Zătunul, „lansat la apă”

 Zătunul, „lansat la apă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vila - pentru afaceri, lacul - pentru noroc la pescuit *

Vila de la Zătun n-o să fie de protocol – ea va găzdui evenimente economice şi va fi pusă la dispoziţie (închiriată) pentru întâlniri de afaceri, simpozioane etc.  „Mişto!” – avea să-i scape la vederea construcţiei, cu totul neoficial, dar cu sinceritate, lui Iacob  Ajder, coordonatorul local din Cahul al proiectului prin care a fost posibilă reabilitarea vechii vile a Partidului Comunist pentru a deveni practic un incubator de afaceri.

Un proiect de aproape 420.000 euro, câştigat de Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi, care a cofinanţat cu doar 55.000 de euro – cam cât un apartament!

Fiind un proiect transfrontalier, partener - fără cheltuială, dar şi fără folos imediat - a fost Agenţia de Cooperare Transfrontalieră şi Integrare Europeană Cahul, condusă de dl Ajder. Câştigul părţii moldoveneşti l-am aflat din ghidul privind „evaluarea nevoilor de comunicare şi asistenţă a IMM-urilor în cadrul dezvoltării transfrontaliere” pus la dispoziţie celor aproape 50 de participanţi la conferinţa de deschidere de ieri, alături de o grămadă de pliante: în timp ce oamenii de afaceri din Galaţi se uită spre parteneri europeni, cei din Cahul sunt interesaţi de afaceri cu noi.  

Incubator transfrontalier de afaceri

Marţi, Ioan Apostol, reprezentantul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră  Iaşi, preşedintele Chebac şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Cahul, Ion Platon, au tăiat în acelaşi timp panglica tricoloră de inaugurare a „Centrului integrat de promovare şi dezvoltare economică transfrontaliere”: o construcţie cu două etaje, multe birouri cu calculatoare, sală de conferinţe, clădire cu apă curentă şi tot confortul, plus un teren de tenis de câmp/fotbal, cu instalaţie de nocturnă.

Patru angajaţi ai CJ vor avea grijă să atragă în permanenţă evenimente economice aici, la Cahul, dezvoltând afaceri de o parte şi de alta a Prutului.

Doar 5 au fost ieri reprezentanţii mediului de afaceri din Republica Moldova, dar dimineaţă, la închiderea unui alt proiect transfrontalier, mai fuseseră câţiva, printre care şi preşedintele Consiliului Raional Cahul, Gheorghi Vasilache. Dar este de fapt primul pas al deschiderii organizate între cele două medii de afaceri.

Zătunul, deschis şi agrementului

După o conferinţă de prezentare a oportunităţilor economice în cele două regiuni despărţite numai de Prut, a avut loc semnarea Protocolului de colaborare în vederea elaborării strategiei pentru dezvoltarea economică durabilă comună. În final, toată lumea a vizitat clădirea şi s-a mai stat de vorbă.

Dl Ajder i-a mărturisit preşedintelui Chebac, impresionat, că, după o recentă vizită la Tecuci, a circulat pe nişte drumuri care i-au mers la inimă. De altfel, şi când erau proaste, drumurile noastre erau mai bune decât ale vecinilor, care obişnuiau să spună: „din Cahul la Chişinău/ Drumu-i lung şi foarte rău!”   

Am găsit balta amenajată, populată, iar preşedintele Chebac ne-a spus că în prima şedinţă a CJ se vor stabili taxele pentru public, lacul urmând să fie deschis pescuitului sportiv. Zătunul se socializează astfel, schimbându-şi eticheta de „circuit închis”. Iar dacă oamenii de afaceri vor trata în lumea lor, pe malul bălţii poate pescui cine vrea.

Comentariu foto: O vilă nu demult părăginită…

Citit 2037 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.