ÎNCHISOARE sau AMENZI pentru cei care nu îşi trimit copiii la şcoală

ÎNCHISOARE sau AMENZI pentru cei care nu îşi trimit copiii la şcoală
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Elevii gălăţeni au acumulat, în primul semestru din acest an şcolar, 365.100 de absenţe, 11.800 dintre ele fiind înregistrate doar la Şcoala Gimnazială Nr. 15. Tocmai de aceea, la solicitarea Primăriei, poliţiştii locali au început să meargă la domiciliile copiilor, pentru a vedea de ce elevii nu ajung la cursuri. Şcoala Nr. 15 a fost prima care a solicitat ajutorul oamenilor legii, alte trei unităţi de învăţământ apelând ulterior la aceeaşi metodă.

Astfel, şefii Secţiilor de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Locale au fost împuterniciţi de Primarul Municipiului Galaţi să constate contravenţii şi să aplice amenzi contravenţionale, conform prevederilor prevederilor art. 360, din Legea nr. 1/2011, a Educaţiei Naţionale.

Practic, în temeiul actului normativ menţionat, "părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru şcolarizarea elevului, pe perioada învăţământului obligatoriu". Conform actului normativ, poliţiştii locali pot aplica sancţiuni părinţilor sau reprezentanţilor legali ai căror copii nu urmează cursurile învăţământului obligatoriu. Amenzile variază între 100 şi 1.000 de lei ori muncă echivalentă în folosul comunităţii, prestată de părinte sau de tutorele legal.

Pentru început, 28 de familii ai căror copii, elevi în cadrul Şcolii Gimnaziale Nr.15, înregistrează un număr mare de absenţe de la orele de curs, au intrat deja în atenţia Poliţiei Locale Galaţi. Oamenii legii, împreună cu cadre didactice de la unitatea de învăţământ, s-au deplasat la toate adresele unde locuiesc elevii ce se află în risc de abandon şcolar, ocazie cu care oamenii legii au adus la cunoştinţa părinţilor sau reprezentanţilor legali ai elevilor, numărul de absenţe cu care sunt înregistraţi aceştia, prevederile Legii nr.1/2011 şi obligaţiile părinţilor/tutorilor. De asemenea, au fost întocmite procese verbale prin care părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor cu absenţe numeroase şi-au luat angajamentul că minorii vor frecventa cursurile şcolare.

Siguranţa în şcoli

În zece dintre cazuri, poliţiştii locali nu au găsit la adresele indicate de unitatea de învăţământ, părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor care înregistrează un număr mare de absenţe. "Aceste activităţi sunt de noutate, deoarece conform prevederilor Legii 155/2010, poliţiştii locali aveau atribuţii îndeosebi pe linie de ordine şi siguranţă publică, în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ. Până în prezent, la solicitarea mai multor unităţi de învăţământ, am demarat activităţi specifice de verificare a situaţiilor sesizate şi pentru a avea un cadru organizat de lucru în acest domeniu, am iniţiat planul de măsuri "Siguranţa în Şcoli 2018" care se va derula de la 1 martie şi până la sfârşitul anului 2018. Trebuie menţionat că, potrivit prevederilor art. 380 din Codul Penal, "împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu" de către părinţi ori persoana căreia i-a fost încredinţat minorul se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, fiind infracţiune", ne-a declarat Petrică Hahui, directorzl general al Poliţiei Locale Galaţi.

Citit 10859 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Februarie 2018 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.