Contract de 4,3 milioane de lei pentru modernizarea PARCULUI EMINESCU

Contract de 4,3 milioane de lei pentru modernizarea PARCULUI EMINESCU
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

În sfârşit, modernizarea Parcului "Eminescu" a depăşit stadiul proiectelor pe hârtie, iar execuţia lucrărilor, cu o valoare estimată de 4.320.159 de lei, a fost scoasă la licitaţie, ofertele putând fi depuse până pe 27 martie. Autorităţile promit că parcul îşi va recăpăta farmecul de odinioară. Din păcate, construcţia kitschioasă, ridicată peste fosta toaletă publică, nu va putea fi demolată deocamdată, ci va fi mascată cu un mash cu imagini din Galaţiul vechi.

"În sfârşit, acest parc, monument istoric, îşi va recăpăta frumuseţea de altădată. Câştigătorul licitaţiei va avea la dispoziţie 12 luni pentru realizarea tuturor lucrărilor prevăzute în proiect. Este prima dată când Parcul "Eminescu" beneficiază de un proiect amplu de reabilitare şi modernizare", a anunţat, într-o postare pe pagina sa publică de Facebook, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Parcul "Eminescu" este monument istoric, la fel ca şi prima statuie din România a poetului, întreaga zonă fiind inclusă în patrimoniul arhitectural al oraşului, iar constructorul care va câştiga licitaţia va trebui să ţină seama de toate aceste aspecte importante.

Conform datelor publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, parcul modernizat va avea alei pietonale cu dale din granit, trotuare şi alei pietonale din piatră cubică, o fântână arteziană reabilitată şi o alta nouă, construită la intrarea din strada Domnească, o cabină pentru portar şi un grup sanitar cu aspect vintage, un gard nou şi iluminat ambiental. De asemenea, va fi refăcut patrimoniul arboricol al parcului, reabilitat podul rustic şi readus chioşcul din Parcul CFR (Parcul Carol), va fi refăcută reţeaua de apă şi canalizare, se va realiza o reţea de irigaţii automatizată şi va fi înlocuit mobilierul urban.

Perdeaua din parc

Din păcate, o bucată de parc va rămâne în continuare sub construcţia cu etaj, ridicată peste fosta toaletă publică, botezată preţios "Casa Albă", deşi pe faţada clădirii scrie mare "Harem Night Club". Din cauza problemelor juridice, clădirea nu poate fi demolată, dar primarul Ionuț Pucheanu spune că se fac demersuri în justiție. În schimb, aşa cum aţi mai putut citi în ziarul "Viaţa liberă", clădirea va fi obturată cu (perdea perimetrală) o împrejmuire de şase metri înălţime, cu print pe mesh, cu imagini istorice din zona străzii Domnească. Perdeaua perimetrală va fi prinsă pe o structură metalică din ţeavă rectangulară zincată, fixată în fundaţii izolate de beton armat.

Reamintim că modernizarea parcului va fi finanţată din creditul de 100 milioane de lei, contractat de Primăria Galaţi de la CEC Bank.

Foto Anca Melinte:

Citit 4515 ori Ultima modificare Luni, 12 Martie 2018 00:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.