Indolenţă şi nepăsare, afişate fără jenă

Indolenţă şi nepăsare, afişate fără jenă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cine nu înţelege că imaginea pe care şi-o formează cineva despre un  oraş este precum un puzzle, format din „felii de realitate”, precum gropile de pe străzi, câinii vagabonzi, gunoiul şi coşurile de gunoi, trotuarele reparate sau nu, frecvenţa cu care circulă mijloacele de transport în comun, florile de pe spaţiile verzi etc., atunci acela habar nu are de nimic!

Şi mai mult, părerea formată rămâne cu atât mai mult în memoria celui care observă, cu cât contrastele sunt mai mari.

Că, de pildă, degeaba vine turistul, dinspre Gară şi urcă frumoasele scări monumentale de pe Cuza, după care se împiedică de gropile de acolo,  iar apoi dă „nas în nas” cu realitatea… mirositoare din gangul care face legătura dintre străduţă şi Domnească!

Desigur, pentru ca oraşul nostru să arate cât de cât normal, ar trebui ca toţi să ne implicăm, nu doar să arătăm, leneş, cu degetul către Primărie, invocând eternul argument „plătesc taxe”…

Căci nimeni nu plăteşte taxa de habitat, de pildă, pentru libertatea de a arunca gunoiul de la balcon, sau a-l scoate din maşină şi a-l lăsa apoi… sub autovehicul, nimeni nu este iertat de taxa de ecarisaj dacă hrăneşte câinii maidanezi la scara blocului, fără însă a-şi asuma responsabilitatea completă a îngrijirii lor etc.

Aşa cum nici partidele politice din Galaţi nu ar trebui să se dea amnezice după fiecare  campanie electorală, uitând să dea jos de pe stâlpii Transurb sau Electrica panourile electorale.

Dacă societăţile de stat, de transport, sau cea de furnizare a energie electrice nu sunt deranjate că fac în continuare, astfel, reclamă politică gratuită, măcar partidele politice ar trebui să realizeze că prin această delăsare pe care „o afişează” îşi fac mai multe deservicii decât un filmuleţ cu un copil bătut, în plină campanie electorală.

Ipocrizia merge mai departe, dacă stai să rememorezi câte partide nu s-au războit mai rău ca în Vestul Sălbatic la ultimele campanii electorale, lipind afişe peste afişe, bannere lângă bannere şi aşa mai departe!

Nimeni nu se mai dă jignit în onoarea sa de politician astăzi, aşa cum se dădea în campanie, când descoperea, peste noapte, un afiş al contracandidatului său exact vizavi de propriul banner!  

Dar acum, când mandatele s-au adjudecat, iar funcţiile s-au împărţit, se pare că nimic nu mai deranjează partidele. De pildă, alăturarea fostului preşedinte PSD Mircea Geoană cu un container, plus (ca bonus!) un afiş cu „circul” (FOTO 2).

Credeţi că sloganul PD-L „La bine şi la greu”, alăturat de indicatorul „oprirea interzisă”, a fost lăsat cu intenţie, aşa, ca mesaj subliminal, despre cât de mult „se mişcă” partidul? (FOTO 3)

Ca să nu mai vorbim de „mesianica” amplasare a unui banner al fostului candidat PNL la preşedinţia ţării, Crin Antonescu, exact deasupra unui indicator de „cedează trecerea” (FOTO 4) – quod erat demonstradum…

Amintim în cazul PNL-ului de „deranjul” pe care l-au simţit liderii locali, în campania prezidenţială, când vântul a desprins un astfel de banner cu Antonescu, prăvălit fatalmente pe maşina unui cetăţean. S-a vorbit atunci cu patimă de jocuri politice, sabotajul adversarilor electorali, etc.

Acum însă, vântul electoral s-a potolit, aerele la fel, dovadă că bannerele rămân la locurile lor, nemişcate…

Mizerie, cam asta este impresia pe care o are orice persoană care vine în vizită la Galaţi şi vede afişele electorale, muribunde, de pe stâlpii din oraş…

Mizerie este şi impresia gălăţenilor care locuiesc de o viaţă aici. Ştiţi care este diferenţa? Turistul pleacă…

Citit 990 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.