VEȘTI BUNE pentru pensionari! Scutirea de taxe şi impozite ar putea fi aprobată

VEȘTI BUNE pentru pensionari! Scutirea de taxe şi impozite ar putea fi aprobată
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Camera Deputaţilor a fost convocată în sesiune extraordinară joi, 5 ianuarie, pentru a aproba proiectul referitor la eliminarea impozitării pensiilor. Convocarea a fost făcută de preşedintele Camerei, Liviu Dragnea.

Potrivit secretarului Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, Liviu Dragnea, liderul PSD şi preşedinte al Camerei, i-ar fi convocat în data de 5 ianuarie pe deputaţi, într-o sesiune extraordinară, pentru a adopta un proiect de modificare a Codului Fiscal. S-ar părea că este vorba despre proiectul de scutire a pensiilor de taxe şi impozite, proiect care nu a fost discutat în Comisia de buget-finanţe de la adoptarea sa în Senat, în luna septembrie 2016.

Sănătatea se va plăti de la buget

Proiectul de lege, iniţiat de fostul senator ALDE Cristiana Anghel şi susţinut, ulterior, de parlamentari PSD, UNPR şi ALDE, prevede modificarea Codului Fiscal în două direcții. Pe de o parte, este vorba de scutirea pensionarilor de la plata impozitului, indiferent de cuantumul pensiei. Pe de altă parte, este vorba de suportarea de la bugetul de stat a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele cu venituri din pensii, respectiv din indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

În forma iniţială, proiectul prevedea şi interzicerea amendării Codului Fiscal prin diverse ordonanţe emise de Guvern, însă această modificare a fost eliminată, pe parcursul procedurii din Senat.

Guvernul Cioloş a spus "Nu"

Cabinetul Cioloş a dat aviz negativ proiectului de lege. Principalul argument împotriva acestei modificări a fost că toate măsurile proiectului ar avea, în 2017, un impact asupra bugetului general consolidat de circa 2,2 miliarde de lei.

Propunerea legislativă a fost depusă în Senat pe data de 20 ianuarie 2016 şi a fost înscrisă de şapte ori pe ordinea de zi a plenului înainte de a fi adoptată, pe 6 septembrie 2016.

Acest proiect apare în platforma de guvernare propusă de social-democraţi în campania electorală, însă sub altă formă. Atunci se vorbea despre eliminarea impozitării pensiilor mai mici de 2.000 lei şi eliminarea CASS pentru toate pensiile. Proiectul care urmează să fie dezbătut şi, cel mai probabil, aprobat, vorbeşte despre eliminarea impozitării tuturor categoriilor de pensii.

Citit 14737 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2017 19:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.