Prea mulţi candidaţi pentru o singură Uniune

Prea mulţi candidaţi pentru o singură Uniune
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pentru USL, săptămâna care tocmai a început va fi una fierbinte şi nu este vorba doar despre maximele ce se vor înregistra în termometre. La mijlocul acestei săptămâni este preconizată întâlnirea de la Bucureşti în care se va decide – ideal, de comun acord între partenerii USL – candidaţii comuni pentru primăria şi preşedinţia Consiliului Judeţului Galaţi.

Vor fi analizate încă o dată rezultatele sondajelor PSD, PNL şi PC, vor fi negocieri şi multe presupuneri, căci scenarii sunt suficiente.

Cum deja se ştie, PNL va susţine, fără rezerve, propunerea sa privind candidatura lui Marius Stan pentru Primăria Galaţiului. Ideal ar fi ca, pe principiul contrapartidei, PSD să îşi susţină candidatul la preşedinţia CJ Galaţi, pe doctorul Nicolae Bacalbaşa.

Ecuaţia are însă hibe. Căci, se pare că nici liberalii, dar mai ales social-democraţii nu s-ar mulţumi cu un singur candidat propriu, ci ar vrea doi! Propunerea PSD ar putea fi un tandem Ciumacenco-Bacalbaşa, pe când liberalii ar putea la fel de bine să îşi susţină perechea Stan-Dobre…

Şi nici într-un astfel de caz – mai complicat – nu s-ar pune punct. Pentru că PC are şi el aşteptări de la Galaţi. Căci organizaţia conservatorilor din Galaţi stă cel mai bine la nivel naţional, iar conducerea centrală poate foarte bine să folosească această realitate ca argument pentru a cere una din candidaturi: Eugen Durbacă, primar…

Aşadar, în ciuda zecilor de sondaje care s-au realizat din mai până în iulie, decizia finală se va lua tot la Bucureşti.  Treaba este că şi sondajele au rezultate diferite, în funcţie de partidul  care le-a comandat. Câte bordeie, atâtea obiceie!

În timp ce Marius Stan este de departe cel mai bine cotat candidat pentru primărie în sondajul PNL, Nicuşor Ciumacenco ar apărea drept câştigător în sondajul PSD. Să mai adăugăm că în sondajul PC câştigător este Durbacă?…

În afara de sondajelor făcute în plan local, s-au efectuat şi cele comandate la Centru. Acestea arată – cel puţin ultimele cunoscute – rezultate sensibil modificate faţă de starea lucrurilor de prin luna mai. Se pare că între Ciumacenco şi Stan diferenţele sunt de doar câteva procente (cam cât este marja de eroare), în timp ce Durbacă a luat distanţă (în jos).

Cât priveşte starea candidaţilor la CJ, se pare că Eugen Chebac se află pe un trend descendent, situaţie care ar fi justificat decizia preşedintelui Dan Nica de a-l propune drept  candidat pe Nicolae Bacalbaşa.

Gurile rele spun că dacă PSD nu l-ar fi propus pe Bacalbaşa, concordia dintre social democraţi şi liberali s-ar fi stricat, iar Victor Paul Dobre ar fi ieşit, din nou la atac, anunţându-şi intenţia de a candida la CJ, împotriva lui Chebac – lucru pe care îl făcea - oficial -  în urmă cu o lună şi jumătate.

Evident, pe lângă toate aceste aspecte de care vor trebui să ţină cont decidenţii de la Bucureşti, mai trebuie luate în calcul şi celelalte scenarii; ce s-ar întâmpla în cazul în care PSD nu renunţă şi vrea să meargă în alegeri cu ambii candidaţi proprii – Ciumacenco şi Bacalbaşa? Ar rupe PNL-ul înţelegerea şi ar candida, în afara Uniunii, cu Stan şi Dobre?

Dar dacă conducerea centrală a PSD ar decide – împotriva voinţei preşedintelui de la Galaţi – ca nu Bacalbaşa să fie candidatul pentru CJ, ci Chebac? Ar apărea un candidat „independent”, Bacalbaşa?

Ca să nu mai vorbim de scenariul invers, în care Chebac, dezamăgit de lipsa de susţinere a colegilor săi, ar putea părăsi partidul, îndreptându-se către PDL sau, de ce nu?, către o candidatură independentă?

Cu siguranţă că într-un astfel de scenariu (de candidat independent, care s-ar putea aplica şi în cazul lui Marius Stan, dacă nu va fi desemnat candidatul USL), imediat vor apărea o puzderie de alţi candidaţi independenţi, aşa-zişii iepuraşi, lansaţi pe piaţă tocmai pentru a „rupe” voturi…

Cum am mai spus, nu trebuie neglijată nici problema Durbacă, cu toate rezultatele slabe din sondaje. Dacă  Durbacă nu va obţine nicio funcţie, atunci este probabil ca partidul să facă ceea ce a făcut la fiecare dintre alegerile în care s-a aflat într-o coaliţie nedorită: zâmbete de complezenţă pe faţă şi sprijin politic oferit adversarului, pe la spate… PDL ştie povestea.

CITEŞTE ŞI   PSD Galaţi aduce clarificări: Candidaţii USL, abia în toamnă!

Aşadar, decizia care se va lua la mijlocul acestei săptămâni, la Bucureşti, nu va fi în niciun caz una uşoară. Nici pentru candidaţi – care au „făcut potecă” la Bucureşti în ultimele săptămâni, în special Ciumacenco şi Chebac - , dar nici pentru lideri – căci, în funcţie de ce decizii se iau, preşedinţii vor fi sprijiniţi sau trădaţi în plan local.

La fel de bine este posibil, ca de la Bucureşti, partenerii USL să se întoarcă doar cu candidatul comun la CJ, iar pentru cele două „pietre tari”, Ciumacenco şi Stan, să se organizeze o altă rundă de sondaje, poate încrucişate, care să îl desemneze pe cel preferat de electorat…

CITEŞTE AICI   Rezultatele oficiale ale sondajelor social-liberalilor: USL - 75 la sută, PDL – 14 la sută

CITEŞTE ŞI   Cine vor fi candidaţii USL pentru 2012?

Citit 1892 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.