Cavoul Roman, adăpostit într-un cort (FOTO)

Cavoul Roman, adăpostit într-un cort (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Scos la lumină de sub munţii de gunoaie sub care a zăcut vreme de peste 40 de ani, Cavoul Roman va fi protejat, în premieră, sub un uriaş cort, la montarea căruia se lucrează de câteva zile. Primăria municipiului Galaţi îşi doreşte să obţină fonduri transfrontaliere pentru restaurarea şi punerea în valoare a monumentului, dar acesta este un proiect de durată, motiv pentru care s-a recurs la măsuri care să protejeze atât construcţia, cât mai ales tencuiala pictată.

Cercetările arheologice preventive desfăşurate la Cavoul Roman, finanţate de Primăria municipiului Galaţi, s-au încheiat. Construcţia istorică nu putea rămâne sub cerul liber, mai ales că, potrivit arheologilor, Cavoul Roman este unicat în România, realitate despre care aţi putut citi deja în ziarul "Viaţa liberă". Aşadar, pentru protejarea monumentului a fost achiziţionat un cort de tip semitunel, cu laturile de nouă pe zece metri, iar de la începutul acestei săptămâni se lucrează la instalarea lui peste construcţia antică, pe care o va îngloba în totalitate. În măsura în care va fi racordat la energie electrică, vor fi montate dezumidificatoare, care să protejeze tencuiala pictată. "Era foarte grav să rămână o asemenea construcţie acoperită cu folie! Pentru că aşa cum arată acum secţiunea care a făcut posibilă dezvelirea vestigiului antic, ea este foarte-foarte expusă, tot terenul este în pantă şi, din împrejurimi, se poate acumula, la o ploaie torenţială, o cantitate foarte mare de apă. Va trebui să creăm în jurul lui un dren. Dar important este că există soluţii şi resurse pentru a proteja construcţia până când se va face un proiect de punere în valoare", ne-a declarat arheologul Gabriel Jugănaru.

Cavoul Roman ar trebui să-şi schimbe numele

"Cavoul Roman - monument de secol al IV-lea după Hristos", numele cu care acum este înscris în Lista Monumentelor Istorice gălăţene, ar trebui schimbat, este de părere arheologul Gabriel Jugănaru: "Cred că ar fi mai corect să-i spunem cavou de epocă romană sau, mai degrabă, mormânt hypogeu (construcţie subterană)". Mai mult, obiectele descoperite, care urmează să fie studiate, dovedesc că monumentul nu ar fi din secolul al IV-lea după Hristos, ci mai timpuriu!

Iniţial, arheologul Mihalache Brudiu, cel care a cercetat monumentul funerar la momentul descoperirii lui, în decembrie 1974, a considerat că ar aparţine unui comandat militar de origine sarmatică. În prezent, legat de originea destinatarului cavoului, sunt încă ipoteze şi discuţii, mai ales după ce şantierul arheologic a fost vizitat de prof. dr. Bernd Päffgen, de la Universitatea "Ludwig Maximilians" din München, Germania, care a realizat o scanare 3D a tuturor zidurilor scoase la lumină. "Am avut onoarea să-l avem printre noi pe dl prof. dr. Päffgen, care are o mare expertiză în domeniul mormintelor de epocă romană, lucrează foarte mult în Grecia, în Bulgaria, a fost chiar şi în spaţiul ex-sovietic de multe ori. După ce a văzut inventarul descoperit de noi, după ce am discutat toate aspectele configuraţiei acestui mormânt, ne-a sugerat că poate fi un mormânt care să fi aparţinut unei căpetenii gote, mai ales după acele piese găsite în zona în care a fost depus defunctul: nişte accesorii foarte-foarte interesante, pe care o să le descriem mai pe larg când vom face conferinţa de presă", ne-a declarat arheologul Gabriel Jugănaru.

Citit 4888 ori Ultima modificare Joi, 24 Mai 2018 13:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.