Centenarul Unirii - saga Galaţilor Marelui Război (IX). Sacrificiu: 10+1 nume de ţinut minte

Centenarul Unirii - saga Galaţilor Marelui Război (IX). Sacrificiu: 10+1 nume de ţinut minte
O companie de mitraliori, precum cea implicată în faza finală a Bătăliei Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Dintre cei 26 de militari români căzuţi în Bătălia Galaţiului din 7-9 ianuarie 1918, cifră consemnată de istoricul Paul Păltănea în "Istoria oraşului Galaţi de la origini şi până în 1918", zece erau fii ai oraşului!

Aduşi aici de soartă pentru a muri chiar pentru oraşul lor, pentru rude, prieteni şi vecini nevinovaţi, ameninţaţi cu moartea de inamic - fostul aliat! Numele săpate pe Monumentul apărătorilor Galaţiului în piatră erau, conform celor scrise de ziaristul George Munteanu în broşura sa "Galaţiul în timpul Marelui Răsboiu 1916-1918", din 1926, şi, mai înainte, de Dimitrie Faur, în "Galaţiul nostru" - monografie şcolară din 1924 erau acestea: sergent Duda Ion, Regiment 50-64 Infanterie (regiment alcătuit din resturile altor două regimente însângerate în lupte), care luptase cu glorie şi la Mărăşeşti!, caporal Rădulescu, soldaţii Stanciu D., Iancu Marin, State C. (învăţătorul Dimitrie Faur ortografiase, în cartea sa, numele "State Cos."), Dinu Ioan, Dan Tudor (din Regimentul  6 Infanterie), soldaţii Ştefan St., Voicu Dumitru şi  Ioniţă  A. Gh., din acelaşi glorios Regiment 50-64 Infanterie. Trebuie să adaugăm şi numele sublocotenentului Traian Ionescu, din comuna Vânători, căzut tot în lupta pentru Galaţi!

Istoria Regimentului 6

Extrasul din Jurnalul de operaţii al Regimentului 6 Infanterie, obţinut din Arhivele Militare de la Piteşti, începea cu 7 ianuarie 1918, însă istoria sa însângerată debuta încă din 1916. Conform wikipedia, "Regimentul 6 Infanterie a fost o unitate de nivel tactic care s-a constituit la 14/27 august 1916, prin mobilizarea unităţilor şi subunităţilor aparţinând de Regimentul Mihai Viteazul No. 6. Regimentul a făcut parte din organica Brigăzii 8 Infanterie, fiind dislocat la pace în garnizoana Bucureşti. La intrarea în război, Regimentul 6 Infanterie a fost comandat de locotenent-colonelul Mihail Darvari (conform Marelui Cartier General, Ordinea de bătaie a armatei - 14 august 1916, Bucureşti)". În acelaşi timp, "Regimentul 6 Infanterie a participat la acţiunile militare pe frontul românesc, pe toată perioada războiului, între 14/27 august 1916 - 28 ocotmbrie/11 noiembrie 1918" (conform locotenent-colonel Alexandru Ioaniţiu, Războiul României: 1916-1918, vol 1, Tipografia Geniului, Bucureşti, 1929).

Bătălia pentru Galaţi - pregătirea defensivei

Iată alte câteva extrase din Jurnalul de operaţii al Regimentului 6 Infanterie, în care se detaliază pregătirea operaţiunilor: "7 Ianuarie 918/ Efectiv ofiţeri disponibili 41, nedisponibili 7. Trupă disponibili: 2.270, nedisponibili 110, cai 498, trăsuri 101 staţionează. Batalionul I, în comuna Slobozia-Conachi, ca rezervă a Diviziei IV-a. Batalionul II, în comuna Tuluceşti, având compania 6-a în comuna Vânători, compania V-a în satul Fântânele, compania 7-a, a 2-a mitraliere şi Statul major al regimentului în comuna Tuluceşti. Batalionul III, în comuna Costachi-Negri, cu o companie în comuna Lascăr Catargiu (numită aşa după fostul pârcălab gălăţean, de patru ori premier, denumire care a rămas 78 de ani, din 1896, schimbat acum în comuna Schela - n.n.) şi alta în Smârdan. Astfel se găsea Regimentul 6 în ziua de 7 ianuarie, când Corpul IV Siberian, care ocupa sectorul din faţa Galaţilor, voiau a pleca cu orice preţ prin rândurile noastre - armaţi - în Basarabia."

"La orele 9.20, Batalionul II din Tuluceşti primeşte ordinul telefonic al dlui colonel comandant al Brigadei a 8-a Infanterie, să trimită compania 6 din Vânători să ocupe şoseaua Fileşti - Smârdan la sudul cotei 86, compania s´a pus imediat în marş în direcţia ordonată. La orele 9.30, Batalionul II primeşte ordin dela dl comandant al Brigadei a 8-a Infanterie ca împreună cu cele 2 companii din Tuluceşti (a 7-a şi a II-a mitraliere) să ocupe imediat tranşeele de la sud de Tuluceşti şi să opună rezistenţă oricărei trupe ruse care ar căuta să treacă armaţi în Basarabia."

Luptătorii români vin pe Domnească

"Batalionul ocupă sus-menţionata poziţie unde stă până la ora 15.25, când primeşte ordin de la dl comandant al brigadei 8-a Infanterie să înainteze pe şoseaua Tuluceşti - Galaţi până la 200 metri nord de Galaţi, unde va aştepta ordine de la dl comandor Niculescu Rizea [şeful Garnizoanei Galaţi, însărcinat cu apărarea oraşului]. La orele 18.00, detaşamentul din Batalionul II se găseşte pe locul ordonat; iar la ora 18.20 primeşte ordin a intra în oraşul Galaţi pe strada Domnească şi se va opri în faţa Comenduirei Pieţei, str. Domnească nr.23. (Victor Cilincă)

În galerie, foto 1 - În război, victorii au fost de toate părţile: iată interogatoriu luat unui prizonier german (Serviciul foto al Armatei Române - MAI), foto 2 - Ruşi în tranşee (foto: Arhiva Bibliotecii "V. A. Urechia", foto 3 - Schema Bătăliei Galaţilor - din "Istoria războiului pentru întregirea României: 1916-1919", Ed. Casa Şcoalelor Bucureşti, 1921, lucrarea lui Constantin Kiriţescu premiată de Academie:

Citit 2228 ori Ultima modificare Vineri, 19 Ianuarie 2018 22:55

2 comentarii

 • postat de furculision
  Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 08:54
  5.13.239.***
  Felicitari pentru articol!
  1
  4
  Raportează
 • postat de IC
  Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 08:47
  5.13.168.***
  Istorie,istorie , istoria romanilor ,istoria fauririi Romaniei Mari ,notabila si de felicitat aceasta publicare a faptelor de arme de atunci.Banuiesc ca tot din istorie face parte si satul in care era incartiruit Batalionul III din Divizia IV , cu denumirea de "Lascar Catargiu" iar daca face parte din istorie ,cu aceasta denumire, de ce in anul centenarului mai are anosta denumire de "Schela " data de comunisti , oare fiidca acolo a pastorit satul si CAP-ul cel mai bun pieten a lui Dascalescu ,fost prim PCR de regiune ,judet si ultimul primministru al "iepocii de aur " .
  0
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.