15 milioane de euro pentru străzi

15 milioane de euro pentru străzi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lista celor 29 de străzi cu carosabilul distrus de lucrările ISPA *

Cu 2 voturi împotrivă, 3 abţineri din partea consilierilor locali PC şi PDL, şi restul de 21 de voturi „pentru”,  Primăria municipiului Galaţi a primit acordul legislativului local pentru a se împrumuta de cu 61 de milioane de lei – aproape 15 milioane de euro - de la BRD – Group Societe Generale SA. Banca a fost aleasă pentru că, spune primarul Dumitru Nicolae, a avut cea mai bună ofertă.

Împrumutul este pe o perioadă de 10 ani, fără termen de graţie, cu dobândă de 7,5 la sută, având drept garanţie veniturile proprii ale bugetului local.

Administraţia locală va trebui să dea dovadă de transparenţă, luându-şi obligaţia să publice pe pagina de internet www.primaria.galati.ro, gradul de îndatorare a municipiului Galaţi, dobânzile, comisioanele şi orice alte costuri aferente fiecărei finanţări rambursabile şi plăţile efectuate din fiecare finanţare rambursabilă. Primele trageri din împrumut vor fi efectuate din ianuarie 2012.

Asfaltări, reabilitări, modernizări

Cea mai mare sumă trasă din împrumutul - 31.486.599 lei - vizează reabilitarea celor 29 de străzi cu carosabilul distrus de lucrările ISPA, în total este vorba de asfaltarea a 106.369 mp de suprafaţă carosabilă şi reabilitarea a 57.107 mp de trotuare. Printre cele 29 de străzi figurează Bălcescu, Gării şi drumul de acces spre Trecere Bac.

VEZI AICI lista străzilor care vor fi reabilitate

Strada Ana Ipătescu, a cărei reţea de apă are durata de funcţionare depăşită şi este parţial canalizată, va deveni o arteră cu 4 benzi de circulaţie, reţea modernă de iluminat. Costul? 8 milioane de lei.

Împrumutul va aduce investiţii şi în cartierele Traian Nord şi Valea Oraşului. În etapa I a programului, care vizează Cartierul Traian Nord, sunt cuprinse 10 străzi din zona estică a străzii Traian, iar în etapa a II-a este prevăzută introducerea conductei de apă pe strada Traian, între Zimbrului şi Cetăţianu Ion. Valoarea lucrărilor este de 6,5 milioane de lei.

În Valea Oraşului, unde găsim alei cu bolovani de râu şi piatră brută, nu mai puţin de 35 de străzi au reţele de apă cu diametre mici, corodate şi reţele de canalizare parţiale, cu pierderi uriaşe de apă. Valoarea lucrărilor de reabilitare din Valea  Oraşului este de 8 milioane de lei.

Pentru modernizarea străzii Traian sunt alocate, tot din împrumut, 7 milioane de lei.

Străzile, la licitaţie

Străzile care vor beneficia de investiţii din creditul luat de la BRD au fost scoase la licitaţie. Firesc ar fi ca planul de bătaie şi asfaltările să nu încurce mai rău decât e deja încurcată circulaţia din oraş.

Numai că logica n-are de-a face cu licitaţia! Dacă vor exista contestaţii şi firmele se vor război între ele, reabilitarea va începe cu străzile la care licitaţia nu a pus probleme. Care ar putea fi, acestea vom afla după ce se definitivează licitaţia.

Citit 1393 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.