Contract de 4,3 milioane de lei | Intrarea în oraş se schimbă, prin reconfigurarea sensurilor giratorii
Foto: Foto: Marius Prisacariu

Contract de 4,3 milioane de lei | Intrarea în oraş se schimbă, prin reconfigurarea sensurilor giratorii
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

 

Până pe 20 februarie, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă oferte pentru un contract în valoare de 4.398.918 lei, fonduri bugetare, care are ca obiect "Amenajare scuar bulevardul Galaţi - strada Oţelarilor - etapa I".

Acesta este unul dintre proiectele prioritare, de schimbare a imaginii intrării în oraş, anunţat de primarul Ionuţ Pucheanu, la finele anului trecut. Potrivit caietului de sarcini al licitaţiei, prima etapă a proiectului vizează amenajarea bulevardului Galaţi, pe tronsonul cuprins între intersecţia cu bulevardul Dunărea şi zona care face legătura cu podul de peste Siret. "Pentru reconfigurarea zonei de acces în oraş şi asigurarea unei legături auto fluente şi rapide a oraşului cu exteriorul, se propun lucrări de arhitectură, amenajarea spatiilor pietonale, obiecte de mobilier urban, spaţii verzi, iluminat, reconfigurarea spaţiilor de parcare, amenajarea sensului giratoriu de la intersecţia bulevardului Galaţi cu bulevardul Dunărea", se arată în documentaţie.

Ce prevede proiectul

Conform proiectului realizat de Atelier 3D SRL, scuarul existent între cele doua fire de circulaţie de pe bulevardul Galaţi va fi reconfigurat, spaţiul verde care acum e mai mult chel va fi amenajat cu gazon, flori şi arbuşti şi întreţinut cu un sistem automat de irigaţii, iar stâlpii de iluminat stradal vor fi înlocuiţi cu alţii moderni.
Pentru fluenţa circulaţiei auto între Galaţi şi Brăila, va fi eliminat semaforul existent în prezent la intersecţia spre Universitatea "Danubius" şi centrele comerciale, iar sensul giratoriu existent în intersecţia bulevardului Galaţi cu bulevardul Dunărea va fi reconfigurat.
"Este vorba de redimensionarea şi repoziţionarea giraţiei din capul pantei, crearea de locuri de parcare pe partea dreaptă, sensul de coborâre, în faţa blocurilor reabilitate - în locul consignaţiilor şi a celorlalte construcţii provizorii ce mai sunt pe acolo. Într-adevăr, şi intersecţia de la centrele comerciale va fi redesenată, vor dispărea semafoarele, iar capul de pod va fi reconsiderat ca o giraţie”, ne-a explicat primarul Ionuţ Pucheanu.

Sigiliul lui Petru Rareş

În locul ancorei ruginite din mijlocul intersecţiei bulevardului Galaţi cu bulevardul Dunărea va fi amplasat "sigiliul lui Petru Rareş". Concret, în centrul insulei de verdeaţă din sensul giratoriu - delimitată cu un zid iluminat decorativ - va fi amplasat un obiect de artă urbană cu multiple semnificaţii. "Considerăm că este important să arătăm că acest oraş nu s-a născut odată cu Combinatul Siderurgic şi că el există de multe secole. Trecutul, istoria au fost au fost sugerate de conturul crenelat al zidului de sprijin care delimitează giraţia. În centrul acestei compoziţii (şi al sensului giratoriu) a fost amplasat un obiect de artă urbană. El va reprezenta sigiliul târgului Galaţi, adoptat şi de Petru Rareş, mare domnitor al Moldovei, negustor de peşte în acest târg. De altfel, simbolul peştilor poate fi înţeles şi ca o trimitere la creştinismul primitiv, acelaşi simbol regăsindu-se şi pe stema municipiului actual”, se arată în memoriul arhitecţilor. Primarul ne-a confirmat că obiectul de artă urbană va fi într-adevăr spectaculos, pe acelaşi principiu artistic al chipului poetului Mihai Eminescu suprapus peste un tei.
Rămâne de văzut cine va câştiga contractul şi în cât timp se va schimba intrarea în Galaţi dinspre Brăila.

