FOTO și VIDEO | Zeci de gălățeni au participat la ceremonialul religios-militar prilejuit de inaugurarea Monumentului ”APĂRĂTORII ORAŞULUI GALAŢI”

FOTO și VIDEO | Zeci de gălățeni au participat la ceremonialul religios-militar prilejuit de inaugurarea Monumentului ”APĂRĂTORII ORAŞULUI GALAŢI”
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Evenimentul, dedicat împlinirii a 100 de ani de la Bătălia pentru Galaţi, singura confruntare militară de amploare care a avut loc pe teritoriul României în anul Marii Uniri, a debutat, la ora 11,00, cu o slujbă religioasă susținută de un sobor de preoți.

Apoi, Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie ”Paul Păltănea” a prezentat câteva date istorice despre importanța momentului istoric. ”În acel început de an, 1918, aproximativ 2.000 de militari români au apărat oraşul Galaţi de la distrugere şi ocupare, luptând împotriva unităţilor militare bolşevizate, din cadrul Armatei a 6-a rusă, aflate în retragere de pe frontul din Moldova. A fost prima bătalie din secolul XX între Armata Română şi unităţile militare ruse trecute în tabăra bolşevicilor. În această confruntare au conlucrat trei arme ale Armatei Române - marina, trupele terestre,  aviaţia - caz unic pentru o bătălie desfăşurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial”, a explicat Cristian Căldăraru. La eveniment au fost prezenți primarul Ionuț Puchieanu, city-managerul Marius Humelnicu, prefectul Dorin Otrocol, președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, șefii tuturor structurilor MAI din Galați, dar și deputatul Nicolae Bacalbașa. După alocuțiunile autorităților locale, directorul Muzeului de Istorie a înmânat mai multe plachete, medalii și diplome comemorative. Evenimemtul a continuat cu un scurt recital susținut de rapsozi populari din Cahul (Republica Moldova) și cu un moment liric susținut de actorul Vlad Vasiliu.

Gălățenii prezenți la eveniment au putut urmări și o demonstrație de reconstituire istorico-militară susținută de Asociația ”Tradiția militară” București, Asociația Culturală ”Tomis” Constanța și Asociația ”Deutsches Freikorps” București. La final au fost trase trei salve de infanterie și au fost depuse flori și coroane la Monumentul ”Apărătorii Orașului Galați”.

Scurt istoric

Galațiul a fost numit ”oraşul erou și a fost decorat de Regele Italiei, prin generalul  Pietro Badoglio (1921) şi de Preşedintele Franţei, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se ”Crucea de Război a Italiei” şi ”Crucea de Război a Franţei”.

În anul 1923, Societatea „Luptătorii Patriei, a demobilizaţilor ofiţeri şi grade inferioare” din Galaţi, a propus Primăriei ridicarea unui Monument închinat Apărătorilor oraşului Galaţi. Monumentul a fost realizat de marmorarul Ioannis N. Renieris şi amplasat la întretăierea străzilor Brăilei cu Balaban. Din raţiuni aşa-zis „edilitare”, monumentul a fost demolat în anul 1962.

Consiliul Judeţean Galaţi prin Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, a finanţat refacerea Monumentului APĂRĂTORII ORAŞULUI GALAŢI, 7/20 - 9/22 Ianuarie 1918, pe acelaşi amplasament, la intersecția străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale, fost Balaban (zona STIREX).

Citit 7623 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2023 05:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.