Cât le pasă aleşilor de votul dat finanţării Clubului Phoenix? SONDAJ

Cât le pasă aleşilor de votul dat finanţării Clubului Phoenix? SONDAJ
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Aleşii locali sunt convocaţi luni, 27 noiembrie, într-o şedinţă ordinară unde vor trebui să aprobe şi procesul-verbal al şedinţei din 26 octombrie 2017. Un document care este postat pe portalul Primăriei şi care, aşa cum v-am informat, consemnează doar retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind suplimentarea finanţării pentru Phoenix, dar nu şi momentul în care acesta a fost, anterior, supus votului şi declarat aprobat.

Noi am fost curioşi să aflăm dacă aleşii îşi asumă ceea ce s-a petrecut la şedinţă - scoaterea de pe ordinea de zi a unui proiect deja aprobat - sau preferă această variantă care poate intra în categoria minciunilor prin omisiune. Aşa cum v-am promis, revenim cu un sondaj printre aleşii locali pe care i-am întrebat ce cred despre forma documentului pe care vor trebui să-l aprobe.

Sorin Enache, viceprimar, liderul grupului PSD din CL: „Procesul-verbal prezentat nu este încă în forma lui definitivă. El poate fi completat până la momentul la care va fi supus aprobării lui. În mod firesc, ar trebui să cuprindă şi momentul votului al cărui rezultat a fost contestat, dar şi faptul că renumărarea nu dus la o lămurire asupra valabilităţii votului exprimat de consilieri”.

Onuţ Atanasiu, liderul grupului PNL din CL: „Ştiu cum arată acum procesul-verbal, am participat la şedinţă şi ştiu ce a fost acolo. Nu-mi place că nu se trece în procesul-verbal ceea ce se discută în şedinţă, dar totodată nici nu mi-ar fi făcut mare plăcere să recitesc momentele acelea care sunt de cascadorii râsului. Grupul PNL îi va cere dlui Gheorghe Bugeag să-şi spună părerea despre ceea ce este trecut în procesul-verbal şi dacă este de acord”.

Gheorghe Bugeag, consilier local ALDE: „Procesul-verbal este actul de care se ţine seama în instanţă, dacă va fi cazul, la un moment dat! Iar dacă acest document nu consemnează tot ce s-a petrecut în şedinţă, este foarte periculos! Când acest document va fi supus aprobării, o să întreb ce s-a întâmplat cu el”.

Daniela Simona Vreme, consilier local independent: „Aşa cum reiese din cuprinsul procesului-verbal al Consiliului Local din 26 octombrie 2017, am solicitat retragerea acestui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi, ca neîndeplinind condiţiile de legalitate. După lungi dezbateri contradictorii şi după câteva tentative de vot nereuşite, iniţiatorul a hotărât scoaterea acestui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi, fără ca, în concret, votul să fi avut loc, în condiţiile legii. Astfel, acest proiect de hotărâre a fost oprit la timp, fără a produce efecte juridice de natură a prejudicia bugetul public municipal, pe motiv de nelegalitate, iar faptul că în cuprinsul procesului-verbal nu sunt menţionate şi aspecte cu privire la tentativele nereuşite de vot, cade direct în competenţele secretarului unităţii administrativ-teritoriale de a da explicaţii în acest sens”. (Anca Melinte)


Aleşii locali nu-şi asumă ce-au făcut cu Phoenix: votul favorabil, ca şi cum n-ar fi existat (AUDIO) | Şedinţa ordinară a Consiliului Local din 26 octombrie a avut parte de un moment jenant şi halucinant, în acelaşi timp: dezbaterea, votarea şi, în cele din urmă, retragerea de pe ordinea de zi proiectului de hotărâre privind suplimentarea sumei alocate de la bugetul local Clubului Sportiv Phoenix, deşi, anterior, acesta fusese declarat aprobat. Numai că, în procesul verbal al şedinţei aleşilor, document public pe portalul Primăriei, toată situaţia a fost trunchiată, ca şi când scandalul la care am asistat nu a existat niciodată.

