Continuă disputele privind dreptul de ÎNHUMARE | Cine dă acordul notarial, dacă au murit concesionarii
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Continuă disputele privind dreptul de ÎNHUMARE | Cine dă acordul notarial, dacă au murit concesionarii
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În urma materialului publicat de "Viaţa liberă" acum două săptămâni, intitulat ”Trei zile cu mortul pe masă - Fără acord notarial, nu se face înhumarea” - CLICK AICI PENTRU DETALII, pe adresa redacţiei a mai venit o solicitare în această privinţă. Concret, cetăţeanul Niculescu Dumitru Constantin ne-a informat despre imposibilitatea folosirii locurilor de veci din Cimitirul Eternitatea, de către unii concesionari în vârstă, prin invocarea de către administraţia cimitirului a articolului 12 din Hotărârea 173/30/10/2008, anume "în acest loc pot fi înhumaţi titularii dreptului de folosinţă, soţii sau soţiile, copiii şi părinţii acestora, precum şi alte persoane în baza acceptului notarial al titularului dreptului de concesiune".

Gălăţeanul ne-a explicat că, în luna octombrie a anului 2013, a făcut o solicitare către Primăria Galaţi pentru schimbarea actului de concesiune, ca moştenitor legal al mamei sale. Pe actul de concesiune figurau şi, în continuare, figurează patru concesionari, mama gălăţeanului care ne-a făcut sesizarea şi cei trei fraţi ai dânsei, actualmente toţi decedaţi. "Din păcate, nu există nici posibilitatea unei dezbateri succesorale pentru coindivizări, aşa cum mi s-a cerut, pentru că urmaşii unchilor mei au plecat din România în 1989 şi au decedat şi ei între timp. Pentru că m-am lovit de refuzul constant al conducerii cimitirului, am studiat acea hotărâre de CL şi am constatat că aceasta nu conţine cerinţele pretinse de administraţia Cimitirului Eternitatea", ne-a explicat Constantin Dumitru Niculescu.

Rezolvare doar de faţadă

"După mai multe drumuri pe la primărie, am primit, în cele din urmă, actul de concesiune eliberat pe numele meu, însă acolo figurez alături de Cojocaru Dumitru, Raschitor Ştefania şi Moraru Mărioara, fratele şi surorile mamei mele, decedaţi. Studiind cu atenţie noul act de concesiune, am constatat sublinierea expresă PENTRU DEZBATEREA SUCCESIUNII, care, evident, îmi îngrădeşte în continuare dreptul de folosinţă, prin menţinerea aceloraşi cerinţe", ne-a mai spus cetăţeanul. 

Ca urmare a acestor lucruri, Constantin Dumitru Niculescu a solicitat audienţă la SC Gospodărire Urbană SRL, pentru a cere conducerii societăţii precizări în legătură cu noul act. "Am vrut să ştiu dacă am dreptul la înhumare, a mea şi a familiei mele. Mi s-a explicat verbal că, omeneşte, s-ar face o derogare pentru înhumarea mea ca titular. Cât priveşte membrii de familie, ori alte persoane, nu se va putea aproba doar cu acordul meu notarial. Păi, de unde să îl obţin de la ceilalţi coindivizari? Ei sunt, totuşi, decedaţi", a continuat gălăţeanul.

Se cere clarificarea regulamentului

Ca şi domnul Raicea Nicolae, cetăţeanul care a venit prima dată cu această problemă la noi, şi Constantin Dumitru Niculescu cere primăriei Galaţi şi Consiliului Local o clarificare de urgenţă a articolului 12 din HCL 173/30/10/2008, "care să nu permită interpretări spre umilinţa şi disperarea cetăţeanului. Familia mea deţine acest loc de veci din 1939, iar acum mă aflu într-o situaţie fără ieşire. Potrivit actualului art.12, nu voi avea vreodată posibilitatea folosirii acestui loc de veci, lucru pentru care am fost, de altfel, avertizat", a mai spus omul. 

Totodată, acesta cere, la rându-i, alinierea regulamentului de funcţionare a cimitirelor gălăţene la cele din alte oraşe din ţară, unde este suficientă declaraţia pe propria răspundere a coindivizarului în faţa notarului sau a directorului cimitirului. "Aparent, limba română este extrem de interpretabilă, şi cred că este absolut necesar ca la eventuala armonizare a regulamentului actual cu noua lege a cimitirelor şi crematoriilor să se utilizeze în redactare o limbă română clară, care să nu lase loc de echivoc. "

Gospodărire Urbană nu a dat nici un răspuns

Curioşi să aflăm ce se întâmplă în situaţia în care trei din cei patru concesionari sunt decedaţi, am formulat o cerere, trimisă via e-mail, către biroul de presă al societăţii, însă până la ora redactării materialului nu am primit niciun răspuns. De altfel, nici la prima solicitare în acest sens, făcută pentru cazul domnului Raicea Nicolae, răspunsul nu a venit în timp util. Cu toate astea, acel răspuns, chiar venit cu întârziere, a fost încă o dovadă a interpretării oarecum absurde a regulamentului. "În cazul în care titularii dreptului de concesiune nu oferă acceptul notarial, cei care execută înhumarea se fac vinovaţi de profanare de morminte. Potrivit art. 383 din Noul Cod Penal, profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unei urne funerare sau a unui monument funerar se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă", se arată în comunicatul emis la mijlocul lunii noiembrie de ADP. 

Vom reveni cu detalii despre cum poate fi soluţionat un astfel de caz când reprezentanţii Gospodărire Urbană ne vor furniza un răspuns.

Citit 4121 ori Ultima modificare Joi, 24 Noiembrie 2016 13:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.