căutare printre gălăţeni. BANII alocaţi de guvern, terminaţi înainte de termen
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Casa Verde Clasic, la mare căutare printre gălăţeni. BANII alocaţi de guvern, terminaţi înainte de termen
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Chiar dacă depunerea dosarelor pentru programul Casa Verde Clasic se termină astăzi, 24 octombrie, la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) din Galaţi nu s-au mai primit dosare de miercurea trecută, când banii alocaţi de guvern au fost epuizaţi. "La startul programului, Galaţiului i-au fost alocaţi, 1.598.000 lei, sumă la care s-au mai adăugat 500.000 de lei, suplimentare. Ne bucurăm că gălăţenii au manifestat interes şi că am reuşit să avem, şi de această dată, multe dosare primite", a declarat directorul APM Galaţi, Carmen Sandu. 

Galaţiul, pe locul 10 la nivel naţional

În ceea ce priveşte numărul de dosare depuse, judeţul nostru s-a clasat pe locul al zecelea pe ţară, cu 355 de solicitări de finanţare. De altfel, în clasamentul final Galaţiul stă mai bine decât judeţe precum Iaşi (343), Cluj-Napoca (320) sau Constanţa (141). "Probabil că dacă ar mai fi fost bani, s-ar mai fi găsit măcar câte cinci doritori şi în restul zilelor, dar acesta a fost bugetul şi atât am putut primi. Ne-au mai rămas aproximativ 650 de lei din bugetul total, bani care nu pot fi alocaţi pentru finanţarea unui dosar. De altfel, miercurea trecută, în ultima zi în care am mai primit dosare, am întors din drum un cetăţean de la Priponeşti, cu părere de rău", a explicat Carmen Sandu, directorul Agenţiei de Mediu. 

Chiar dacă mulţi gălăţeni doritori au rămas fără posibilitatea de a aplica pentru finanţarea de la stat, aceştia speră ca următorul program "Casa Verde" să fie demarat mai devreme, nu peste încă cinci ani. "Eu stau într-un sat unde nu am posibilitatea să îmi instalez centrală pe gaze. Cu soba pe lemne e bine, dar nu e acelaşi lucru, plus că lemnul e costisitor şi periculos. Sunt riscuri de incendii. Mi-aş dori să pot instala astfel de panouri, şi pentru căldură, dar şi pentru apa caldă. E un sistem bun iniţiat de stat, ar fi păcat să dureze iar cinci ani până se pot depune dosare", ne-a spus un domn de 47 de ani. 

Cele mai multe dosare pentru programul Casa Verde Clasic au fost depuse în judeţul Dolj (437), chiar dacă Bucureştiul s-a bucurat de cel mai mare buget, aproximativ 7,5 milioane de lei. Cu toate acestea, în Capitală au fost depuse doar 417 dosare (date centralizate joi, 20.10.2016). La nivel naţional, au fost depuse aproximativ 11.500 de dosare. 

Investiţie mare, rentabilă în timp

Pentru că am fost de faţă la depunerea ultimului dosar pentru "Casa Verde Clasic" la Galaţi, am stat de vorbă cu respectivul cetăţean pentru a-i afla motivele pentru care a aplicat la acest program. "Eu locuiesc la Şendreni şi îmi doresc panouri solare, pentru că mi s-a spus de mai multe persoane că e o sursă mai bună de căldură. Sunt conştient că mă va costa ceva mai mult să le montez, să fac instalaţia prin casă şi toate cele, dar sper ca în timp să mi se amortizeze investiţia. Plus că vor fi disponibile şi pe timp de vară şi pe timp de iarnă, ceea ce iarăşi e bine. La mine nu sunt gaze, aşa că vă puteţi imagina că sper ca dosarul meu să fie aprobat", ne-a spus cetăţeanul, care nu a dorit să îi fie făcut public numele. 

Din cei 355 de aplicanţi din judeţul Galaţi, doar doi au aplicat pentru obţinerea finanţării de 8.000 de lei de la stat, valabilă pentru montarea pompelor de căldură. Ceilalţi 353 au aplicat pentru finanţarea de 6.000 de lei, semn că îşi vor monta panouri solare presurizate. 

Depunerea dosarelor nu s-a făcut în şir indian

Dacă în ultimele două, trei zile de depunere nu a mai fost nici coadă, iar cei care veneau cu dosarele erau plini de calm, în primele trei zile, situaţia a fost total diferită. "În a treia zi, pe 12 octombrie, a mai fost cum a mai fost, dar în primele două zile, nici nu am putut respira. Veneau buluc, unii peste alţii, săreau peste rând, se certau. Am primit 61 de dosare doar în prima zi, deci vă puteţi da seama. Probabil că, dacă se păstra un oarecare rând, fără îmbulzeală, ne puteam întinde fără probleme pe toată perioada impusă de guvern. E bine, totuşi, că există oameni interesaţi de protejarea mediului, prin folosirea acestor sisteme de încălzire din surse regenerabile", a conchis Carmen Sandu, directorul APM Galaţi.

Citit 1588 ori Ultima modificare Duminică, 23 Octombrie 2016 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.