Lichidarea gropilor de gunoi, piatră de încercare pentru primării

Lichidarea gropilor de gunoi, piatră de încercare pentru primării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Situaţie critică în ceea ce priveşte lichidarea gropilor de gunoi din judeţul Galaţi * Garda de Mediu ar putea aplica amenzi usturătoare primăriilor care nu se conformează * Sătenii din întreg judeţul se revoltă şi spun că nu au unde să depoziteze gunoiul * Contractele cu firme de salubritate sunt foarte puţine *

Doar 8 din cele 214 gropi de gunoi din comunele judeţului Galaţi au fost închise, evacuate şi reabilitate în proporţie de sută la sută, cu toate că termenul-limită prevăzut pentru ca acest lucru să fie dus la bun sfârşit era 16 iulie 2009, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Gărzii de Mediu Galaţi, Mihai Turcu.

Potrivit acestuia, în cele mai multe dintre comunele gălăţene lucrările de lichidare a vechilor gropi de gunoi se află în diferite stadii. Există însă şi patru excepţii, acolo unde primăriile nu au dispus până acum nici măcar începerea lucrărilor pentru închiderea gropilor de gunoi, motiv pentru care riscă să primească amezi usturătoare. Este vorba aici, potrivit oficialului de la Gardă, despre Griviţa, Vârlezi, Fârţăneşti şi Umbrăreşti.

"În mod normal ar trebui să amendăm aceste primării, dar ele se află în mod evident într-o situaţie financiară critică. Dacă mai venim şi noi cu sancţiuni, dacă le dăm amenzi care pot fi de un miliard de lei vechi sau chiar dublul acestei sume, îi lăsăm fără bani de salarii şi utilităţi pentru următoarea lună. Am trimis la Garda Naţională un raport cu situaţia acestor comune şi aşteptăm să vedem cum vom proceda în continuare", a declarat Mihai Turcu.

Gunoi pe stradă

Potrivit lui Turcu, această măsură asumată de către ţara noastră în momentul aderării la Uniunea Europeană creează reacţii adverse din partea locuitorilor comunelor gălăţene, care nu mai au unde să depoziteze gunoiul.

"În această situaţie, oamenii aruncă gunoiul pe unde apucă prin comune, ba mai mult, un localnic din Smârdan şi-a colectat gunoiul în saci de plastic pe care i-a înşirat pe şosea chemând primarul să îi ridice, să rezolve problema", a mai spus şeful Gărzii.

Turcu a precizat şi că acest lucru se întâmplă pentru că, odată cu interzicerea depozitării gunoiului în vechile gropi, doar 18 dintre consiliile locale din judeţ nu au încheiat contracte cu firme de salubritate care să transporte deşeurile la Tecuci, sau la Galaţi, unde există platforme care au autorizaţii de funcţionare.

Mihai Turcu a mai afirmat că există la nivelul Consiliului Judeţului Galaţi un plan de gestiune a deşeurilor, care prevede că în Galaţi ar trebui să existe şapte staţii de transfer a deşeurilor şi două depozite, conforme, însă la această dată nu este vorba decât despre proiecte.

Citit 716 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.