Vânzarea ArcelorMittal, o catastrofă pentru judeţul Galaţi. Sindicaliștii și patronatele trag semnalul de alarmă

Vânzarea ArcelorMittal, o catastrofă pentru judeţul Galaţi. Sindicaliștii și patronatele trag semnalul de alarmă
Evaluaţi acest articol
(50 voturi)

Scenariul vânzării combinatului siderurgic gălăţean de către Grupul ArcelorMittal a fost adus în discuţie şi în şedinţa de ieri a Comisiei de Dialog Social, desfăşurată la Prefectură. Îngrijoraţi că o astfel de tranzacţie ar putea să afecteze grav judeţul Galaţi, în plan economico-social, sindicaliştii de pe platforma siderurgică au cerut intervenţia urgentă a Guvernului României şi i-au înaintat un memoriu prefectului Dorin Otrocol, pentru a trage un semnal de alarmă.

"Siderurgiştii gălăţeni sunt foarte îngrijoraţi, pentru că, în data de 21 martie, au fost anunţaţi că ArcelorMittal Galaţi va fi vândut unui alt consorţiu (...) Vă rugăm să faceţi o intervenţie pentru că noi nu facem parte din sudul Europei, iar pe de altă parte, nu producem ce produce centrul siderurgic Ilva din Italia, de aceea ArcelorMittal Galaţi nu are nicio motivaţie ca grupul să cedeze centrul industrial din oraşul nostru", a spus Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

În susţinerea acestuia a intervenit şi liderul filialei gălăţene a Cartel Alfa, Romică Gîrneaţă, care i-a spus prefectului de Galaţi că sindicaliştii au nevoie "de ajutor pentru a merge spre Guvernul României şi chiar mai sus. Sunt interesele aşa de mari şi, dacă nu se intervine de la nivel central, ArcelorMittal este foarte simplu să spună mă debarasez de ce vreau eu. Dacă, bineînţeles, se ajunge aici. Până în luna mai, putem sta liniştiţi. Problema nu este că vinde ArcelorMittal altcuiva. Problema este cui vinde şi aici Guvernul trebuie să aibă treabă. Dacă ne vinde ucrainenilor sau ruşilor, în două luni s-a ras combinatul. Asta este politica lor. Noi vrem ca acest combinat să rămână şi cred că este interesul tuturor".

Mediul de afaceri, apel către politicieni

Un semnal de alarmă a tras şi preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi, Marian Filimon, care a subliniat că "angrenarea tuturor factorilor de influenţă şi de lobby trebuie făcută cu maximă responsabilitate", iar parlamentarii gălăţeni şi liderii politici locali, indiferent de culoarea politică, ar trebui să se implice în acest sens. "Este o problemă crucială. Din punct de vedere economic, este o catastrofă pentru judeţul Galaţi. Luaţi în calcul nu doar combinatul în sine, dar şi sutele şi miile de societăţi care gravitează în jurul combinatului siderurgic. Luaţi în calcul şi Portul Mineralier, şi transporturile navale şi toate celelalte. Ne transformăm uşor, uşor în Valea Jiului. Angrenarea tuturor factorilor de influenţă şi de lobby trebuie făcută cu maximă responsabilitate. Fără implicarea tuturor va fi foarte greu. Sigur că ei sunt societate privată, se raportează la nişte canoane impuse de Bruxelles, dar dacă stăm impasibili este dezastru", a spus reprezentantul IMM.

Prefectul Dorin Otrocol a dezvăluit că, pe 22 martie, a avut o întâlnire cu directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, care nu a confirmat, dar nici nu a infirmat intenţia Grupului ArcelorMittal de a vinde combinatul siderurgic gălăţean. În schimb, Bruno Ribo "a confirmat că există intenţia de a cumpăra combinatul Ilva din Italia şi că aşteaptă răspunsul de la Uniunea Europeană. Imediat după această discuţie, am informat Guvernul României despre această situaţie", a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Reamintim că, în contextul negocierilor privind preluarea combinatului siderurgic Ilva, ArcelorMittal a prezentat Comisiei Europene un "pachet de măsuri de compensare", pentru a primi aprobarea achiziţiei. Surse apropiate negocierilor susţin că ArcelorMittal ar fi dispus inclusiv să renunţe la o serie de unităţi din Europa. Până în prezent, însă, în mod oficial, nu există nicio comunicare potrivit căreia combinatul siderurgic de la Galaţi ar urma să fie scos la vânzare. O astfel de ipoteză este, totuşi, suficientă pentru a face loc la tot felul de scenarii.

Citit 30104 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.