Procesul verbal al şedinţei Consiliului Local din 26 octombrie 2017, care poate fi consultat pe portalul Primăriei, urmează să fie aprobat de aleşi, prin vot, la următoarea întrunire care va avea loc la finele lunii. Cei care au curiozitatea să citească documentul vor descoperi, cu surprindere, că actul consemnează doar retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind suplimentarea finanţării pentru Phoenix, dar nu şi momentul în care acesta a fost, anterior, supus votului şi declarat aprobat, ca şi cum nu ar fi existat!

Aşa cum am mai relatat, preşedintele de şedinţă, Vergiliu Vals (PSD), a supus la vot proiectul şi a anunţat rezultatul: "17 voturi pentru, două împotrivă, şase abţineri". Mai mult, la cererea consilierului local ALDE Gheorghe Bugeag, a repetat rezultatul, fapt care nu este consemnat în procesul verbal. Dacă ar fi fost, documentul ar fi trebuit să-i nominalizeze pe aleşii care nu au fost de acord şi pe cei care s-au abţinut.

Documentul nu pomeneşte nimic despre cererea lui Bugeag - "Mai votăm o dată! Cred că e o greşeală" - şi nici replica preşedintelui Vals: "V-aţi exprimat votul la acel proiect de hotărâre! Am trecut la următorul proiect".

Fiecare consilier a fost întrebat despre modul cum a votat, dar asta lipseşte din procesul verbal. La fel ca o altă replică a lui Vergiliu Vals - "Legal, nu mai avem dreptul să votăm o dată!" - după ce a constatat că rezultatul anunţat iniţial nu se mai potrivea cu cel reieşit din declaraţiile consilierilor.

Ei bine, toată această scen(et)ă lipseşte şi figurează doar anunţul primarului Ionuţ Pucheanu: "Dl Bugeag, special pentru inima dumneavoastră, retrag acest proiect de pe ordinea de zi, ca să nu mai aveţi ce comenta!".

Pentru că procesul verbal al şedinţei este documentul oficial care atestă ce s-a petrecut la şedinţă, rămâne să vedem cum vor reacţiona consilierii locali în faţa documentului pe care vor trebui să-l aprobe, dacă îşi asumă ceea ce s-a petrecut la şedinţă - scoaterea de pe ordinea de zi a unui proiect deja aprobat - sau preferă această variantă care poate intra în categoria minciunilor prin omisiune.

Vom reveni asupra acestui subiect cu un sondaj printre consilierii locali.

Echipe dispărute, noi datorii apărute

Efectul celor întâmplate la ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local a fost devastator pentru clubul de baschet. Fără banii care făceau obiectul acelui proiect de hotărâre, Phoenix nu a mai avut posibilitatea de a acoperi cheltuielile de participare în competiţii cu toate echipele, astfel că a ajuns la decizia extremă de a desfiinţa cele două echipe feminine, ajungându-se, implicit, la retragerea lor din campionatul Ligii Naţionale, respectiv, eşalonul secund.

În plus, cei din managementul clubului s-au ales şi cu o piatră de moară care le va atârna încă mult timp, plata sumei de 20.000 de euro, care reprezintă amenda primită de la FR Baschet pentru retragerea din competiţii în timpul desfăşurării acestora. Aceşti bani vor trebui achitaţi din surse proprii, lucru greu de rezolvat, în condiţiile în care din sponsorizări şi parteneriate publicitare nu s-a obţinut până acum o astfel de sumă pe parcursul unui an.

Echipa feminină Phoenix readucea baschetul gălăţean în prima ligă la sfârşitul sezonului 2012-2013, după 13 ani de absenţă, iar de atunci cea mai bună clasare a fost locul 5. Dacă ar fi să fie reluat totul de la zero, costurile ar fi mai mari faţă de acum cinci ani, ţinând cont şi de efectele pierderii de credibilitate în faţa comunităţii baschetbalistice: antrenori, jucătoare şi agenţii acestora.

Urmează înregistrarea audio a momentului care a existat în realitate, dar inexistent în procesul verbal al şedintei respective a Consiliului Local:

(Anca Melinte și Marian Căpățînă)

Citit 4376 ori Ultima modificare Vineri, 24 Noiembrie 2017 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.