Când va avea Galaţiul propriul DEPOZIT DE GUNOI

Când va avea Galaţiul propriul DEPOZIT DE GUNOI
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În 2019, judeţul Galaţi va avea propriul depozit conform pentru colectarea deşeurilor menajere şi o linie de sortare a gunoiului, la Valea Mărului - cea mai importantă investiţie din cadrul proiectului "Sistemul de management integrat al deşeurilor", pe care actuala conducere a Consiliului Judeţean a reuşit, în doar un an, să îl pună pe picioare şi să îl relanseze, după ce foştii şefi ai instituţiei au dat chix.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Costel Fotea, a anunţat că în primăvara anului viitor va începe construcţia depozitului de deşeuri menajere şi liniei de sortare de la Valea Mărului, investiţie ce depăşeşte 13 milioane de euro şi care reprezintă cea mai importantă componentă a proiectului "Sistemul de management integrat al deşeurilor", evaluat la aproximativ 60 de milioane de euro.

"Am primit avizul favorabil de la comisia care avizează şi finanţează proiectele pe Programul Operaţional de Infrastructură Mare (POIM). Am obţinut avizul de la autoritatea de management din subordinea Ministerului Mediului şi, în şedinţa de marţi a Consiliului Judeţean, vom aproba indicatorii tehnici, astfel încât, în perioada noiembrie 2017- februarie 2018, să putem să facem procedura de achiziţie pentru depozitul de deşeuri menajere de la Valea Mărului. Este una dintre veştile mult aşteptate, pentru că este un subiect fierbinte, care interesează pe toată lumea, ca atare depozitul de deşeuri menajere şi linia de sortare vor fi scoase la licitaţie. Sper ca în aprilie 2018 să începem lucrările, iar în 2019, aşa cum am promis, să fie funcţionale depozitul de deşeuri şi linia de sortare. Pentru depozitul de deşeuri menajere avem deja proiectul, iar pentru linia de sortare va fi scoasă la licitaţie proiectare cu execuţie. Sunt foarte bucuros pentru proiectul acesta, pentru că, în sfârşit, am reuşit să îl aducem pe făgaş normal", a declarat şeful CJ.

Costel Fotea a precizat că până când depozitul de deşeuri va deveni operaţional, primăriile din judeţul Galaţi vor continua să transporte gunoiul menajer la Brăila, în ciuda zvonurilor conform cărora acest lucru nu va mai fi posibil de la finele lunii octombrie. Depozitul de la Valea Mărului, care va deservi întreg judeţul, va avea o capacitate de stocare de un milion de metri cubi şi o durată de viaţă de peste 20 de ani. Este vorba despre o suprafaţă de amplasament de 15 hectare, o suprafaţă construită de 1.921 de metri pătraţi. Vor fi drumuri interioare, platforme betonate, spaţiu de recepţie deşeuri, clădire administrativă, garaj şi service auto, hală de sortare cu linie tehnologică pentru sortarea manuală organizată pe 12 posturi, dispuse de o parte şi de alta a benzii rulante, staţie de spălare, sistem de colectare şi ardere biogaz, sistem de colectare şi epurare levigat. Un proiect foarte complex", a precizat preşedintele CJ. "Vreau să le mulţumesc colegilor, pentru că a fost foarte mult de lucru. Un proiect început acum zece ani şi făcut într-un an nu este chiar atât de simplu. Cu ajutorul colegilor, avem la Consiliul Judeţean o echipă bună, am reuşit să fac lucrul acesta", a subliniat Fotea.

Reamintim că sistemul de management integrat al deşeurilor mai cuprinde o staţie de tratare mecano-biologică la Galaţi şi o linie de sortare, o staţie de compostare la Tecuci şi o linie de sortare, o staţie de transfer la Târgu Bujor, achiziţia de maşini, pubele, containere de transfer, dar şi finanţare pentru închiderea gropii de gunoi de la Tecuci.

Citit 4754 ori Ultima modificare Duminică, 29 Octombrie 2017 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.