Citit 11235 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2017 20:24

8 comentarii

 • postat de dorel
  Vineri, 03 Februarie 2017 21:11
  89.137.139.***
  Primaria trebuie sa rupa din trotuarele imense de cativa metri si masinile sa parcheze acolo pt ca nu sunt locuri. e mai bine sa le parchezi acolo decat sa ocupe prima banda. Tot ce e bordura si spatiu cu pamant sa faca parcari si se rezolva multe locuri de parcare. asa e si in strainatate.
  Sa nu se mai faca acele sensur firatorii imense si inalte pt ca tirurile sau masinile mari mereu le lovesc si le rup. De ce asa sens giratoriu imens la iesirea din galati spre tecuci?
  Au facut strada in bariera traian acolo la intersectie si au anulat parcarea care era in fata la acel restaurant unde se mananca ciorba de burta. Pai cum e posibil asa ceva? Nu ai parcari si nu ai unde pune masina in zona si tu acoperi cu pamant parcarea si o anulezi ca vezi domane ai pus trotuar. cine naiba trece pe acolo? trebuie imediat repusa parcarea acolo.
  S-au apucat de strada de la masnita si langa biserica sf mina pe o strada din dreapta unde e gura de canalizare acolo sunt gropi de la acele dale de ciment cu gauri in ele. nu ai pe unde sa treci pe strada spre farmacie. Pai faci o strada buna principala si cand intri in alea secundare dai de gropi mari? atunci de ce ai mai facut? nu te uiti si 2 metri in zona sa vezi ce mai e si cuprinzi tot?
  In fata sf mina e un imens spatiu unde au fost acele camioane..pai se poate face acolo parcare pt toata zona. incap multe masini. lateral lasi loc de trecere adica o banda si inca o banda. e clar? mai mult de atat acolo se poate face parcare etajata.
  In orice cartier sau zona sa fie lasat macar un chirs non stop ca sa putem cumpara la orcie ora panine si ce mai aveam nevoie pt ca la supermarket se inchide.
  Ce vreti sa va mai spun? habar nu aveti cate locuri de parcare se pot face doar decupand din borduri unde trotuarul e lat! si toata lumea va fi multumita!
  3
  1
  Raportează
 • postat de Aderin
  Vineri, 03 Februarie 2017 16:43
  78.96.254.***
  Iar aruncati bani prosteste pe lucruri care nu ne trebuie sau care puteti face altceva mai bun si contructiv?? cine vine cu ideile acestea geniale? cine hotaraste ce trebuie sa faca in Orasul asta?? chiar asa de mare trebuie sa fie nesmtirea incat sa doriti a face ceva, sa coste mii de lei, zeci, sute, milioane de lei si voi sa furati pe lang suma asta nu stiu a cata parte. Faceti ceva CONCRET, VIZIBIL, DURABIL, DE CALITATEEEEE. Daca nu va pricepeti, apelati la specialisti, oameni cu experienta sau poate prin facultati faceti cate un sondaj, cercetati. Treziti-va ca ne-am saturat sa fim furati, mintiti si sa va luati banii degeaba, ca sa nu mai insirui si altele.
  2
  2
  Raportează
 • postat de omulmuncii
  Vineri, 03 Februarie 2017 11:58
  82.208.137.***
  "rai si ne-buni" auzi orasul simte "urgenta" inlocuirii stilpilor cu altii "moderni, a"ancorei ruginite" ca de orasul nu sa nascut odata cu,combinatul. Total de acord cu opiniile exprimate anterior. in rest sa auzim de bine, fiti va rog mai blinzi,mai toleranti nu mai sicanati guvernul mergind in strada,lasatii sa munceasca,nu este simplu si usor sa promovezi proiecte, lucrari din care sa poti "sifona" 199999 lei,asa pentru un viitor mai prosper.
  2
  12
  Raportează
 • postat de Marius Ionascu
  Vineri, 03 Februarie 2017 11:45
  213.218.53.***
  a fost foame atata timp la ciuma rosie, a venit mancarea, le era foame
  3
  8
  Raportează
 • postat de STEEL
  Vineri, 03 Februarie 2017 11:22
  37.117.184.***
  exagerat aproape un milion de euro pentru o astfel de lucrare/amenajare...... aceasta reconfigurare nu costa mai mult de 300.000 euro, cel mai probabil diferenta pleaca la baietii "destepti".
  0
  18
  Raportează
 • postat de prostul strazii
  Vineri, 03 Februarie 2017 10:49
  5.13.242.***
  siofoane. Dar, ordonanta permite, nu-i asa?
  1
  13
  Raportează
 • postat de Bula
  Vineri, 03 Februarie 2017 09:34
  82.79.115.***
  Lasa scuaru asa de banii aia cumparai mancare la spitalul de copii. Cu 2 panselute nu aduci nici un turist. Au inceput hotiile? Acum ca aveti si ordonata......
  2
  18
  Raportează
 • postat de radu
  Vineri, 03 Februarie 2017 06:42
  5.13.221.***
  1. Nu avem nevoie de nu stiu ce bazaconii inteligente de irigare boscheti si aspecte 3-D.
  2. E nevoie de functionalitate(sensul de intrare fiind o provocare pentru soferii de tir si nu numai).
  3. E nevoie de fluidizare a traficului.
  4. Marcajele sunt inexistente.
  5. Acea minunata insula cu bordura de ,,2 m,, nu asigura vizibilitatea si te poti trezi ca apare oricand altu din sens.
  6. Cand iesi din sensul girator dai fix in trecerea de pietoni.(ar trebui mutate macar cativa metri ca risti sa ti se urce pietonii pe capota)
  2
  25
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.